Skocz do zawartości

Tragedia ekologiczna

Dero1990

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś siedzac w szkole, dostałem telefon o bardzo niepokojacej sprawie, a mianowicie ze na jeziorze w okolicach Świebodzina połorzonego przy trasie A2 Poznań - Świecko , jest masowe śniecie ryb. Odrazu po szkole wsiadlem na motor i pojechalem zobaczyć co sie wydarzyło. Mojim oczom ukazał sie makabryczny obraz, tysiace kilogromów ryby pływało po powieszchni wody, odór byl ogromny. Po zrobieniu kilku zdjec, wrociłem do domu i natychmiast zadzwoniłem do gospodarza wody, lecz ten nieprzejoł sie tym zbytnio, wiec postanowiłem działac dalej i wykonałem telefon do wojewodzkiego inspektoratu do spraw ochrony środowiska tam miły pan przyjol Moje zgloszenie i zapewnił mnie ze zajma sie ta sprawa. O to kilka zdjec , jakość nienajlepsza.

.

post-566-1348913969,6354_thumb.jpg

post-566-1348913969,697_thumb.jpg

Widok nieprzyjemny, ale znajomy :/ U mnie w okolicy, na żwirowni też pojawiło się ostatnio sporo ryb zdechłych lub zdychających. Głównie karpie, leszcze i drobnica-płotki i karasie... Podejrzewam pleśniawkę... Na szczęście jest coraz mniej tych ryb... Jakiś czas temu też się pojawiła pleśniawka i inne choroby po tym, jak wpuszczono ryby odłowione z innego zbiornika :/ Brak słów...

pozdrawiam

Jezeli Inspektorat sie tym zajal to powinien okreslic powod sniecia....

Jezeli sniecie wystepuje jednoczesnie na calej dlugosci zbiornika to rzeczywiscie nie pasuje scenariusz z wylaniem zanieczyszzcen, chyba ze jezioro jest przeplywowe....proces sniecia mogl trwac kilka dni zanim go zaobserwowano.

Najbardziej prowdopodobne jest jednak, ze ryby zostaly zakazone rybim wirusem, ktory jest popularny od kilku lat na stawach hodowlanych.

Chorobe przenosi ptactwo wodne...

Gumo