Skocz do zawartości
  • 0

Przetwornik DI, SI, LSS - montaż

kotwitz

Pytanie

Ciekawi mnie montaż w/w przetworników w dnie łodzi czyli zalaminowania ich. O ile standardowe ( te w zakupione w zestawie z echo ) przetworniki "zwykłe" czyli single, dual beam są w ten sposób montowane i pokazują jak należy (?) to zastanawiam się czy te będące przedmiotem tematu dadzą sobie radę. Czy zatopiony przetwornik w laminacie pokaże nam dokładnie to samo co ten zamontowany na pawęży, czy chcąc w ten sposób go zamontować jesteśmy zmuszeni zakupić specjalny?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@kotwitz, problemem jest częstotliwość z jaką pracuje przetwornik. Im wyższa tym bardziej jest tłumiona (zarówno przez wodę jak i przez kadłub). Jeżeli twoja 798 może przy 455 kHz osiągnąć 50 m  w wodzie to ile osiągnie przebijając się przez laminat? O 800 kHz nawet nie mówię bo akurat modelu 798 to nie dotyczy. Moim zdaniem gra nie warta jest świeczki

• 0

Niestety tak myślałem. Zastanawiam się jeszcze nad przetwornikiem przygotowanym do montażu w dnie łódki ( XPTH 9 HDSI 180 T ) ale ten obsługuje dodatkowo częstotliwość 800khz i nie wiem czy działałby prawidłowo z moim echo lub czy nie uszkodziłby go w ogóle. Problemu generalnie by nie było gdyby nie to że przy większej prędkości znika mi całkiem obraz, wiadomo że korzystam wtedy ze zwykłego dual beam. 

• 0

XPTH 9 HDSI 180T nie uszkodzi 798, jedynie będzie dostępna częstotliwość 455 kHz. Jednak przetwornik ThruHull jest podatny na uszkodzenia podczas slipowania. Wykonany jest z tworzywa a nie z metalu więc trzeba być ostrożnym podczas wciągania i opuszczania łodzi na wodę. A co do znikania obrazu w trybie SI/DI to w instrukcji napisano że optymalne to 3-6 km/h (czy coś koło tego - nie sprawdzę bo mi się teraz szukać nie chce).

• 0

Może źle się wyraziłem. Nie miałem na myśli używania SI przy większych prędkościach. Chodzi mi o to, że za zanik obrazu (dualbeam) prawdopodobnie, a raczej na pewno winę ponosi tu miejsce montażu przetwornika gdyż w momencie kiedy łódka płynie szybko w ślizgu mam za sobą fontannę wody wyrzucaną mocno do góry. W przypadku kształtu dna mojej łódki jedyne co przyszło mi do głowy to zmiana miejsca montażu właśnie w dnie łódki.
Rozumiem, że XPTH 9 HDSI 180T powinno zamontowane być po środku czyli w kilu, czy nie ma większego znaczenia? Napisałeś o możliwości uszkodzenia więc zapytam czy przetwornik ten musi swoją powierzchnią dotykać wody czy niekoniecznie?

• 0

XPTH 9 HDSI 180T nie uszkodzi 798, jedynie będzie dostępna częstotliwość 455 kHz. Jednak przetwornik ThruHull jest podatny na uszkodzenia podczas slipowania. Wykonany jest z tworzywa a nie z metalu więc trzeba być ostrożnym podczas wciągania i opuszczania łodzi na wodę. A co do znikania obrazu w trybie SI/DI to w instrukcji napisano że optymalne to 3-6 km/h (czy coś koło tego - nie sprawdzę bo mi się teraz szukać nie chce).

gdzies na necie widzialem metalowe obudowy do przetwornikow (jakby wyfrezowane od srodka na ksztalt przetwornika) xducer guard czy jak im bylo wygladaly, ze 3 lodki by przezyly...