Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Hej poszukuje kija sandaczowego na nocne lowienie na Wiśle. Glownie beda to opaski lub ostrogi, główki. Przynęty to wobki mysle max 15g. Chcialbym go rowiez wykożystać późną jesienia w podobnym celu lecz na gume. Co mozecie polecic. Wedki z pracowni ale tez i na blankach usa lub jakies inne godne polecenia. Kij 260-270 lowie tylko z brzegu. Pozdrawiam

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie. Szukam wędki na sandacza oraz od biedy bolenia z dna. Wędkuje na dolnym odcinku Mozy dokładniej w Delcie Mozy i Renu oraz na pobliskich holenderskich kanałach. Wędka musi być długa ponieważ wędkuje z brzegu (bardzo chętnie cos 2.7) Główki od 10 do 20/25 gram. Przynęty gumowe 10-15 cm. Dobrze jak by ogarniała także woblery do łowienia boleni z dna oraz cykady. Budżet ~ 300 euro / 1500 zł. Zastanawiam się nad Avidem AVS90MHF2. Jakieś inne propozycje? Czy ten kij da rade tak łowić? Jakie są jego górne i dolne granice?

Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Szukam wędki na sandacza oraz od biedy bolenia z dna. Wędkuje na dolnym odcinku Mozy dokładniej w Delcie Mozy i Renu oraz na pobliskich holenderskich kanałach. Wędka musi być długa ponieważ wędkuje z brzegu (bardzo chętnie cos 2.7) Główki od 10 do 20/25 gram. Przynęty gumowe 10-15 cm. Dobrze jak by ogarniała także woblery do łowienia boleni z dna oraz cykady. Budżet ~ 300 euro / 1500 zł. Zastanawiam się nad Avidem AVS90MHF2. Jakieś inne propozycje? Czy ten kij da rade tak łowić? Jakie są jego górne i dolne granice?

Pozdrawiam.

Jesli Avid to AVS86MHF2 lub Elite zaproponowana przez Wojtka.

Ja wędkując z łódki łowię bolenie na Wiśle ES86MHF2. Ogarnia wszystko - od topwater po przecinaki ze sterem oraz. bezsterowce i szukanie przy dnie. Jak już nie chcą na twarde, to zakładam gumę i dalej jazda. A gdy się ściemni to w sezonie sandaczowym spisuje się rewelacyjnie do łowienia na woblery.

Do typowo gumowego pukania o dno mam inny kij - 20 lb SCV

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Pozdrawiam.

Ja mam phenix black chrom bcx88ml w delcie i delfinie i śmiało mogą ja polecić do takiego łowienia. Że złożeniem kija może trochę więcej wyjść niż 300€ ale warto. Zapytaj o szczegóły Wojtka 'pstragnman' jest na forum lub poszukaj na fb lub pisz priv to dam namiary. Nie ma osoby co by byla nie zadowolona z jego roboty i pomocy w dobrze blanku.

• 2 tygodnie później...

Jestem cały czas w trakcie poszukiwań wędki do lekkiego spiningu gumami w sandaczowym, płytkim jeziorze.

Mam swojego faworyta w tym temacie:

1) Rapala Shift 2,01m 1sec 7-21g X-Fast Act

Do niego przekonuje mnie blank HM65. Nie jestem jeszcze mocno obyty w świecie średnich wędek spinningowych, ale macając podczas Rybomanii modele z "więcej milionów" miałem pozytywne wrażenie lepszego przenoszenia drgań na rękę.  Fajnie też że producent podkreśla super szybką akcję kija, lekkość, co może mieć odbicie w przekazywaniu drobnych skubnięć (tak to sobie na razie wyobrażam).

Martwi mnie jednak brak rzetelnych informacji na temat tego kijka.  Posługując się googlem po angielsku znalazłem jedynie linki do sklepów z rynku Europy środkowo-wschodniej (co zazwyczaj dobrze nie wróży). 

2) Kamisori Zander 198 18g 

Tu z kolei opinii jest mnóstwo, może nie do tego modelu, ale ogólnie do serii i co cieszy, w większości pozytywne. Podoba mi się że to Mikado, liczę na dobry stosunek cena/jakość, oraz to, że to polski producent, gdzie już miałem okazję reklamować sprzęt i wszystko odbyło się bardzo sprawnie. Jest też najtańszy z całego zestawienia. 
Martwi mnie że producent blanku nie opisał  w specce jaki to blank (na forum doczytałem że to 40T, takie jak w tańszej Inazumie). Obawiam się też o dolny zakres c.w. Przez zdecydowaną część czasu, będę łowił za pomocą przynęt o łącznej masie 8-12g, a czytając że "spokojnie można machać główkami 25-30g plus guma" znaków zapytania rodzi się więcej. 

3) Okuma ONE Spin 198cm 7-20g

Producent znowu zadbał o nęcący mnie opis "ultra szybki", "lekki". Blank 40T, tyle co w Mikado. Opinii trochę jest, nawet test który wypadł całkiem obiecująco. Wędka zaczyna "gadać" z przynętami od 7g+guma, co trochę odbiega od mojego ideału (4-5g+guma). Z drugiej strony, gdybym kupił okoniówkę, straciłbym na sztywności potrzebnej przy zacinaniu. 

Fajne kije z drugiej ręki to najczęściej dwuskłady, co utwierdza mnie w przekonaniu że mono jest tak fajny, że nikt nie chce go później oddać :) 

Czy sądzicie że ta kolejność będzie dobra? Może jakiś "gamechanger"? 

@Piterson - jak wygląda akcja wędziska? Zależy mi na tyle szybkiej, aby główki do 10g były podbijane w miarę komfortowo, bez uginania się 1/4 długości. Łowiłeś nim sandacze? Jak wygląda wg Ciebie skuteczność w zacięciach? W teście mikado używają stwierdzenia że "nie gubi okoni", cokolwiek to znaczy.

• Like 1

Kupiłem go z myślą o okoniach , ale on ma spory zapas mocy według mnie i używam tylko na sandacze. Łowię nim na bugu i główki 10-12g plus guma 3 cale ogarnia spokojnie. Wiadomo że szczytówka się ugina przy podbijaniu ale dolnik jest twardy i jest czym zaciąć , w każdym razie ryby mi nie spadają. Mam też taki sam do 28g ale to już sztywna pała jak dla mnie i ryby czasem spadały a szczupaki dosyć często.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Panowie, wiem, że mam niszowe problemy ale może coś poradzicie - wklejanka na sandacza.

Obecnie walczyłem Daiwą Silver Creek 2.35 / 5-21 g i jest idealnie...no niemalże. Potrzebuję czegoś o takiej samej "mocy" tylko trochę dłuższego tzn. 2.50 - 2.60 m

Kupiłem Mikado Noctis Solid Jig 2.50 / 4-18 g ale wędka wraca do sklepu - za długi dolnik, blank bardzo rozbieżny, wklejka trochę miękka.

Łowię na gumy 6.5 - 8.5 cm główki 7 - 15 g

Mam jeszcze starą Inazumę F.P 2.60 / 20g ale używam jej wtedy kiedy z główki 12g nie schodzę.

Kojarzycie jakieś ciekawe konstrukcje...?

Potrzebuje wędkę na wody stojące głębokość 1-6 m, przynęty wąskie gumy (rippery) do 12 cm.

Zastanawiam się nad kamisori zander 198 do 22 g jednoczęściowa i sicario o takich samych parametrach. Jak ma ktoś doświadczenia z obiema to proszę o opinie - czyli krótko mówiąc która szybsza, bardziej czuła i ogólnie fajniejsza :).

Graphiteleader Silverado do 15 g, świetna wędka na sandała. Nie przeszkadza nawet długość (ok. 224 cm), a wcześniej łowiłem tylko krótszymi (max do 210 cm). Droga, ale przy odrobinie szcześcia można kupić używkę w niezłej cenie.

• Like 1

Graphiteleader odpada bo nie lubie wydawać zbyt dużo na wędki, a używana też raczej nie, bo nie lubię czekać.

Wpadła mi jeszcze w oko  Okuma One Rod 6'6" 198 ML 7-20g -1cz więc wybór troszkę się skomplikował.

Edytowane przez szkutnik