Skocz do zawartości

Uszkodzony lub złamany blank - co zrobić, jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, nie załapałem. Jeżeli ze szczytówki tylko 2cm zeszły to wystarczy przełożyć przelotke szczytówa i ew. przesunąc 1-2 dalej idące w kolejnosci.

W zależności od charakteru zmiażdżenia dolnika będzie ona albo do wyrzucenia (co w praktyce oznacza koniecznosc robiebia nowego kij, bo komponentów z rękojeści raczej nie odratujesz) albo do naprawy poprzez zrobienie czegoś w rodzaju spigota o ile uda się znależć dopasować taki kawałek rurki żeby można było na nim skleić dwa elementy dolnika. Oczywiscie kij nie odzyska po takim zabiegu dawnej świetności, ale to stosunkowo lekka wędka wiec teoretycznie taka naprawa jest mozliwa (o ile charakter złamnania pozwala i uda dobrać sie podkład).

Generalnie - współczuję Ci. Przykra sprawa, uszkodzenie dolnika to chyba najgorsze co może się przydarzyc bo najczęściej po czymś takim zostają Cie w ręku tylko przelotki a reszta idzie na śmietnik :(

znam jak boli uszkodzenie wedki,choć i miałem przypadki gdzie szprychy w markowym rowerze pękły szybciej niż blank <_<

niestety chyba tylko wymiana blanku,ewentualnie.nowy dolnik ostary sczyt +wklejka.

własnie dlatego lubie też travele,tam jak siędzie coś to wymieniam jeden element(co jest tańsze 1/4 ceny blanku w 4cz kiju)w 2 i 1 cz jest to droższa zabawa :wacko:

bywaja takie sytuacje- znam z autopsji.

kup nowy blank i przeloz te elementy co sie nadaja do przelozenia.

napraw sam sie wystrzegam- nie do konca jestem pewien tego co mam

Ale mam kolegow co z powodzeniem smigaja na takie reperowane kije...

ten blank na szczescie jest dostepny w handlu. a i nie kosztuje fortuny...

Guzu

Według mnie, jeżeli dolnik idzie na śmietnik, uchwyt jest jak najbardziej do odzyskania.

Szewer,

Utnij blank poniżej i powyżej uchwytu, a następnie rozwierć pozostałą cześć blanku. Potem wystarczy tylko usunąć z wewnętrznych ścianek resztki taśmy/arborów i kleju – i po robocie. Chyba, że uchwyt był wklejony na styk. Wtedy trzeba wiercić bardzo ostrożnie, wiertłem o precyzyjnie dobranej średnicy.

Pozostałosci dolnika możesz sobie zostawić – nigdy nie wiadomo kiedy i do czego przyda się kawałek porządnej rurki węglowej.

Doczytał jak cholera <_<

Ja zrozumiałem że szczytówka ułamana na 2cm (czyli da się z tym coś zrobić, wklejka - nie wklejka), a zmiażdżony dolny skład na 12cm od strony łączenia.

Dolnik do pieca (poza tym co da się z niego odzyskać - jak pisze @krzysiek: można odzyskać część komponentów i nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą )

i kupując 993 z podanego linku, można wymieniać szczyt w zależności od potrzeb, zależnie od rzeki, czy pory roku..

Oczywiście jeśli @szawer potrzebuje takich kombinacji, ale jest to możliwe i jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to Kolega Garowy nie doczytał :lol: ;)

Pozdro

G. :mellow:

@Szewer

Z tej sytuacji wynikaja dwie rzeczy: teraz juz uwazaj na klapy, drzwi od windy, inne drzwi,...,....

Wedlug mnie kija nie warto reanimowac..gdyby uszkodzona byla tylko czesc szzcytowa co innego ale tutaj obu czesciom sie dostalo.

Po prostu bym sobie odkupil ten blank, ktory nie powinien byc az tak ekspensywny, wydlubal uchwyt i przelotki, dokupil korek i poskladal to jeszce raz tak jak bylo. Przy okazji pokombinowal, moze uda sie przelotki ciekawiej zestawic.

Aha, i zrobilbym to szybko...bo pstragi czekaja... <_<

Gumo

• 3 tygodnie później...

Witam, dziś nad woda zobaczyłem ze szczytówka w mojej wędce po zimie zaczęła się rozwarstwiać, da rade jakoś to naprawić domowym sposobem(możne jakiś specjalny plastyczny klej albo coś w tym stylu) czy raczej trzeba już wymieniać cala szczytówkę bądź skracać tą właściwą ? proszę o pomoc . dziękuję

post-3650-1348914713,8947_thumb.jpg

post-3650-1348914713,9865_thumb.jpg

faktycznie pękniecie ma około 1 cm , zrobię tak jak napisałeś , co do kleju mam distal i czy przypadkiem nie mógłby on zastąpić tego uhu? przed klejeniem odtłuścić jakoś powierzchnie czy kleić i się nie patrzyć ?:D może dostane jakaś mała podpowiedz skąd zdobyć nic do omotek dużo jej nie potrzebuje i nie ma powodu kupowania całej szpulki, bo pewnie taka by była potrzebna a może do tego typu napraw wystarczy jakaś normalna ogólnodostępna w sklepach. pozdrawiam serdecznie