Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, który z tych dwóch kijów wybralibyście na polowanie na sandacza?. Dodam, że głównie łowię dość ciężko ( 20-35 gram).

Dragon Milenium Zander 2.25 18-42 gram

Dragon Milenium Sensitive Zander 2.40 14-35 gram

Proszę jedynie o wybór między tymi dwoma kijami.

Z góry dziekuję

czesc

Gdybym mial wybierac, to biorac pod uwage gorny ciezar glowek wybralbym kijek do 42g. W dolnym zakresie rzutowym najczesciej da sie lowic nieco lzej niz jest to opisane, natomiast w gornym juz nie zawsze i lepiej miec pewien zapas :D Ale to tylko moja subiektywna opinia :D

Zdecydowanie kijek Dragon Milenium Zander 2.25 18-42 gram łowiłem oboma i mogę polecić jedyny problem to po długim użytkowaniu lub konkretnej rybie rozkleja się korek z mocowaniem kołowrotka miejsce widać na zdjęciu

http://images45.fotosik.pl/343/ac144a8fca643584.jpg

Kijek mam w PL także nie zrobie zdjęcia realnego ale potwierdzone na dwóch takich kijach, chyba że mówisz o nowej serii ale tej wędki nie miałem w rękach....

Musisz spróbować każdemu leży co innego pracowałem sporo czasu w dużym sklepie i miałem większość wędek do testów i jedyne shimano jakie mi podchodzą to dopiero serie speedmaster, cardiff i lesath lecz są to kwoty które wolę wydać na kołowrotek lub sprzęt.

W wędkach odnalazłem tańszą alternatywę a mianowicie serie Team Dragon i Millenium.

Pozdrawiam i oby kijek leżał w ręce :D

• Like 1

Jeżeli dobrze zgaduję to pewnie będziesz łowił z łodki więc w tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie Dragon Milenium Zander 2.25 18-42 gram, zwłaszcza, że łowisz dość ciężko ( 20-35 gram). Można tego kijka bez obaw przeciążyć. Stosuję go też do trola większymi woblerami. Poza tym na łódke jednak wolę krótszego kija.

Życzę udanych zakupów.

Zdecydowanie kijek Dragon Milenium Zander 2.25 18-42 gram łowiłem oboma i mogę polecić jedyny problem to po długim użytkowaniu lub konkretnej rybie rozkleja się korek z mocowaniem kołowrotka

byc moze czepialski jestem, ale jak mozna polecic 'cos', co nie spelnia podstawowych wymogow (czyt. jakosc)?

Mam pytanko, który z tych dwóch kijów wybralibyście na polowanie na sandacza?.

@Pitt zobacz jakie było pytanie, więc udzieliłem odpowiedzi adekwatnej do pytania chyba że miałem odpowiedzieć jak większość Lepiej poczekaj i dołóż na kij z pracowni... Pamiętaj nie każdego stać na kij za 500 czy 1000 zł ....

Łowiem tym kijem tak samo jak kilka osób na forum i mimo iż kij się rozkleił to nadal zabieram go nad wodę.

Kolega poprosił o porównanie kija więc podałem mu informacje na temat wędki a nie propozycje innego sam zdecyduje który kijek kupi lub czy poszuka alternatyw dla niego.

A twoje stwierdzenie że kij rozpada się w ręku jest dość śmieszne bo ja piszę o użytkowaniu go przez 2 lata gdzie kij bardzo dużo przeszedł i sporo ryb wycholował także dla mnie spęłnił wymogi.

Poza tym jak napisałem to było w starej serji a nowe serie tego kija mają całkiem inną rękojeść więc może problem został usunięty a jak na kij za 200 zł nie widzę nic lepszego w tej kwocie.

Pozdrawiam

• 3 lata później...

Witam wszystkich forumowiczów,jestem nowym użytkownikiem tego portalu i mam pytanko odnośnie wędki na sandacza.Chcę kupić nowy kij na sandacza(nie wykluczam wędki z pracowni),ponieważ w poprzednich dwóch-Team Dragon 2,95 cw7-28,oraz Robinson Diaflex Classic 3,05 cw 10-35,jednak coś mi nie pasowało(za dużo spadów rybek),nadmienię również że łowię na Wiśle,tylko w nocy i tylko na woblery.Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady,pozdrawiam.

Powitanie wpisuje się w: http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-59 , taka jest tutaj nasza tradycja :)

Jakieś tam sandaczówki mógłbym polecić, ale głównie z łódki, może znajdzie się jednak ktoś kto łowi na wobki z brzegu i wskaże swoje doświadczenia.

Witam, czyli kolega lowi podobnie do mnie. Nocne wedkowanie wg. mnie wymaga kija dosc dobrze amortyzujacego, slabo widac pracujacy kij pod ryba i pewnie stad te spady na sztywniejszych. Wspomniales o kiju z pracowni, wiec polecam Batsona IST 1144F., swietnie laduje i w polaczeniu z plecionka wystarczy do zaciecia. Katowalem to przez ostatnie 3 m-ce sezonu i szczerze polacam. 

Mam Lamiego ze starej serii Certifield Pro MT 25lb 42gr 2,70 ale ma długą rekojeść właśnie dlatego że służy do łowienia na cięzko (więć częsć robocza mieści się w podanym przez ciebie zakresie). Że to MT więc bardzo delikatna szczytówka pokazująca najdelikatniejsze pstryki oraz mocny dół do zacięcia i walki. Pewnie nadawał by się dla ciebie @Panek.

A i jescze jedno ;) : a że to Lami to mimo swojej dużej mocy pięknie pracuje i nie gubi rybek.

Edytowane przez miramar69

Witam wszystkich forumowiczów,jestem nowym użytkownikiem tego portalu i mam pytanko odnośnie wędki na sandacza.Chcę kupić nowy kij na sandacza(nie wykluczam wędki z pracowni),ponieważ w poprzednich dwóch-Team Dragon 2,95 cw7-28,oraz Robinson Diaflex Classic 3,05 cw 10-35,jednak coś mi nie pasowało(za dużo spadów rybek),nadmienię również że łowię na Wiśle,tylko w nocy i tylko na woblery.Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady,pozdrawiam.

Mam coś czym ja poluję na nocne sandacze CD BLU RAPID 10-35gr 20lb z tym że ma 3,20m i akcja fast. Jeżeli nie przeszkadza ci że jest ciut dłuższy ,to pewnie by ci leżał.

Gumki też ogarnie. ;)

• Like 1