TomCast Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ja zrobię plan, gdzie łowimy, pewnie że nie wszystko na raz, ale tenkare przećwiczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Dobra u mnie klamka zapadła.Kupiłem tą w USA.Cały set z Iwaną.Podobają mi się po prostu te wędki.Jak się wstrzelę będą pewnie następne patyki. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 http://tenkaraman.blogspot.com/http://tenkara-forum.net16.net/Niniejszym informuję z przykrością, ewentualnych zainteresowanych, że forum poszłoooooo ...., przy robieniu backupu coś się rozsypało , jak nie uda mi się naprawić, to postawię nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Sith to musowo daj znać jak już będzie to forum.Ja może założę też na mojej stronie tzn.chcę to powiązać ze sobą.Tenkara jak przyjdzie od razu cisnę z tym do K.Zielińskiego.Może się da to zrobić w Polsce i zmodyfikować o ile jest taka potrzeba pod nasze warunki.Mam nadzieję że mi się spodoba łowienie tą metodą.Chętnych raczej nie będzie brakować.Trzeba tylko to ludziom przybliżyć,pokazać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Sith to musowo daj znać jak już będzie to forum....No to ruszyło od nowa - zapraszam TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wpadnę.Moja Tenkara już doszła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Zaciekawiło mnie to,może bym się dobrał do kleni na Obrze, a muchówką nie ma jak się rozbujać.Napiszcie proszę czym charakteryzuje się sprzęt do Tenkary (wędzisko,linka itp) , bo przynęta to chyba sztuczna mucha?? Edytowane 29 Stycznia 2014 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ta tenkara to połączenie muchówki z batem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Ta tenkara to połączenie muchówki z batem To ja wiem , ale sprzęt jakiś inny. Samą sztuczną muchę batem ciężko podać. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Tego to nie wiem Rafał jak to podać ale tam tez chyba jest jakiś sznur... z reszta nie wypowiem sie bo się nie znam ale jak będziesz chciał jakiegoś piankowego żuka na Obre to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Akcja wędki jest jak muchówki.Batem tego nie można zastąpić.Linka wygląda na Fluorocarbon.Proraf-you tube-wpisz Tenkara i co nie co widać.Filmów jest sporo.Ja będę mógł coś powiedzieć jak zacznę łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zaciekawiło mnie to,może bym się dobrał do kleni na Obrze, a muchówką nie ma jak się rozbujać.Napiszcie proszę czym charakteryzuje się sprzęt do Tenkary (wędzisko,linka itp) , bo przynęta to chyba sztuczna mucha?? Sprzęt jest ekstremalnie prosty: wędzisko teleskopowe o długości z reguły od 2,7 - 4,0 m, które dzielimy w skrócie na trzy rodzaje akcji 5:5 (miękka), 6:4 (średnia), 7:3 (twarda). Linka muchowa - oczywiście wszystko zaczęło się od plecionego końskiego włosia, jednakże w chwili obecnej w Japonii, używają podobno głównie fluorokarbonu (Hi-Vis) w różnych rozmiarach od 2.0 (0,23 mm) do 4.5 (0,35mm). Używają go tamtejsi guru tenkary - Masami Sakakibara, Yuzo Sebata, Hisao Ishigaki. Produkowane są też koniczne, oraz linki plecione ze spectry, żyłek nylonowych, jedwabiu jak również są linki zrobione z tytanu, które ze względu na wyjątkową "cienkość" sprawdzają się w wietrznych warunkach. W uproszczeniu mokra mucha i nimfa - fluorokarbon, suchar - raczej pleciony, koniczny. Ja używam na razie wyłącznie fluorokarbonu i sprawdza się. Zasada jest taka, że sznur-linkę trzymamy nad wodą, nie kładziemy go na tafli. Przypon stosują zarówno plecione jak i żyłkowe. Z racji delikatności sprzętu raczej nie przekraczać 5x czyli 0,15 - 0,16 mm. Ktoś wyżej pisał, o wędkach keiryu (eza-zuri), można je (niektóre modele: Daiwa Kiyose, Daiwa Sagiri, Nissin 2-way, Shimano Kozuka, Suntech Field Master) z powodzeniem stosować do połowu na muchę tak jak klasyczne wędki tenkara, ale w Japonii przeznaczone są do połowu na żywe przynęty (czyt. robale) w strumieniach górskich. Możemy zatem wśród tych konstrukcji spotkać nawet 9 metrowe baty. To tak w telegraficznym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Sith kiedy zaczynasz łowić.Zlokalizowałem klenie u siebie i tak się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Tomy jak je TERAZ widziałeś to... nie ma się co zastanawiać... Ja chwilowo musiałem odpuścić bo mi rzeka stanęla... bylo tak: teraz jest tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Jadę jutro płacić kartę i zasuwam.Tak się zastanawiam czy by z tą tenkarą nie wrócić do korzeni ale z wykorzystaniem wypasionych materiałów.Kiedyś nie były w teleskopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Sith kiedy zaczynasz łowić.Zlokalizowałem klenie u siebie i tak się zastanawiam. Jak zlokalizowałeś i warunki odpowiednie to się nawet nie zastanawiaj ;-), ja ruszam nad swoją rzeczkę, na rekonesans w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 We wtorek przyjmują wpłaty w kole.Skarbnik na szkoleniu .Potem ruszam o ile pogoda będzie dalej wiosenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ktoś sprowadzał sprzęt z japonii?http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/16787/cPath/1943_2125_2128/fly-tenkara-keiryu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Po cichu Wam kibicuję, bo widzę oczyma wyobraźni gdzie położyłbym susz, przy pomocy takiego zestawu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Po cichu Wam kibicuję, bo widzę oczyma wyobraźni gdzie położyłbym susz, przy pomocy takiego zestawu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 próbowałem zrobić zakupy...nie mają opcji dostawy do polski... jeszczekazali mnie czekać na informacje od nich.... bajde wej mają daiwe ryoge za 337,5€ciekawe ile by doliczyli cła i vatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Tyle że wyjdzie Ci tyle co w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Kilka moich much używanych podczas łowienia tenkarą. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Fajne.Byłem porzucać.Całkiem fajnie szło .Ryby co prawda wcięło ale w sezonie myślę że będzie co pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Wczoraj byłem na rybach, krótki wypad, uwiesiły się 2 "trzydziestaki" - czyli sezon rozpoczety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi