Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za kijem pod sandacza, szczupaka pod gumę, okazyjnie większe woblery do nocnego łowienia. Masa maksymalna przynęty ok 50g. Długość ok 230-240cm. Biorę pod uwagę Avida Inshore 2.44 do 56g lub blank Kraag XF Nano 7'6" do 55g. Ktoś łowił tymi wędkami i może coś napisać lub ewentualnie polecić coś innego?

Pozdrawiam

Czyżby powszechnie wyznawane przekonanie o niedoszacowanym StC było bzdurą?  :)  Najlepszym kijem do kogutów - moim zdaniem - jest kij z serii Tournament - TBCmhf jig&worm. Podobny ale mocniejszy jest Avid Inshore mhf. Doskonały jest również Talon IM 6 mhf, Lamiglas IM 700 - IMC 865 potocznie zwany grafitową bestią, albo któryś z Loomis'ów, niekoniecznie NRX.. Jeśli nauczysz się łowić w tzw linii, zamiast szczytówki trzymanej na wysokości nosa -  da się łowić kijem mniej pasującym gramaturą..

Sławek  

• Like 2

Czyżby powszechnie wyznawane przekonanie o niedoszacowanym StC było bzdurą?  :)  Najlepszym kijem do kogutów - moim zdaniem - jest kij z serii Tournament - TBCmhf jig&worm. Podobny ale mocniejszy jest Avid Inshore mhf. Doskonały jest również Talon IM 6 mhf, Lamiglas IM 700 - IMC 865 potocznie zwany grafitową bestią, albo któryś z Loomis'ów, niekoniecznie NRX.. Jeśli nauczysz się łowić w tzw linii, zamiast szczytówki trzymanej na wysokości nosa -  da się łowić kijem mniej pasującym gramaturą..

Sławek  

Mam avida do 28g i uważam że 30g to dla niego komfort, pisze o łowieniu w rzece gdzie nurt też robi swoje. W linii próbowałem, nie leży mi taki sposób łowienia. Widzę że inshore jest dobrym wyborem.

Pomacaj XF nano czy będzie odpowiadać Ci jego charakter. Avid sprawia wrażenie pały ale jest szybki, dosyć czuły i przepięknie idzie w ugięcie. W obydwu przypadkach będziesz miał spory zapas w cw. 

Brzmi interesująco, chcę kija który jest właśnie czuły z zapasem mocy bo przyłów sumka jest bardzo prawdopodobny. Duży sandacz też potrafi przygiąć kija :). A jaki jest charakter tego nano bo z opisu brzmi nieźle.

Edytowane przez wujek

Rozglądam się za kijem pod sandacza, szczupaka pod gumę, okazyjnie większe woblery do nocnego łowienia. Masa maksymalna przynęty ok 50g. Długość ok 230-240cm. Biorę pod uwagę Avida Inshore 2.44 do 56g lub blank Kraag XF Nano 7'6" do 55g. Ktoś łowił tymi wędkami i może coś napisać lub ewentualnie polecić coś innego?

Pozdrawiam

Sportex black arrow, 240cm do 60g tolerancja 37-72g. Lowie od 7g z 10cm guma do 40g z 15cm guma z brzegu w nurcie wislanym na podwyzszonej wodzie. Szybki, lekki kij , ktory wchodzi w pelna parabole. Jak chcesz zamow do mnie kuriera to ci podesle na testy (to nie jest oferta sprzedazy, nie mam zamiaru pozbyc sie tego kija ).

Edytowane przez Negra
  • Like 1

Sportex black arrow, 240cm do 60g tolerancja 37-72g. Lowie od 7g z 10cm guma do 40g z 15cm guma z brzegu w nurcie wislanym na podwyzszonej wodzie. Szybki, lekki kij , ktory wchodzi w pelna parabole. Jak chcesz zamow do mnie kuriera to ci podesle na testy (to nie jest oferta sprzedazy, nie mam zamiaru pozbyc sie tego kija ).

Hej, dzieki za propozycje ale nie bede zawracał głowy :) Wezme pewnie tego Avida.

• Like 2

Możesz do mnie na testy podesłać ;) :D

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Ja mam vis 70mhf. To o jest ten 20 LB. Dopiero co kupiłem ale macałem 2 razy przed zakupem. Kij Ci się idealnie sprawdzi do tego co piszesz bo do tego samego go kupiłem i też na Wisłe k. Warszawy. Ogarnie od dołu główki od 15g i myślę że do 45-50g. Czuły szczyt i dalej kupa mocy. Mam od sezonu vis 76mlf i zacząłem szukać czegoś o podobnym ugieciu tylko mocniejszego. Kij vis 70mhf jest mega szybki. Legend tournament już ma sporo mniej mocy w dolniku od vis. A i ten oczko mocniejszy może już być zbyt mocny. Mhf jest taki kij pod sandacza ale i z sumem powinien dać radę, ten mocniejszy będzie już szedł bardziej w kierunku sumów.

Edytowane przez Lucas
  • Like 1

• 2 tygodnie później...