Kamil Z. Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości. Warunki są naprawdę ciężkie. Dzisiaj w południe po ulewie wyskoczyłem na parę godzin, wynik 3 sandacze i 1 jaź. Później płynął taki syf że nie dało się łowić. Rozmokłe papiery, folie, kłębki szmatek, nici, coś obrzydliwego. Do tego woda śmierdzi, co dziwne jest niska a przy tym mętna. W poprzednich latach niska woda oznaczała klarowną wodę.Ale próbuj, może jakiś 2-metrowy wąs czeka właśnie na Ciebie.Przecież odcinek już od Głogowa w dół jest o wiele bardziej stabilny względem wahań poziomu wody w Brzegu Dolnym. Rzeka jest sporo szersza, niesie więcej wody. A i wyników kolegów z tamtych okolic wskazują, że raczej nie ma powodów do narzekania. W naszych okolicach wody teraz tyle, że przez niektóre miejscówki ponton z silnikiem na krótkiej stopie nie przepłynie, a wobler boleniowy można stracić w krzakach na przeciwległym brzegu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Właśnie, jak tam wyniki nad zielonogórską Odrą? Kawał pięknej rzeki a relacji brak Niebawem się tam wybieram i chętnie dowiem się jaki jest stan wody, czy skubie sandacz i jak się mają wąsy Relacji brak.... bo po prostu koledzy przestali się publicznie chwalić wynikami z wiadomych względów ......... a rybki są i jakieś się łowi ... Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości. Warunki są naprawdę ciężkie. Dzisiaj w południe po ulewie wyskoczyłem na parę godzin, wynik 3 sandacze i 1 jaź. Później płynął taki syf że nie dało się łowić. Rozmokłe papiery, folie, kłębki szmatek, nici, coś obrzydliwego. Do tego woda śmierdzi, co dziwne jest niska a przy tym mętna. W poprzednich latach niska woda oznaczała klarowną wodę.Ale próbuj, może jakiś 2-metrowy wąs czeka właśnie na Ciebie.Od trzech dni na wysokości zatoki Neptun w Głogowie spuszczana jest rurą woda z odpadów poflotacyjnych z KGHM ( ogólnie niby powinna być to oczyszczona - ale ... taki smród i syf że nie idzie ustać !!! ) Powyżej spustu jest już w miarę OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 To chyba właśnie upubliczniłeś rozwiązanie tej zagadki. Trudne do zniesienia jest to, że nie możemy nic z tym zrobić. No bo przeciez nie występuje śnięcie ryb. Ale śmierdzi że aż w nos drażni. Do tego jeszcze po dzisiejszej burzy te papiery, folie kłębki itp.Odnośnie tego Brzegu dolnego to nawet nie pomyślałem że gdzieś jest dużo gorzej. Aczkolwiek już zaczynają się problemy, ze zwodowaniem łódki w porcie. Płytko, śmierdzi i jeszcze ten spływający syf. Myślałem że gorzej być nie może. Ale jednak. Choć wcale się przez to lepiej nie czuję.Jeśli umiesz odnaleźć się na rzece, to szanse na złowienie ryby są zawsze. Wszystkich nie wymordowali.Sandacz i sum były do tej pory moim celem. Teraz niestety przerzuciłem się na brzano-jaio-bolenio-klenie. Jak się trafi warunki, to coś się złowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 "Myślę że koło domu masz więcej ryb w Odrze niż u nas. Oczywiście ryby są, ale niezbyt dużo i są trudne do złowienia. Woda niedawno miała 27oC i w korycie jest ok. 1m głębokości."Tak się składa że wychowałem się nad Odrą u Was. Do tego moje rekordowe okazy padły na niżówkach tak więc wszystko się zgadza Może spotkam po latach którąś z tych rybek Niżówka w dodatku brudna, cóż, ryby się przystosowały to i wędkarz nie ma wyboru Dla mnie będzie to wyprawa nie tylko wędkarska ale i sentymentalna a przy okazji może i rzeka czymś obdarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Od trzech dni na wysokości zatoki Neptun w Głogowie spuszczana jest rurą woda z odpadów poflotacyjnych z KGHM ( ogólnie niby powinna być to oczyszczona - ale ... taki smród i syf że nie idzie ustać !!! ) Powyżej spustu jest już w miarę OK.Karolu, bo jak widać, ilość smrodu i syfu w rzece musi się niestety zgadzać. To, co od nas idzie i nieco się rozejdzie, zanim dopłynie do Głogowa, jest "uzupełniane", by stężenie nie schodziło poniżej pewnej granicy.... ;/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Swoją drogą, może ktoś jest chętny na ustawkę 17-19.07 na nizinnej Odrze?Pogoda zamówiona sms'em 2,44zł + vat, ostrogi długie i szerokie - takich pasów startowych jak tam rapy nie mają nigdzie Chętni niech piszą na prv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plewo Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Witam Panowie,To będzie mój pierwszy post na tym forum, założyłem konto już jakiś czas temu ale jakoś nie było okazji żeby sensowengo napisać. Mam na imię Radek i łowię praktycznie tylko na odrze (głownie Cigacice, Pomorsko, Tarnawa), głownie spinninguje, to tak w ramach przedstawienia sie .Piszę jednak z pewnego powodu, a raczej z zapytaniem.. Czy wy też macie taki problem ze złowieniem szczupaka i sandacza , ba nawet sensownego okonia w ym i zeszłym roku? Ostatnio na odrze jest taka posucha jeśli chodzi o te ryby, nie wiem czy spłyneły dalej czy zostały zjedzone czy już się oduczyłem ich łowić bo kiedyś nie miałem z nimi problemów.. Niby klenia, jaźia i bolka jest sporo ale to nie to co sandacze i pajki..Podzielcie sie swoimi spostrzeżeniami.pozdro z zielonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam Panowie,To będzie mój pierwszy post na tym forum, założyłem konto już jakiś czas temu ale jakoś nie było okazji żeby sensowengo napisać. Mam na imię Radek i łowię praktycznie tylko na odrze (głownie Cigacice, Pomorsko, Tarnawa), głownie spinninguje, to tak w ramach przedstawienia sie .Piszę jednak z pewnego powodu, a raczej z zapytaniem.. Czy wy też macie taki problem ze złowieniem szczupaka i sandacza , ba nawet sensownego okonia w ym i zeszłym roku? Ostatnio na odrze jest taka posucha jeśli chodzi o te ryby, nie wiem czy spłyneły dalej czy zostały zjedzone czy już się oduczyłem ich łowić bo kiedyś nie miałem z nimi problemów.. Niby klenia, jaźia i bolka jest sporo ale to nie to co sandacze i pajki..Podzielcie sie swoimi spostrzeżeniami.pozdro z zielonej A powiedz mi kolego jak tam na Tarnawie,dawno tam nie byłem. Obławiasz w stronę Milska,czy dużo grunciarzy tam siedzi?Ja ostatnio w Przytoczkach zakotwiczyłem za kleniem,boleńiem ale bez szału,pojedyncze sztuki się trafiały.Teraz myślę właśnie o Tarnawa lub Wielobłotach bo nie lubię za dużo wyjazdów w to samo miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plewo Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Siema, Tarnawa łowie głównie od starorzecza z dół rzeki w strone milska, bardzo płytkie główki, ludzi jak na lekarstwo. Wydaje się być ciekawie na klenie i bolenia( od boleni się akurat gotowało). W Milsku zwykle ide od promu w góre rzeki od strony milska, super główki głębokie obfitujące w ryby. Wtym roku nie byłem ale w zeszłym brały bolki i szczupaki tylko trzeba sie nałazic bo bardzo długie tamy między główkami. To chyba tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam ,bywalem w ostanich dniach dos czesto nad odra w miejscowosci Pomorsko i Brody .I niestety jest mizernie kilka bran kleni na obrotowki ,moze z 2-3 wyjscia do woblerka no i Jeden bolek ale to w okolicy miiejscowosci Brody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plewo Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Na spinna nie chętnie wychodzą, a jak byłem połowić to 17kg kleni i jazi złowiłem, największy miał 58cm a reszta w przedziale 35-50cm.. Jednak bardziej mnie zastanawia gdzie sa te szczupaki i sandacze?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jednak bardziej mnie zastanawia gdzie sa te szczupaki i sandacze?!Radek zjedzone.... teraz biorą się za bolenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plewo Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Tez mi sie tak wydaje, niby jakies jeszcze plywaja ale skusic je do brania.. Nie dziwie sie ze biora sie za bolenie, ponoc najsmaczniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Witam moge zapytac na ktorej glowce polapales te klenie ,moze i na wobka sie jakis ladny skusi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek19176 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Witam moge zapytac na ktorej glowce polapales te klenie ,moze i na wobka sie jakis ladny skusiTy tak na poważnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ja jak byłem w wtorek to kleni jeszcze się tarły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plewo Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 hehe główki Ci nie zdradze, wiadomo ale powiem żebyś szukał w okolicach mostu kolejowego w Krępej od strony Zielonej Góry kierując się w strone Cigacic. Ja jak łowiłem kleniki to wydawały się być już wytarte, tylko jeden miał wysypkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Radek dzieki za info. Ja szukalem w okolicach przeprawy promowej w Pomorsku ,sa tam fajne glowki ale skutki mizerne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plewo Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Kiedyś tam był raj szczupakowo okoniowy, byłem ostatnio to złowiłem okonka i małego jazia. Jak rozmawiałem z Panem prowadzącym prom i mówiłem, że kiedyś tu pięknie brały okonie i takie pistolety około 40cm to odpowiedział mi, że takie to w sam raz na patelnie . Własnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Odświeżę wątek. Od poniedziałku będę przez około 10 dni nad jeziorem Bronkowo. Zauważyłem, że niedaleko stamtąd nad Oderkę w okolicach Krosna Odrzańskiego. O konkretne miejscówki nie pytam, ale może ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie najlepiej dojechać nad wodę i na co się nastawić w tamtych rejonach.Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERq Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Teraz na spinning - kleń / jaż / boleń / sum i ewentualnie jakiś zedzik ale tylko in da night ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Z Krosna kieruj się na Radnice od Krosna to kawałek,tam można czasem fajnie połowić.Za dnia boleńiem i kleń,chociaż ostatnio miałem parę obcinek szczupaka.No i na grubej,to na suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 TAK JAK KOLEDZY PROPONUJA TERAZ SEZON SUMA ))) Z kleniem jako tako troche niska woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Z kleniem jako tako troche niska wodaA to na niżówce źle? Wysłane z mojego GT-S7710 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Witam byl ktos moze w ten weekend nad odra w okolicy miejscowosci Brody lub Pomorsko? Interesuje mnie stan wody ,podniosla sie nieco czy dalej taka niska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi