Skocz do zawartości

Brzany 2014

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki dzięki

nie miałem czasu napisać

ryba złowiona na instincta

piekne branie, miałem plecionkę i bardzo dobrze, bo nie siłowałem się z nią 20 minut, co pozwoliło jej po szybkiej fotce, odpłynąć, niemal bez reanimacji.

Łowiłem większe, przegrywałem z jeszcze większymi, szacun dla ryby...

dzięki Maciek za podebranie, bez podbieraka była by bardziej zmęczona..

Patryk, nie jestem artystą, talentu za bardzo nie mam do takich tematów, ale winietą chciałem ukryć słabą ostrość pyska ryby na zdjęciu. Nadchodząca ciemność, cień, pośpiech, kit... wiesz o co kaman

:)

Ja ze swojej strony polecam na barweny Horneta 3,5 cm w wersji tonącej. Dobrze lata, trzyma się nurtu, brak dolnej czepliwej kotwiczki i do tego jest łowny. Trzeba tylko wymienić kotwiczkę na mocniejszą gdyż podczas ostatniego kontaktu z barbarą nie wytrzymała. 

Piękne brzanki łowicie Panowie. Gratuluję wszystkim łowcom !!!

Ja ten rok to chyba uznam "Rokiem Brzany". Tak jak nigdy nie udawało mi się tej ryby złowić w jakimś przyzwoitym rozmiarze (a raczej raz mi się udało złowić w ogóle brzanę), tak w tym roku złowiłem już drugą sztukę :) I to niemałą (tak mnie się wydaje, hihi)   :)

Odrzańska Brzanka zassała Instincta 4, prowadzonego bardzo daleko w rynnie za główką.

Było późne popołudnie, łowiłem sprzętem pod bolenia: kijek Jaxon XT-PRO New Generation 2,7m do 22g, kręcioł Shimano GT-RB 4000 (od Maćka @woblera129), żyła 0,22, wobek imitacja uklejki (kotwiczki oryginalne, wytrzymały hol bez szwanku).

Hol trwał kilkanaście minut, ryba pruła pod prąd z całej siły, nawet na chwilę nie mogłem jej oderwać od dna. Domyślałem się co siedzi na kotwicy. To mogła być tylko brzana :) Po jakimś czasie od zacięcia jak nie mogłem jej podnieść, zamarzyłem aby ją tylko zobaczyć. W końcu się udało, wypłynęła pod nogami i aż mi się te nogi ugięły :o  Pomyślałem, ale kloc !!!

Do podbieraka wjechała dopiero za 4 razem.

Dochodziła do siebie dość długo, ale fajnie pomachała ogonem na Do Widzenia :)

Rekord życiowy podniosłem sobie baaaardzo wysoko. Mam nadzieję, że dane mi będzie go jeszcze kiedyś poprawić bo rybka rośnie dalej w Odrze.

A tak rybka pięknie zapozowała do zdjęć:  :)

post-47617-0-08548500-1405950023_thumb.jpg

post-47617-0-81299100-1405950024_thumb.jpg

post-47617-0-29558700-1405950026_thumb.jpg

• Like 40

Gratuluję Panowie wąsatek!

Sławek, piękna ryba! Ile mierzyła? Bo widzę, że zdrowo odpasiona! :)

Ja z brzankami miałem do czynienia podczas połowów w samym Wrocku, teraz jakoś już mniej...Ale w sumie się nie dziwię, bo Bromb to one raczej nie zasysają ;)