Skocz do zawartości

Uszkodzony lub złamany blank - co zrobić, jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Miałem ostatnio mały wypadek przy pracy :/ Podczas zamykania klapy bagażnika przygniotłem sobie wedkę, na pierwszy rzut oka myślałem ze nic sie nie stało jednak po wnikliwym obejrzeniu wędki stwierdziłem ze jest ona zmiażdżona. około 2cm od złącza widać idace ku górze kilka pęknięć.

Czy można to naprawić we własnym zakresie ? Wedka nie jest jakas super wypasiona ale złowiła tyle ryb ze mam sentyment do niej i chciałbym ja naprawic.

MOgłby ktos opisać jak to zrobić i czy wogóle sie da to zrobić ?

Zrób fotki, bo na razie, to jedynie możemy się domyślać jak wygląda to uszkodzenie.

Z Twojego opisu wnioskuję, że w środek nie da się wstawić nic co mogłoby wzmocnić to uszkodzenie?!

Bez oglądania mogę jedynie sugerować zastosowanie rękawa węglowego i na to ciasne zwoje rovingu.

pozdr

wrócę z pracy i zrobie fotki. Wedka ogólnie nie wygląda na peknieta na pierwszy rzut oka. Jak sie wezmie zmiazdzone miejsce miedzy palce i pokręci sie ta częścia to słychac że wedka jest popękana i słychac taki dzwiek jak obcieranie sie włokien o siebie. Pod światło widac kilka rys/pęknięć.

Na wierzch tuleja, w środek część męska złącza, kleimy i po sprawie. Co nie znaczy, że to wieczne rozwiązanie. Jeżeli pęknięcia sięgają poza głębokość na którą dolnik wchodzi w szczytówkę, to będzie problem. Najprościej by było, gdyby całe pęknięcie mieściło się na odcinku na jaki wkleisz końcówkę Dolnika.

To gorzej, niż się spodziewałem. Można by spróbować zeszlifować dolnik, pytanie tylko, czy jest z czego (tj. czy ścianka jest na tyle gruba, żeby jej to za bardzo nie osłabiło. Poza tym dodatkowo przesztywnisz kij oraz mniejszych odległość między przelotką wejściową a kolejną. Sporo zabawy, ale wygląda na to, że nie masz wiele do stracenia.

A jest szansa na dokupienie samej szczytówki? To by chyba było najwłaściwsze rozwiązanie. Co to za patyk?

patyk tani jak barszcz i juz mam nowy cormoran cearb-o-strar ul 0,5-5g 1,98, chciałem potraktowac go jako narzedie do nauki, myslałem ze da sie go naprawic i bym go sobie przerobił pod siebie. Chyba bede musiał poszukac cos innego, ewentualnie zajmę sie dolnikiem i go przerobie.

witam

końcówka dolnika dorobiła się dość płytkiej rysy na długości 9mm.

odstającą część (wiór) juz obciąłem i zastanawiam się co dalej.

wygląda to tak

http://i41.tinypic.com/bhjc45.png

co można w tej sytuacji zrobić ??

obciąć to co jest uszkodzone czy zeszlifować ??

dolnik wchodzi na 66 mm więc nawet jak obetnę ( czego raczej starałbym się uniknąć ) to powinno i tak dać radę.

a może uzupełnić rysę jakimś klejem i potem wypolerować ??

co byście koledzy poradzili??

Ciekaw jestem Waszej opinii - po zacięciu 80-taka i poprowadzeniu go na około 15m od siebie nagle strzela mi szczytówka - co najciekawsze w dziwnym miejscu... Między ramionami przelotki, gdzie teoretycznie miejsce powinno być chyba mocne? Miałem kijek na godzinie pierwszej lekko za plecami, a ryba akurat się zrywała i szalała. Wędka to muchówa.

Proszę się powstrzymać od komentarzy dot. daty połowu, bo na łowisku na którym byłem nie ma zakazu połowu szczupaka.

http://img577.imageshack.us/img577/6803/zdjcie0577n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W sumie, to może i szczęśliwe miejsce, bo może uszkodzenie jest tylko między omotkami i rysy- odpryski nie poszły dalej. Może coś z tego będzie. Zdjęcie fatalne, nic nie widać. Makro jakieś zrób :D

W piątek dopiero będę miał aparat to wrzucę coś.

Nie wiem właśnie co robić Embarassed