Skocz do zawartości

Uszkodzony lub złamany blank - co zrobić, jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Szanowni koledzy mam problem, mianowicie:

mam wendę HM 80 r/r która była naprawiana.

Pękł na złączu dolny blank.

Jakiś pseudo naprawiacz włożył coś do środka i

zakleił toną betonu:(

Wędka już nie pracuje dobrze, ha nie pracuje w ogóle.

Czy jest jakaś szansa na odratowanie kijka ?

Może tylko dolną część blanku należy wymienić,

tylko na jaki.

Może zbudować używając komponentów coś w podobnym rodzaju.

Wędka to HM80 river runner

c.w. 5,5 -21,5

dług.260

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam,

Z.H.

„Beton” jest na zewnątrz? A co jest wewnątrz? Jeżeli usztywniaczem jest „beton”, to można go próbować usunąć. Jeżeli w środku nie ma nic, to wędkę można naprawić od podstaw. Jeżeli jest spigot, to raczej się go już nie usunie bez uszkodzenia blanku. Wtedy, jeżeli:

1. jest wystarczająco sztywny, można miejsce łączenia zabezpieczyć z zewnątrz laminatem z taśmy węglowej i żywicy,

2. jest za mało sztywny, to na zewnątrz lepiej dać dopasowaną tuleję węglową. Bez zdjęcia przelotki się nie obejdzie.

To tyle – z mojego doświadczenia.

Acha, jeszcze jedno. Dolnik można wymienić (jak się ma podobny). Złącze da się dopasować, delikatnie doszlifowując papierem ściernym, żeby wyeliminować ewentualny punktowy nacisk na ścianki i klikanie. Warunki są dwa – trzeba mieć z czego wybrać (dolnik) i z czego zeszlifować (grubość ścianki).

BETON- może zle ująłem ale jak się złapie za dolnik i energicznie potrzącha to słychać jakby coś w środku latało :unsure: :unsure:

Czy ktoś z kolegów podjąłby się naprawić tą wędkę tzn wymienić dolnik. Nie mam pojęcia skąd takie cuś znależć więc raczej

wolałbym się zdać na naprawiającego.

A może w ogóle nie ma sensu naprawiac tylko kupić nowy blank i wykorzystując komponenty zrobić new?

A moze poprostu odeslac wedke do serwisu ?

I te usterke porzadnie opisac,a nie jak tu w tym poscie u gory,gdzie nie wiadmo o co chodzi.A potem psy wieszac na firmie,ktora wedke zrobila.

Nie latwiej ?

Przepraszam za brak polskich znakow(jestem swiezo po awarii kompa)

Mysle, ze zdjecia powiedzialyby wiecej...tak nie bardzo wiemy o czym mowimy (przynajmniej ja nie wiem)

Ja bym jednak wzial pod uwage serwis, jezeli okaze sie, ze trzeba wymienic odpowiednia czesc blanku (po co ktos naprawial tym betonem?)bo moze sie okazac, ze to jedyne miejsce do pozyskania w/w.

Gumo

Wysylaj do serwisu.

Jezeli bedzie wymiana dolnika to jedynie uchwyt zaloza nowy.Korek bedzie ten sam,co zmiejszy koszty.Przelotka,haczyk,piercien takze.

Serwis wedek jest takze pogwarancyjny,wiec nie bedzie problemu.

Teraz jest najlepszy no to moment,bo zapewnie duzo pracy tam teraz nie ma.

Pstragman-jak napisales wszystko da sie naprawic.

Pracowalem przy HM-ach kilka lat,znam ten warszat i mozliwosci chlopakow.Zajmowalem sie tymi wedkami prawie od poczatku ich istnienia.

Odzyskanie korka jest piekielnie proste !!!,tylko blank trzeba zniszczyc.Ale po co komu blank,ktory sie do niczego nie nadaje ???

Uchwyt takze mozna odzyskac,lecz sie nie kalkuluje,bo kosztuje 15-20zl.

W poniedziałek, no może we wtorek zadzwonię i dowiem się co

w serwisie na to poradzą, i jakie to mogą być koszty.

Jeżeli będą zbyt wysokie to raczej wybiorę wersję

zbudowania kijka od podstaw.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Z.H.

P.S-miłej , upojnej zabawy :mellow:

a jutro na rybki <_< <_<

Korek da sie odzyskac w zaleznosci od tego na co go wklejono. W pracowniach stosuje sie sposob zwiazany z uzyciem kleju 2 skladnikowego - po zastygnieciu pracujacego.

Przy montazu zaciska sie to w ten sposob, ze klej wchodzi moze i do polowy grubosci korka (zalezy to od jakosci rzeczonego korka rowniez).

Gumo

• 1 miesiąc temu...

Pisze tu be bedzie to jakby budowa nowej wedki . Jak juz wspomnialem w temacie o -fascynacji pstragiem- podczas jednej wyprawy zlamalem koncowke mojego Fenwicka z mojej winy . Jego oryginalne parametry to ...EWSB77M-M , 1/8-3/4 , 4-12 lb , piszac po naszemu dlugosc 230cm , 10 przelotek [9+1] . Obecnie kij ma 150 cm i na nim sa 3 przelotki . Koncowke czyli 80 cm z 7 przelotkami zgubilem w gestej trawie bo akurat naszlem ladne Brook Trout tym zlamanym i mnie pochlonelo :lol: . Pytanie moje brzmi ...czy dalo by sie do tego kija dorobic druga czesc , mysle ze te pierwsza by trzeba bylo wtedy przyciac do 115 [?] obcinajac jeszcze te dwie przelotki i zostawiac te czesc z jedna przelotka . Jednym slowem zrobic Fenwick dwuczesciowy . Zdaje sobie oczywiscie sprawe ze to bedzie juz inna wedka ...ale nie wyrzuce tego kawalka z moim imieniem i znaczkiem Browna ...a szkoda zeby tylko lezakowala w sezamie . Domyslam sie ze spotykaja niektorych szczesciarzy takie zlamania i rodbuilderzy maja wtedy pelne rece roboty :mellow: . Prosze wiec o opinie Mistrzow :D ...czy to sie da ?

• 1 miesiąc temu...

To chyba moja historia też się nadaje do tego tematu... Mój fenwick, st. croix i yad też zostały dziś połamane :(

Da się coś z nimi zrobić? Ewentualnie jakby ktoś chciał je kupić to zapraszam na priv. :angry: :(

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=19353&am p;start=0&

• 3 miesiące temu...

Witam

Tak jak w temacie, wędka to Dragon Mystery XT Contact Jig 2.40 c.w 3-20. Wklejana szczytówka pękła w dwóch miejscach, za pierwszą przelotką oraz w miejscu wklejenia. Lakier na omotce przelotki na blanku w miejscu wklejenia szczytówki w skutek złamania widocznie popękał a sama przelotka skrzywiła się. Z tego co udało mi się ustalić to w blanku zostało jakieś 5 cm szczytówki. I tutaj moje pytanie: w jaki sposób można naprawić takie uszkodzenie? Chodzi mi o wklejenie nowej szczytówki oraz założenie na nią przelotek.

Ps. To mój pierwszy post, tak więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...