mattor Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Jeśli bys chciał w 1 kawałku to polecam CXT FASTCAST mega kijek, lub super fast,proguide x lub mikado kamisori/inazuma tylko musisz dobrac odpowiednie gramatury i dlugosci ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gimlux Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 A co sadzicie o tym kiju na sandacza https://www.raven-fishing.pl/savage-gear-dropshot-xlnt2-228m-7-25g-wedka-dropshot/pl/product/28378/#zoom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziol1006 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Hej poszukuje kija sandaczowego na nocne lowienie na Wiśle. Glownie beda to opaski lub ostrogi, główki. Przynęty to wobki mysle max 15g. Chcialbym go rowiez wykożystać późną jesienia w podobnym celu lecz na gume. Co mozecie polecic. Wedki z pracowni ale tez i na blankach usa lub jakies inne godne polecenia. Kij 260-270 lowie tylko z brzegu. Pozdrawiam Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Polecam wędkę na blanku Restaffine Xstream Exceed HAS Boron 92MH, doskonale łączy cechy kija opadingowego i woblerowoopaskowego nocnika. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez guciolucky 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrystianG Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Witam serdecznie. Szukam wędki na sandacza oraz od biedy bolenia z dna. Wędkuje na dolnym odcinku Mozy dokładniej w Delcie Mozy i Renu oraz na pobliskich holenderskich kanałach. Wędka musi być długa ponieważ wędkuje z brzegu (bardzo chętnie cos 2.7) Główki od 10 do 20/25 gram. Przynęty gumowe 10-15 cm. Dobrze jak by ogarniała także woblery do łowienia boleni z dna oraz cykady. Budżet ~ 300 euro / 1500 zł. Zastanawiam się nad Avidem AVS90MHF2. Jakieś inne propozycje? Czy ten kij da rade tak łowić? Jakie są jego górne i dolne granice?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 ES86MHF2 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Witam serdecznie. Szukam wędki na sandacza oraz od biedy bolenia z dna. Wędkuje na dolnym odcinku Mozy dokładniej w Delcie Mozy i Renu oraz na pobliskich holenderskich kanałach. Wędka musi być długa ponieważ wędkuje z brzegu (bardzo chętnie cos 2.7) Główki od 10 do 20/25 gram. Przynęty gumowe 10-15 cm. Dobrze jak by ogarniała także woblery do łowienia boleni z dna oraz cykady. Budżet ~ 300 euro / 1500 zł. Zastanawiam się nad Avidem AVS90MHF2. Jakieś inne propozycje? Czy ten kij da rade tak łowić? Jakie są jego górne i dolne granice?Pozdrawiam.Jesli Avid to AVS86MHF2 lub Elite zaproponowana przez Wojtka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluson Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Zobacz jeszcze Graphiteleader Argento RV bodajże 962 ml- świetne wędki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Ja wędkując z łódki łowię bolenie na Wiśle ES86MHF2. Ogarnia wszystko - od topwater po przecinaki ze sterem oraz. bezsterowce i szukanie przy dnie. Jak już nie chcą na twarde, to zakładam gumę i dalej jazda. A gdy się ściemni to w sezonie sandaczowym spisuje się rewelacyjnie do łowienia na woblery. Do typowo gumowego pukania o dno mam inny kij - 20 lb SCV Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 a ja polecam HS 1021F do 20 lb, ogarnie nie tylko brzegowe 15g ale i na rzekę z uciągiem i główkami 25g z gumisiami 3,5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat1404 Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Witam serdecznie. Szukam wędki na sandacza oraz od biedy bolenia z dna. Wędkuje na dolnym odcinku Mozy dokładniej w Delcie Mozy i Renu oraz na pobliskich holenderskich kanałach. Wędka musi być długa ponieważ wędkuje z brzegu (bardzo chętnie cos 2.7) Główki od 10 do 20/25 gram. Przynęty gumowe 10-15 cm. Dobrze jak by ogarniała także woblery do łowienia boleni z dna oraz cykady. Budżet ~ 300 euro / 1500 zł. Zastanawiam się nad Avidem AVS90MHF2. Jakieś inne propozycje? Czy ten kij da rade tak łowić? Jakie są jego górne i dolne granice?Pozdrawiam.Ja mam phenix black chrom bcx88ml w delcie i delfinie i śmiało mogą ja polecić do takiego łowienia. Że złożeniem kija może trochę więcej wyjść niż 300€ ale warto. Zapytaj o szczegóły Wojtka 'pstragnman' jest na forum lub poszukaj na fb lub pisz priv to dam namiary. Nie ma osoby co by byla nie zadowolona z jego roboty i pomocy w dobrze blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary_anona Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Jestem cały czas w trakcie poszukiwań wędki do lekkiego spiningu gumami w sandaczowym, płytkim jeziorze.Mam swojego faworyta w tym temacie:1) Rapala Shift 2,01m 1sec 7-21g X-Fast ActDo niego przekonuje mnie blank HM65. Nie jestem jeszcze mocno obyty w świecie średnich wędek spinningowych, ale macając podczas Rybomanii modele z "więcej milionów" miałem pozytywne wrażenie lepszego przenoszenia drgań na rękę. Fajnie też że producent podkreśla super szybką akcję kija, lekkość, co może mieć odbicie w przekazywaniu drobnych skubnięć (tak to sobie na razie wyobrażam).Martwi mnie jednak brak rzetelnych informacji na temat tego kijka. Posługując się googlem po angielsku znalazłem jedynie linki do sklepów z rynku Europy środkowo-wschodniej (co zazwyczaj dobrze nie wróży). 2) Kamisori Zander 198 18g Tu z kolei opinii jest mnóstwo, może nie do tego modelu, ale ogólnie do serii i co cieszy, w większości pozytywne. Podoba mi się że to Mikado, liczę na dobry stosunek cena/jakość, oraz to, że to polski producent, gdzie już miałem okazję reklamować sprzęt i wszystko odbyło się bardzo sprawnie. Jest też najtańszy z całego zestawienia. Martwi mnie że producent blanku nie opisał w specce jaki to blank (na forum doczytałem że to 40T, takie jak w tańszej Inazumie). Obawiam się też o dolny zakres c.w. Przez zdecydowaną część czasu, będę łowił za pomocą przynęt o łącznej masie 8-12g, a czytając że "spokojnie można machać główkami 25-30g plus guma" znaków zapytania rodzi się więcej. 3) Okuma ONE Spin 198cm 7-20g Producent znowu zadbał o nęcący mnie opis "ultra szybki", "lekki". Blank 40T, tyle co w Mikado. Opinii trochę jest, nawet test który wypadł całkiem obiecująco. Wędka zaczyna "gadać" z przynętami od 7g+guma, co trochę odbiega od mojego ideału (4-5g+guma). Z drugiej strony, gdybym kupił okoniówkę, straciłbym na sztywności potrzebnej przy zacinaniu. Fajne kije z drugiej ręki to najczęściej dwuskłady, co utwierdza mnie w przekonaniu że mono jest tak fajny, że nikt nie chce go później oddać Czy sądzicie że ta kolejność będzie dobra? Może jakiś "gamechanger"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterson Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Zobacz jeszcze serię Kamisori Perch. Ja używam w jednym kawałku do 15g i fajnie mi się na niego łowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stary_anona Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 @Piterson - jak wygląda akcja wędziska? Zależy mi na tyle szybkiej, aby główki do 10g były podbijane w miarę komfortowo, bez uginania się 1/4 długości. Łowiłeś nim sandacze? Jak wygląda wg Ciebie skuteczność w zacięciach? W teście mikado używają stwierdzenia że "nie gubi okoni", cokolwiek to znaczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterson Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Kupiłem go z myślą o okoniach , ale on ma spory zapas mocy według mnie i używam tylko na sandacze. Łowię nim na bugu i główki 10-12g plus guma 3 cale ogarnia spokojnie. Wiadomo że szczytówka się ugina przy podbijaniu ale dolnik jest twardy i jest czym zaciąć , w każdym razie ryby mi nie spadają. Mam też taki sam do 28g ale to już sztywna pała jak dla mnie i ryby czasem spadały a szczupaki dosyć często. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Panowie, wiem, że mam niszowe problemy ale może coś poradzicie - wklejanka na sandacza. Obecnie walczyłem Daiwą Silver Creek 2.35 / 5-21 g i jest idealnie...no niemalże. Potrzebuję czegoś o takiej samej "mocy" tylko trochę dłuższego tzn. 2.50 - 2.60 mKupiłem Mikado Noctis Solid Jig 2.50 / 4-18 g ale wędka wraca do sklepu - za długi dolnik, blank bardzo rozbieżny, wklejka trochę miękka.Łowię na gumy 6.5 - 8.5 cm główki 7 - 15 gMam jeszcze starą Inazumę F.P 2.60 / 20g ale używam jej wtedy kiedy z główki 12g nie schodzę. Kojarzycie jakieś ciekawe konstrukcje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakrza74 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Witaj, zobacz taką ciekawostkę. Od 11:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander97 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Savage gear finezze softlure 2,5 m do 21 g,czuły, lekki ,super.... Edytowane 11 Czerwca 2020 przez Zander97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 11 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Potrzebuje wędkę na wody stojące głębokość 1-6 m, przynęty wąskie gumy (rippery) do 12 cm. Zastanawiam się nad kamisori zander 198 do 22 g jednoczęściowa i sicario o takich samych parametrach. Jak ma ktoś doświadczenia z obiema to proszę o opinie - czyli krótko mówiąc która szybsza, bardziej czuła i ogólnie fajniejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Graphiteleader Silverado do 15 g, świetna wędka na sandała. Nie przeszkadza nawet długość (ok. 224 cm), a wcześniej łowiłem tylko krótszymi (max do 210 cm). Droga, ale przy odrobinie szcześcia można kupić używkę w niezłej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Graphiteleader odpada bo nie lubie wydawać zbyt dużo na wędki, a używana też raczej nie, bo nie lubię czekać. Wpadła mi jeszcze w oko Okuma One Rod 6'6" 198 ML 7-20g -1cz więc wybór troszkę się skomplikował. Edytowane 12 Czerwca 2020 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroni26 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Mam pytanie odnośnie dwóch wędek dragona. Która seria będzie lepsza pod sandacza na wody stojące?Dragon ProGuide X seriesTeam dragon Z series Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 A może super fast cxt 14-35g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CORNEL Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Dagon Pro Guide będzie lepszy, Dragon Z-series jest taki jakiś miękki, nie taki jak powinien być kij na sandacza. Mam oba i zabieram Pro Guide 2,13m, 4-21g. Edytowane 14 Czerwca 2020 przez CORNEL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroni26 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) To ponowie pytanie jaką wędkę polecicie na sandacza na wody stojące w gramaturze około 21 max 25g w budżecie ok 500zł? Edytowane 15 Czerwca 2020 przez maroni26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi