Skocz do zawartości

Uszkodzony lub złamany blank - co zrobić, jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Jezeli uszkodzila sie wylacznie sama przelotka a nie blank (piszesz ze nadepnales na wedke wiec blank rowniez mogl sie uszkodzic) to po prostu trzeba wmienic przelotke.

Jezeli uszkodzeniu ulegl blank, to do wymiany bedzie raczej caly gorny sklad kija (o ile kij jest wieloczesciowy) lub caly kij (jezeli kij jest jednoczesciowy). Czasami, przy czystym zlamaniu na szczytowce, mozna zrobic z wedki wklejke.

Witaj...da sie to naprawić..ale wedka już nie bedzie tak pracować jak wcześniej...przynajmniej moją ,którą też złamałem w identycznym miejscu tylko przelotke wyżej ( na karzkach sie połamała) naprawiłem w ten sposób -> kupiłem w modelarskim kijek z pełnego włókna węglowego o odpowiedniej średnicy odpowiednio go przyciąłem ( mi było potrzebne jakieś niecałe 15 cm. itu jest problem bo Ty jesteś w gorszej sytuacji...bo masz do przymocowania jeszcze jedną przelotke , a u mnie wystarczyło że wkleiłem w pusty blank wedki do środka przycięty kijek owinąłem mocną pliestrową nicią, popędzelkowałęm lakierem, wkleiłem szczytową przelotkę....i już ..i kijek chodzi...nie tak samo jak wcześniej bo jest zdeczka sztywniejszy....ale już parenaście walecznych szczupłych na niego wyciągnąłem...i nic sie nie zepsuło... mam nadzieje że odrobine pomogłem... :D

Tomku, prawdopodobnie wymieni shimano zepsuta czesc, lub, jezeli nie beda mieli odpowiedniego komponentu dostaniesz mozliwosc kupienia nowej wedki tej firmy (nie koniecznie tej samej).Niestety mamy juz okres urlopowy i istnieje ryzyko, ze poczekasz od kilku tygodni do kilu miesiecy.

Pozdrawiam

Daro

• 3 miesiące temu...

Właśnie niedawno dałem kij do gwarancji bo niechcący na niego nadepnąłem. kij pęk między ostatnią a przedostatnią przelotką i właśnie. kij był konger aviator 240 10-40g 2 częściowy i właśnie sie zastanawiam czy gwarancja da mi nową 2 część czy tylko sklei na czubku?? :unsure: czekam na wasze opinie :unsure:

Jeśli Ci się upiekło to niezbyt dobrze świadczy o serwisie. Różnicę między nadepnięciem a powiedzmy przegięciem podczas holu widać na pierwszy rzut oka.

Pewnie Ci skleją, co raczej nie jest dobrym pomysłem. Ja kilka kijów miałem kleionych i tylko jeden zachwuje się bez zarzutu, ale to nie ta półka i kleił mistrz :lol: . Dzięki Romek i co tam ze szczytówką od BR?????

Jeśli Ci się upiekło to niezbyt dobrze świadczy o serwisie. Różnicę między nadepnięciem a powiedzmy przegięciem podczas holu widać na pierwszy rzut oka.

Pewnie Ci skleją, co raczej nie jest dobrym pomysłem. Ja kilka kijów miałem kleionych i tylko jeden zachwuje się bez zarzutu, ale to nie ta półka i kleił mistrz :lol: . Dzięki Romek i co tam ze szczytówką od BR?????

Jeszcze chwilę poczekaj :D

Pozdrawiam.

RP.

• Like 1