Skocz do zawartości

Brzany 2014

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Na krakowskiej Wiśle brzany na spin to raczej przyłów. Kilka maluszków miałem na kiju, ale zawsze podhaczone za kapote. Jak mieszkałem na Podkarpaciu to z feederkami miałem super efekty, kilkanaście medalowych rybek tego gatunku. Wtedy nie myślałem o spinningu tak często :(

Może nadrobię w tym roku i złapię pierwszą wymiarową brzanę na spin lub muchę.

No to i ja coś wrzucę :)  , rybka z ubiegłego sezonu i jest to największa Brzana jaką do tej pory złowiłem na spina (74cm) , złowiłem ją końcem sierpnia w samo południe , w bezwietrzne i  bez chmurne niebo przy 30 C* upale , normalnie totalna lampa , wzięła na głęboko nurkującego 3cm Sieka z głębokiej opaski , niestety taka brzana na moich wodach to już rzadkość .

post-55454-0-91498100-1390912883_thumb.jpg

• Like 6

• 1 miesiąc temu...

W tym roku zacznie się szybciej bo weszły już z Renu do dopływów o miesiąc szybciej niż zwykle i pierwsze już padły w niedzielę zarówno u mnie "na dole" jak i 60 km w górę rzeki  u Zbyszka. Mam namierzone dwie 90-ki które zakotwiczyły chyba na dobre  w znajomym dołku,- ale czy zechcą zapozować to zobaczymy :rolleyes:

Edytowane przez Rheinangler

• 2 tygodnie później...

Dziekuje . Panowie dzis  mialem kino full Hd w wykonaniu kilkunastu pstragow do ktorych nie dalo sie dobrac . Tancowaly niesamowicie .2 sztuki ponad 60 cm skakaly jak nasi skoczkowie narciarscy . Pani brzana poprawila humor .Pozdrawiam i zycze Wam rowniez pieknych szuk. Zbigniew

• 3 tygodnie później...

Gratulacje! Biedne odkurzacze znowu mają przechlapane przez kilka miesięcy :D

Jeszcze nie pora.

Ta zasadnicza.

Niedlugo sex powinny uskuteczniac we wlasnym kregu.

Moje spotkania z nimi planowane sa na poczatek lata ;)

Edytowane przez Guzu

@Guzu , widzę że te Hiszpańskie Brzany to nie te same co u nas , większe łuski i inne płetwy ;)

ale czy brzana silniejsza od pstrąga hmmm nie złowiłem Brzany na pstrągowy zestaw , ale na sandaczowym dała mi raz w nocy popalić konkretnie hehe

pstrąg jest na pewno o wiele szybszy, zwinniejszy , brzana stabilna w nurcie bardziej i przy dnie chodzi. Chyba że Hiszpańskie inaczej się zachowują.

Też tak "kopciła" jak kropek , czy od razu wiedziałeś że to jakiś przyłów ??

Edytowane przez c1eśla

@Guzu , widzę że te Hiszpańskie Brzany to nie te same co u nas , większe łuski i inne płetwy ;)

ale czy brzana silniejsza od pstrąga hmmm nie złowiłem Brzany na pstrągowy zestaw , ale na sandaczowym dała mi raz w nocy popalić konkretnie hehe

pstrąg jest na pewno o wiele szybszy, zwinniejszy , brzana stabilna w nurcie bardziej i przy dnie chodzi. Chyba że Hiszpańskie inaczej się zachowują.

Też tak "kopciła" jak kropek , czy od razu wiedziałeś że to jakiś przyłów ??

Pstrag jest bardziej rozsadny w walce.

Brzana to odjazdy jednostajne (szczegolnie w nurcie). 

Szybciej siada kondycyjnie przez to :)

Pstrag mlynek, mlynek. Trzymanie sie bystrza. Dluzej ma sily.

Brzana szybciej sie zamecza (sama siebie, swoja taktyka kamikadze).   ;)

Ta akurat wziela w spokojnym miejscu. Po pierwszym ruchu w dol na hamulcu czuc bylo ze to statyczny gracz. Bez mlynkow. Odjazdy. Trzymala sie tez dna.

Edytowane przez Guzu
  • Like 4

Pstrag jest bardziej rozsadny w walce.

Brzana to odjazdy jednostajne (szczegolnie w nurcie). 

Szybciej siada kondycyjnie przez to :)

Pstrag mlynek, mlynek. Trzymanie sie bystrza. Dluzej ma sily.

Brzana szybciej sie zamecza (sama siebie, swoja taktyka kamikadze).   ;)

Ta akurat wziela w spokojnym miejscu. Po pierwszym ruchu w dol na hamulcu czuc bylo ze to statyczny gracz. Bez mlynkow. Odjazdy. Trzymala sie tez dna.

aha, chociaż wiem od znajomego wymiatacza pstrągowego dla mnie autorytet, że Gruby pstrąg czasami potrafi stanąć przy dnie i delikatnie chodzić góra dół w rynnie i dopiero po minucie czy dwóch takiej nudnej walki zaczyna robić to co pstrąg czyli młyny itd :D

Gratulacje Brzany !!!!

mam ochotę u nas się na nie ustawić ale ciężki temat chyba że na San by  sie pojechało późnym latem