Skocz do zawartości

Odra w okolicach Zielonej Góry

tap5

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości. Warunki są naprawdę ciężkie. Dzisiaj w południe po ulewie wyskoczyłem na  parę godzin, wynik 3 sandacze i 1 jaź. Później płynął taki syf że nie dało się łowić. Rozmokłe papiery, folie, kłębki szmatek, nici, coś obrzydliwego. Do tego woda śmierdzi, co dziwne jest niska a przy tym mętna. W poprzednich latach niska woda oznaczała klarowną wodę.

Ale próbuj, może jakiś 2-metrowy wąs czeka właśnie na Ciebie.

Przecież odcinek już od Głogowa w dół jest o wiele bardziej stabilny względem wahań poziomu wody w Brzegu Dolnym. Rzeka jest sporo szersza, niesie więcej wody. A i wyników kolegów z tamtych okolic wskazują, że raczej nie ma powodów do narzekania. W naszych okolicach wody teraz tyle, że przez niektóre miejscówki ponton z silnikiem na krótkiej stopie nie przepłynie, a wobler boleniowy można stracić w krzakach na przeciwległym brzegu...

• Like 1

Właśnie, jak tam wyniki nad zielonogórską Odrą? Kawał pięknej rzeki a relacji brak :mellow:  Niebawem się tam wybieram i chętnie dowiem się jaki jest stan wody, czy skubie sandacz i jak się mają wąsy ;)

Relacji brak.... bo po prostu koledzy przestali się publicznie chwalić wynikami z wiadomych względów ......... a rybki są i jakieś się łowi ... ;)

Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości. Warunki są naprawdę ciężkie. Dzisiaj w południe po ulewie wyskoczyłem na  parę godzin, wynik 3 sandacze i 1 jaź. Później płynął taki syf że nie dało się łowić. Rozmokłe papiery, folie, kłębki szmatek, nici, coś obrzydliwego. Do tego woda śmierdzi, co dziwne jest niska a przy tym mętna. W poprzednich latach niska woda oznaczała klarowną wodę.

Ale próbuj, może jakiś 2-metrowy wąs czeka właśnie na Ciebie.

Od trzech dni na wysokości zatoki Neptun w Głogowie spuszczana jest rurą woda z odpadów poflotacyjnych z KGHM ( ogólnie niby powinna być to oczyszczona - ale ... taki smród i syf że nie idzie ustać !!! ) Powyżej spustu jest już w miarę OK.

• Like 1

To chyba właśnie upubliczniłeś rozwiązanie tej zagadki. Trudne do zniesienia jest to, że nie możemy nic z tym zrobić. No bo przeciez nie występuje śnięcie ryb.  Ale śmierdzi że aż w nos drażni. Do tego jeszcze po dzisiejszej burzy te papiery, folie kłębki itp.

Odnośnie tego Brzegu dolnego to nawet nie pomyślałem że gdzieś jest dużo gorzej. Aczkolwiek już zaczynają się problemy, ze zwodowaniem łódki w porcie. Płytko, śmierdzi i jeszcze ten spływający syf. Myślałem że gorzej być nie może. Ale jednak. Choć wcale się przez to lepiej nie czuję.

Jeśli umiesz odnaleźć się na rzece, to szanse na złowienie ryby są zawsze. Wszystkich nie wymordowali.

Sandacz i sum były do tej pory moim celem. Teraz niestety przerzuciłem się na brzano-jaio-bolenio-klenie. Jak się trafi warunki, to coś się złowi.

"Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości."

Tak się składa że wychowałem się nad Odrą u Was. Do tego moje rekordowe okazy padły na niżówkach tak więc wszystko się zgadza :D Może spotkam po latach którąś z tych rybek :rolleyes:
Niżówka w dodatku brudna, cóż, ryby się przystosowały to i wędkarz nie ma wyboru  :)  Dla mnie będzie to wyprawa nie tylko wędkarska ale i sentymentalna a przy okazji może i rzeka czymś obdarzy.

Od trzech dni na wysokości zatoki Neptun w Głogowie spuszczana jest rurą woda z odpadów poflotacyjnych z KGHM ( ogólnie niby powinna być to oczyszczona - ale ... taki smród i syf że nie idzie ustać !!! ) Powyżej spustu jest już w miarę OK.

Karolu, bo jak widać, ilość smrodu i syfu w rzece musi się niestety zgadzać. To, co od nas idzie i nieco się rozejdzie, zanim dopłynie do Głogowa, jest "uzupełniane", by stężenie nie schodziło poniżej pewnej granicy.... ;/

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam Panowie,

To będzie mój pierwszy post na tym forum, założyłem konto już jakiś czas temu ale jakoś nie było okazji żeby sensowengo napisać. 

Mam na imię Radek i łowię praktycznie tylko na odrze (głownie Cigacice, Pomorsko, Tarnawa), głownie spinninguje, to tak w ramach przedstawienia sie :).

Piszę jednak z pewnego powodu, a raczej z zapytaniem.. Czy wy też macie taki problem ze złowieniem szczupaka i sandacza , ba nawet sensownego okonia w ym i zeszłym roku? Ostatnio na odrze jest taka posucha jeśli chodzi o te ryby, nie wiem czy spłyneły dalej czy zostały zjedzone czy już się oduczyłem ich łowić bo kiedyś nie miałem z nimi problemów.. Niby klenia, jaźia i bolka jest sporo ale to nie to co sandacze i pajki..

Podzielcie sie swoimi spostrzeżeniami.

pozdro z zielonej 

Witam Panowie,

To będzie mój pierwszy post na tym forum, założyłem konto już jakiś czas temu ale jakoś nie było okazji żeby sensowengo napisać. 

Mam na imię Radek i łowię praktycznie tylko na odrze (głownie Cigacice, Pomorsko, Tarnawa), głownie spinninguje, to tak w ramach przedstawienia sie :).

Piszę jednak z pewnego powodu, a raczej z zapytaniem.. Czy wy też macie taki problem ze złowieniem szczupaka i sandacza , ba nawet sensownego okonia w ym i zeszłym roku? Ostatnio na odrze jest taka posucha jeśli chodzi o te ryby, nie wiem czy spłyneły dalej czy zostały zjedzone czy już się oduczyłem ich łowić bo kiedyś nie miałem z nimi problemów.. Niby klenia, jaźia i bolka jest sporo ale to nie to co sandacze i pajki..

Podzielcie sie swoimi spostrzeżeniami.

pozdro z zielonej

A powiedz mi kolego jak tam na Tarnawie,dawno tam nie byłem. Obławiasz w stronę Milska,czy dużo grunciarzy tam siedzi?

Ja ostatnio w Przytoczkach zakotwiczyłem za kleniem,boleńiem ale bez szału,pojedyncze sztuki się trafiały.

Teraz myślę właśnie o Tarnawa lub Wielobłotach bo nie lubię za dużo wyjazdów w to samo miejsce.

• Like 1

Siema, 

Tarnawa łowie głównie od starorzecza z dół rzeki w strone milska, bardzo płytkie główki, ludzi jak na lekarstwo. Wydaje się być ciekawie na klenie i bolenia( od boleni się akurat gotowało). W Milsku zwykle ide od promu w góre rzeki od strony milska, super główki głębokie obfitujące w ryby. Wtym roku nie byłem ale w zeszłym brały bolki i szczupaki tylko trzeba sie nałazic bo bardzo długie tamy między główkami. To chyba tyle.

hehe główki Ci nie zdradze, wiadomo ale powiem żebyś szukał w okolicach mostu kolejowego w Krępej od strony Zielonej Góry kierując się w strone Cigacic.

Ja jak łowiłem kleniki to wydawały się być już wytarte, tylko jeden miał wysypkę.

Kiedyś tam był raj szczupakowo okoniowy, byłem ostatnio to złowiłem okonka i małego jazia. Jak rozmawiałem z Panem prowadzącym prom i mówiłem, że kiedyś tu pięknie brały okonie i takie pistolety około 40cm to odpowiedział mi, że takie to w sam raz na patelnie  B)

Własnie..

• 1 miesiąc temu...

Odświeżę wątek. Od poniedziałku będę przez około 10 dni nad jeziorem Bronkowo. Zauważyłem, że niedaleko stamtąd nad Oderkę w okolicach Krosna Odrzańskiego. O konkretne miejscówki nie pytam, ale może ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie najlepiej dojechać nad wodę i na co się nastawić w tamtych rejonach.

Z góry dzięki za odpowiedź.