Skocz do zawartości

Kto chętny na Tenkare?

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Sith to musowo daj znać jak już będzie to forum.Ja może założę też na mojej stronie tzn.chcę to powiązać ze sobą.Tenkara jak przyjdzie od razu cisnę z tym do K.Zielińskiego.Może się da to zrobić w Polsce i zmodyfikować o ile jest taka potrzeba pod nasze warunki.Mam nadzieję że mi się spodoba łowienie tą metodą.Chętnych raczej nie będzie brakować.Trzeba tylko to ludziom przybliżyć,pokazać itd.  

Zaciekawiło mnie to,może bym się dobrał do kleni na Obrze, a muchówką nie ma jak się rozbujać.

Napiszcie proszę czym charakteryzuje się sprzęt do Tenkary (wędzisko,linka itp) , bo przynęta to chyba sztuczna mucha??

Edytowane przez proraf

Zaciekawiło mnie to,może bym się dobrał do kleni na Obrze, a muchówką nie ma jak się rozbujać.

Napiszcie proszę czym charakteryzuje się sprzęt do Tenkary (wędzisko,linka itp) , bo przynęta to chyba sztuczna mucha??

Sprzęt jest ekstremalnie prosty: wędzisko teleskopowe o długości z reguły od 2,7 - 4,0 m, które dzielimy w skrócie na trzy rodzaje akcji 5:5 (miękka), 6:4 (średnia), 7:3 (twarda). Linka muchowa - oczywiście wszystko zaczęło się od plecionego końskiego włosia, jednakże w chwili obecnej w Japonii, używają podobno głównie fluorokarbonu (Hi-Vis) w różnych rozmiarach od 2.0 (0,23 mm) do 4.5 (0,35mm). Używają go tamtejsi guru tenkary - Masami Sakakibara, Yuzo Sebata, Hisao Ishigaki. Produkowane są też koniczne, oraz linki plecione ze spectry, żyłek nylonowych, jedwabiu jak również są linki zrobione z tytanu, które ze względu na wyjątkową "cienkość" sprawdzają się w wietrznych warunkach. W uproszczeniu mokra mucha i nimfa - fluorokarbon, suchar - raczej pleciony, koniczny. Ja używam na razie wyłącznie fluorokarbonu i sprawdza się. Zasada jest taka, że sznur-linkę trzymamy nad wodą, nie kładziemy go na tafli. Przypon stosują zarówno plecione jak i żyłkowe. Z racji delikatności sprzętu raczej nie przekraczać 5x czyli 0,15 - 0,16 mm.

Ktoś wyżej pisał, o wędkach keiryu (eza-zuri), można je (niektóre modele: Daiwa Kiyose, Daiwa Sagiri, Nissin 2-way, Shimano Kozuka, Suntech Field Master) z powodzeniem stosować do połowu na muchę tak jak klasyczne wędki tenkara, ale w Japonii przeznaczone są do połowu na żywe przynęty (czyt. robale) w strumieniach górskich. Możemy zatem wśród tych konstrukcji spotkać nawet 9 metrowe baty.

To tak w telegraficznym skrócie.

• 2 tygodnie później...