Skocz do zawartości

Jak nie metanium mg to co??

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Poszukuję od pewnego czasu multika do łowienia pstrągów i łososi, przynętami 4-20g, z głębszą szpulą (CC51SS dziękuję ale postoję :unsure: ) klasę większy od scorpiona/curado jako ze liczę się z możliwością trochę większych ryb. No i wybór padł na metanium mg.Jest z nim jeden problem - jest niedostepny, nie mają go w japońskich sklepach, nie ma go shimano, nie wiedzą w shimano kiedy będzie dostępny (wersji na prawą rękę jest do wyboru, na lewą nie). A ze jestem rozbrojony i podpieram się pożyczonym scorpionem to trochę się mi ciśnienie włącza.

Dlatego chętnię usłysze propozycję jakiś analogów-substytutów.

Osobisty doradca kastingowy mówi żeby szukać antaresa ar, ja sam najchętniej bym metanium mg dc, jako że złośliwie jest dostępny i można go wciągnąć za 480$. Ale może coś ktoś wie, słyszał i poleci?? (nie CC51SS, scorpiona i curado, premiera, CC51 zwykły, najlepiej żeby miało dłuższą korbkę bo z tymi krótkimi to wściku mozna dostac)

Może jakaś daiwa? jest ich jak psów, ale że shimano rules to niezbyt wiem który do czego - jakieś agresty kwitną w bardzo owocowych cenach ale nie wiem jak to ugryźć :mellow:

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

daiwa?? jak już ty tylko steez ale on sie ponoc nie nadaje do przynęt 4g :mellow:

jesli chodzi o moje typy to z uzywek dorzucilbym jeszcze ALPHASA ITO, ale i tu trzeba nim umieć rzucac ;)albo zaszalec i .... CC101 + szpulka RC 601/601D

przyznam się szczerze ze takie combo od pewnego czasu sieje zamet w mojej glowie

może metanium mg dc jednak?? <_<

w zasadzie bedzie smigal najlepiej wlasnie w podanym przez Ciebie zakresie wagowym. Niestety nie bardzo wiem jak sprawdza sie nowy system rzutowy przy rzutach kombinowanych - czyli pitching, fliping i inne takie tam tu tam siam

trzeba by naczelnego zapytac bo wiem ze nim smiga od pewnego czasu... no chyba ze już nie

Coś napisz więcej o tym kombosie??

cc201 buja sie do moich potrzeb i przy moich rzutach od powiedzmy 8-9g.

cc51 ... hymmm salmo tiny rzuca fajnie.

zakladam ze cc101 w standardowym wyposazeniu potrafi cos pomiedzy...

szpulka, o której mowa ni edość, że jest spłycana to jeszcze masowo odciążona. niestety nigdy nie mialem okazji sprawdzic tego combo n azywo, a w chwili obecnej zapowiada sie ze predzej kupie RC 801/801D :mellow:

aha i jeszcze jedno, nie jestem pewien, ale coś mi sie wydaje ze te szpulki są dostępne z hamulcem magnetycznym... :D

juz sprawdzilem wychodzi na to, że RC 801 to zwykla szpulka, natomiast rc 801D jest z magnetykiem... :mellow:

.

post-7-1348913962,8159_thumb.jpg

post-7-1348913962,8552_thumb.jpg

post-7-1348913962,9328_thumb.jpg

post-7-1348913962,9875_thumb.jpg

witam!

osobiscie uwazam ze ani metanium mg ani dc nie bardzo bedzie gral ze 4g - moim zdaniem mg w rzuca sie w miare rozsadnie od 6g. oczywiscie wiele zalezy i od kija i umiejetnosci ale sadze ze

dla takiej gramatury rozmiar szuli 100 wydaje sie lekko za duzy.

moim zadniem niezla propozycja byl by cc 51. maly a przy tym mocarny. a zakresie 4-20 powinien dobrze grac.

@mifek ty chyba masz takowego, moze napiszesz pare slów.

pozdrawiam!

Wiesz kristofer, ja rzuty wykonuję przez MOC i z 25lb leci aglia2, więc mi te 6g nie straszne. Wędkę jak naładuję to i z multi poleci. też nad zwykła 51 myślałem ale mały i krótka korbka, nie zeby nie dało się kupić długiej :mellow: 101 też jakimś pomysłem jest ale na razie brak danych od userów.

@mifek ty chyba masz takowego, moze napiszesz pare slów.

pozdrawiam!

jak dla mnie to na prawde fantastyczna maszynka... moj co prawda juz troche dostal od zycia, ale za to nigdy mnie nie zawiodl, w przeciwienstwie np do scorpiona czy millionaire 203SW. CC51 to na prawde swietna maszyna, pieknie lezy w lapie, jest malutki, mocarny i na prawde wart kazdego centa czy jena. 4-20g to dla niego miodzio. pojemnosc szpulki... PP10LB wchodzi NIEMAL!!! cała spzulka (135y) ilosc na prawde wystarczajaca do wielu wielu zadan. szczegolnie przy tej gramaturze przynet... swego czasu polawialem nim bolki na lekko, tez dawal rade. jesli chodzi o raczke to rzecz gustu, ja probowalem dlugiej raczki w malym 51 i strasznie mi to nie pasowalo. dlatego raczka ZPI jak sie w koncu doczeka lozysk wyladuje przy... czarnym CURADO 201DHSV :mellow:

no i tyle w temiacie - kupuj cc na pewno nie pozalujesz.

ja swojego nidy nie uzywalem ze standardowa szpula ale, jezeli chodzi o jakosc, wykonanie i plynnosc pracy to jest to absolutny top. z raczka mam podobne odczucia co mifek. ta co jest orginalnie sprawuje sie idealnie, ale jak ci nie podpasi to sciagniemy cos z avail i tyle.

pozdrawiam!

do jakiego kija to chyba wiem, na jakie ryby i gdzie też raczej już czaję :mellow: jak ma być pancerne niekoniecznie wagowo bardzo lekkie to chyba faktycznie zostaje 51CC,miałem to w wersji SS poręczne,jako estetę troche oczy mnie bolały od złotka ale pozatym niema sie do czego przyczepić :D

a jesli chodzi o MG metanium,jest jeszcze opcjia lekkiej szpulki,uzytkownikiem o ile mi wiadomo był Friko.dodam ze z odpowiedniego kija spokojnie 4 gr latało z MG na standardowej szpuli-sprawdzone nad Drawą :D

Jeszcze słówko o Metanium MG.

Wiem, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ale to właśnie może być wskazówką.

Kilka razy już kręciłem tym młynkiem i wiem jedno, taki przykładowy, ważący 6,0g

.,

na PP 15 lb, fruwa zniego na baaardzo zadowalające odległości.

Podobnie rzecz się ma na przyklad z piąteczkami Sławka.

Wniosek?

Skoro ja rzucam na zadowalające odległości, jak na odrzańskie standardy, to co zdziała ktoś, znacznie bardziej wprawny.

PS

Rzucam przy 3 bloczkach włączonych i nie mam kompleksów, w obecności spinningistów :D .

post-160-1348913963,223_thumb.jpg

tyle tylko ze duzo zalezy od wabika - slawkowe lataja idealnie, a sprawdz sobie takiego popularnego executora 7. zareczam ze juz tak dobrze nie poleci. duel i 3g poleci idelanie i daleko, bo ma sytsem rzutowy. piszac o 6g mailem na mysli raczej wieksze spekruma wabikow. bo wiadomo ze te latajace poleca i tak i tak.

pozdrawiam!

dlatego wlasnie uwazam ze metanium mg w standardzie srednio nadaje sie do tak lekkicha wabików. oczywiscie mozna, tyle tylko ze jezeli ktos decyduje sie na zakup mlynka ( nie musi dostoswywac posiadanego sprzetu :D ) to warto azeby nabyc cos co bedzie idealnie gralo. a z comquestm w moim mniemaniu tak wlasnie bedzie. rzeczone wzcesniej executory swietnie z niego lataly. z metanium za bardzo nie chca....

pozdrawiam!

Witam z pewną nieśmiałością zabieram głos na tym szacownym forum,ale może jakość moja wypowiedż przemknie niezauważona /brak kolegi w ładnych majteczkach z Muscat..../.Ale teraz do rzeczy od jakiegoś czasu posiadam metaniu DC7 i powiem że niestety kołowrotek ten jest przeznaczony wyłącznie do przynęt powyżęj 6 gram.Komfort łowienia można zaobserwować przy używaniu woblerów

np.typu salmo Minnow M7F,kołowrotek jest zdecydowanie przeznaczony do średniego spinigu. Jeżeli mógłbym polecić kołowrotek do łowienia w przedziałe 4/20 to z czystm sumieniem mogę polecić CC101DC.Łowię nim od jakiegoś czasu biorąć po uwagę jakość, komfort łowienia i możliwości rzutowe jest to w tej chwili nr.1 w kołowrotkach uniwersalnych/pstrąg duże rzeki,troć,łosoś,głowacica/Uwaga jeżeli ktoś lubuje się w przynętach powyżej 30 gr.polecam CC201DC.

Pozdrowienia

Mariusz

No i cool - dlaczego Twoja wypowiedz ma byc niezauwazona to nie wiem :unsure:

w moim przypadku ostatnio zakupiłem horneta:

http://abfishing.abc24.pl/default.asp?kat=20957&pro=1112 70

2 bloczki + delikatny docisk i fruwa to na ok. 15m wiec na wiekszosc rzeczek pstrągowych spokojnie wystarczy. Szpulka wcale nie ma efetu spóżnionego startu, byc moze dlatego ze wabik jest maly i zwarty...

Co do executorów się zgadzam, ale powiedzmy sobie szczerze, ten model ma 7cm i 8gr, a mimo wszystko leci do kitu:

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popenphoto.php?file= ../p/s3/1137662828.jpg

Jeszcze jedna przewaga nad CC51 - wieksza średnica szpulki w Mg rozpędza ja szybciej przy rzutach 5m spod siebie, i tu komfort chyba jest wiekszy...no chyba że mówimy o porcelanowym Mifkowym CC51... <_< <_< :mellow:

Pozdrówki

Pablos zapewniam Cie, że mój cukiereczek ma wszystkie części oryginalne. W zasadzie, w chwili obecnej to ostatnia maszyna w mojej stajni, która świetnie sobie radziła z oryginalnymi łożyskami. Choć teraz ma już bieco lepciejsze :mellow:

No już nie przesadzajmy, że nie często mnie można złapać :D

Standerus, przy okazji poproszę o listę miejscówek (nazwy) z naszej podróży po Irlandii. Kończę pisać relację :D

1. Metanium Mg DC - moim zdaniem on się nie nadaje do łowienia pstrągów. Testuję go już od kilku miesięcy i mogę powiedzieć, że szczupaki, bolenie TAK ale już pstrągi ... no cóż jak widziałeś w Irlandii łowiłem na niego na tej rzeczce pstrągowej ale ... przy 5-6g nie jest to cud komfortu użytkowania, choć przyznaję, że w porównaniu z Antkiem DC to baletnica.

2. Metanium Mg - moim zdaniem ... prawie TAK ale od razu wymieniłbym w nim szpulkę. Yumeyk'a na prawdę sporo wnosi i operowanie takimi wabikami jak Sławkowe woblery jest bardzo komfortowe. Niestety problem jest z tym, że Yumeka jest dostarczana bez hamulca odśrodkowego i starą trzeba rozebrać :(

3. CC51 moim zdaniem najlepsza propozycja po względem komfortu użytkowania w podanym przez Ciebie zakresie.

Pozdrawiam

Remek

Metanium Mg - moim zdaniem ... prawie TAK ale od razu wymieniłbym w nim szpulkę. Yumeyk'a na prawdę sporo wnosi i operowanie takimi wabikami jak Sławkowe woblery jest bardzo komfortowe. Niestety problem jest z tym, że Yumeka jest dostarczana bez hamulca odśrodkowego i starą trzeba rozebrać

nie koniecznie - zawsze mozna zastosowac hamulec magnetyczny z avial. wtedy nic nie trzeba rozbierac, a jak uczy doswiadczenie magnetyk sprawia si? chyba lekko lepiej z lekkimi wabiami.

dam zanac jak w koncu doczekam sie na szpulke. jak piaslaem czesniej, bardzo ciezko ja dostac. moze ma ktos na sprzedaz?

chetnie kupi? :D

pozdrawiam!