Skocz do zawartości
  • 0

Tanie linie i Irlandia

tpe

Pytanie

Wybieram się niedługo na kilka miesięcy do Irlandii. Czy macie jakieś doświadczenia z przewozem wędek liniami Centralwings? Człowiek w BOK nie wiedział w sumie o co chodzi i odesłał mnie do Urzędu Celnego...

I druga sparawa łowiliscie rybki w Irlandii?

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Centralwings jest ok. Jedzenie możesz sobie kupić na pokładzie. Poza tym plus jest taki, że odlatują z Okęcia a nie z jakiegoś bocznego toru.

Mam kolegę, który jest Irlandczykiem i wielkim miłośnikiem wędki. Napisz coś więcej to zapytam go i wstawię odpowiedź (gdzie, jakie ryby Ciebie interesują itd.).

Pozdrawiam

Remek

• 0

Ja lecialem kiedys Wizzair i byl problem z przewozem wedki. Tzn. problemu by nie bylo gdyby trafila do luku bagazowego. Z tego co sie orientuje problem lezy nie tylko w regulaminie linii lotniczych, ale takze w prawie lokalnym. W niemczech po prostu nie chceili mnie przepuscic z wedka jako bagazem podrecznym przez bramke.

Tak ze lepiej od razu zaopatrz sie w dobra tube, zeby nie bylo przykrej niespodzianki na lotnisku.

Mam nadzieje ze po powrocie z wyprawy zdasz relacje jak bylo? Mysle o Irlandii jako jednym z celów wakacyjnych w przyszlych latach, a zawsze lubie rzucic jakas wedeczke do walizki

pozdrawiam

• 0

Centralwings nie chce nawet zabrać wędek do luku bagażowego...Mam dwie opcje: kupić kije na miejscu albo wysłać moje pocztą. Relacje z pobytu mam nadzieję będę Wam zdawać na bieżąco. A zacznę połowy w Irlandii od makreli. Zresztą sami zobaczcie, gdzie będę łowił:

http://www.vacationkillarney.com/Dingle.htm

• 0

Witaj,

News od mojego kolegi. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej daj znać. On na prawdę chętnie pomoże.

Sorry for not getting back sooner. Dingle is in the south west of Ireland in the county of Kerry and very beautiful country. A lot of water and its famous for Salmon, Sea Trout, Brown trout and Shark. I have no doubt Pike would be very prevalent in the lakes too. I personally wouldn’t go to the dingle peninsula for freshwater fishing as there is better fishing in the main lakes. Its all good really. Infowing also shows Pike waters.

Coarse fishing in Ireland is free in most Waters. Pike falls under coarse fishing. I would be very surprised to find a water in Kerry where they would charge you to fish for Pike.

All sea fishing is free but you obviously pay to charter.

I havent fished down there since I was 14 so its all probably washed away by a tsunami or something :D. Wish the guy all the best. If he is Polish he will be made very welcome.

Shark

http://www.sea-angling-ireland.org/boats%20-%20kerry.htm

Salmon

http://www.irelandflyfishing.com/butler-arms_fishing.html

Infowing - great database for individual rivers and lakes in Ireland

http://www.infowing.ie/waterway

• 0

Jak bylismy w Hiszpanii, mielismy Bazooke. Nikt z niej nic nie ukradl - bo o to, ze przezyje transport, bylem spokojny. Jednak musielismy doplacic za bagaz specjalny.

Jezeli wlozysz teleskop do walizki, to musisz zalozyc, ze moze zdarzyc sie kradziez. :( Ubezpiecz bagaz dodatkowo i zachowaj kwit zakupu wedki i czego tam jeszcze. Jak Ci skradna, to dostaniesz odszkodowanie, a wedke kupisz na miejscu.

Niedawno za..li mi belgijska czekolade, co ja dla córki wiozlem :( Ale tego sie nie ubezpiecza, ryzyko wkalkulowane.

Aha - i lepiej, zeby walizka byla plastikowa, a nie z materialu. Na lotniskach jest taka jazda z bagazem...

• 0

Witam. Ja leciałem tanimi do Szwecji i też miałem bazooke a wniej 6 wędek i czujka od sondy na statywie/wyjazd prywatny/. Po nadaniu na bagaż szukali mnie po lotnisku bo niepodobało im się prześwietlenie.Musiałem im otworzyć/zamknięte na kłódeczkę/bo niewiedzieli co to jest ta czujka.Natomiast w walizie nie podobało im się zbyt dużo ołowiu/główki/. Dopłat nie musiałem robić.POZD.Jans

• 0

Ja lecialem kiedys Wizzair i byl problem z przewozem wedki. Tzn. problemu by nie bylo gdyby trafila do luku bagazowego. Z tego co sie orientuje problem lezy nie tylko w regulaminie linii lotniczych, ale takze w prawie lokalnym. W niemczech po prostu nie chceili mnie przepuscic z wedka jako bagazem podrecznym przez bramke.

Tak ze lepiej od razu zaopatrz sie w dobra tube, zeby nie bylo przykrej niespodzianki na lotnisku.

W Wizzair nie ma problemu jeżeli nada się wędki na bagaż. Jedynie mogą skasować dodatkowe 25 Euro za tubę - niezależnie z iloma wedkami, za nadgabarytowy bagaż. Mnie nie skasowali ani w Polsce ani w Szwecji. Tuba byla zrobina z rury kanalizacyjnej PCV i zawierala 10 wędek. Balem się , że jak wejdę z tym na lotnisko to pomyślą , że to bazooka B) Ale obylo się bez strzelaniny.

• 0

Witam, Po krótce się przedstawie:

Mam 36 wiosen.

Mieszkam pod Wa-wą

Moja zdecydowanie dominująca metoda to spining ale potrafię też sięgnąć po DS czy Match. Jerkingu nie próbowalem, ale...

Ulubione lowiska to Narew i Jeziora Mazurskie.

Nie jestem fanatykiem C&R ale tak się jakoś zlożylo, że od 3 lat nie zabralem z polskiego lowiska, żadnej ryby.

Wstępnie to tyle.

Zarejestrowalem sie i zamierzam udzialać na wortalu bo podoba mi się tematyka, część merytoryczna jak i atmosfera panująca tutaj. Z niektórymi użytkownikami znam się z innych witryn o podobnej tematyce. Pozdrawiam, Mirek (klon)

• 0

@Klon,

...Jerkingu nie próbowalem, ale...

- Zachęcam! To wspaniała i bardzo widowiskowa metoda połowu drapieżników. :D

... tak się jakoś zlożylo, że od 3 lat nie zabralem z polskiego lowiska, żadnej ryby...

- Brawo! Oby tak dalej. Takie zachowanie to bardzo ważna sprawa dla naszego krajowego rybostanu. :D

Cieszę się, że podoba ci się nasz portal. Zapraszam do stałego uczestniczenia w życiu forum.

• 0

Czesc chlopaki jestem juz na wyspie. Za mna juz pierwsze rybki. Lowilismy z klifu. Metoda tradycyjna kopyto na 30 g. Pierwszy rzut i wyciagam kopyto bez ogona, drugi i wyciagam rdzawca ponad 3 kg. W sumie zlowiem z opadu ponad 10 szt., najwiekszy walnal na koniec mial ponad 5kg. Po prostu rewelacja!!!!!Niedlugo podesle Wam fotki.

Tomek