Skocz do zawartości

Odra w okolicach Zielonej Góry

tap5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W ostatnim czasie bywałem trochę w okolicach przeprawy promowej w Pomorsku (oczywiście na rybkach). Przez ostatnie kilka wyjazdów rewelacji nie było, ale zawsze coś się połowiło. Złapałem kilka sandaczyków 50-55 cm. Dość sporo szczupaka, ale wszystkie szczurki z przedziału 45-60 cm. Moje spostrzeżenia są takie, że szczupak lubi na Oderce ostatnio przyłożyć na woblera z powierzchni :D W sobotę byłem z kolegą od 2,30 w nocy do 12 w południe. Kolega na dzień dobry złapał szczupaka około 65 cm i potem przez 8-9 godzin echo, pomijając 4 niezacięte brania sandaczyków i jednego złapanego niewymiarowego szczupaczka. Łapaliśmy koło promu a potem po drugiej stronie Odry w miejscówce zwanej Dębami (główki po 5-6 metrów głębokie :huh: )

Pod wieczór pojechałem jeszcze raz ale do Nietkowa i wydłubałem dwa szczupaczki po 50 cm oraz trochę większego spiąłem.

Wczoraj łowiłem z kolegą od 20:30 do 23:00 na Pomorsku bez efektu (jedno branie w warkoczu)

Dodam, że nie chodzę za boleniami i kleniami (te żerowały wyśmienicie) łowię raczej na grubo za szczupakiem, sandaczem względnie sumem.

Pozdrawiam moczykijów :D

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Cześć lubuscy wędkarze. Sezon jaziowo-kleniowy otwarty? Pewnie tak. Ja z braku czasu wczoraj byłem pierwszy raz w tym roku pospinningować na opasce, oczywiście za jaziami i kleniami. Co do jazi i klenie trochę słabo, ale wyprawa była bardzo udana. Jako przyłów na kleniowego woblerka połakomił się sumek. Miał 87 cm i walczył bardzo dzielnie na delikatnym kleniowym kiju.

Prawda, że bardzo miłe rozpoczęcie sezonu?!

Zdjęcia niestety Wam nie pokażę, bo nad wodą byłem bez aparatu, ale zapewniam Was, że wąsacz trafił w dobrej kondycji do wody.

Pozdrawiam.

ps.

jak wasze wyprawy?

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Jako że pomieszkuję w okolicy (500m od mojej ukochanej rzeki), to pozwolę sobie pociągnąć wątek. W ostatnich 2 tygodniach można już było wejść w woderach na niektóre główki. Woda waha się cały czas- spadki i przybory po 20-30 cm na przemian, od kilku dni. Po pierwszym spadku z dużej wody świetnie gryzły klenie i jazie. Bolenie waliły non stop- bez względu na poziom wody :mellow:. Klenie i Jazie , na niektórych główkach łowiłem na przepięknych 10-20 metrowych przelewach. W większość miejsc nie da się dojechać samochodem. Bolenie tradycyjnie na przelewach ale też w trawie na zalanych wyspach w klatkach.

• 8 miesięcy temu...

Byłem przedwczoraj przy ujściu Obrzycy. Woda wysoka, jak masz wodery to może na dalsze główki wejdziesz. Nie powiem dokładnie bo zrobiłem spacer tylko do ujścia. Dużo drobnicy widziałem no i Pan Bolesław kilka razy zagonił. Byłem za kleniem - nie skusiłem żadnego...

• 5 lat później...

5 lat temu skończył się temat. Ryby powciągały wędkarzy do wody? Co tam nad Odrą?

Jak wiecie, droga na zewnętrznym wale koło Pomorska jest zamknięta. Dlaczego?

Wiecie też, że drogi w lasach też są zamknięte. Dlaczego?

Jak więc dojechać do główek pomiędzy Pomorskiem a Krępą kiedy zamknięte są dojazdy? A może należałoby ukarać tych, co nie znają przepisów wyższego rzędu (umożliwienie dojazdu do wody) i ustanawiają sobie własne przepisy, które prawem nie są?

Co o tym sądzicie?

Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości. Warunki są naprawdę ciężkie. Dzisiaj w południe po ulewie wyskoczyłem na  parę godzin, wynik 3 sandacze i 1 jaź. Później płynął taki syf że nie dało się łowić. Rozmokłe papiery, folie, kłębki szmatek, nici, coś obrzydliwego. Do tego woda śmierdzi, co dziwne jest niska a przy tym mętna. W poprzednich latach niska woda oznaczała klarowną wodę.

Ale próbuj, może jakiś 2-metrowy wąs czeka właśnie na Ciebie.