Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

witam szukam kija pod duze sandacze 70-80+ lowione na lekko 5-15gr plus guma 10cm ale glownie glowka 5-7gr

pytanie jak pogodzic takie cw z moca kija,komplikujac bardziej, glownie bedzie łowione w nocy z brzegu, wiec dobrze by bylo czuc opad w łapie

budzet okolo -500;)dlugosc max 220 jednosklady wchodza w gre jak i 2sklady

Czytałeś o st. Croix mojo bass 71mf?

• Like 1

Gdzieś już pisałem o kiju Savage Gaer XLNT3 8' do 25 gram . Jest moc potrzebna do zacięcia. Okonie ,sandacze i szczupaki zacinane czasem z 14 metrów głębokości (Szwecja ) . Teraz ,gdy są mrozy ,to ma za drobne przelotki ,co jest uciążliwe. Ogólnie polecam . Spokojnie rzucam główka 25 gram plus kopyto 3 cale . Ale to taki Max w komforcie jeszcze .

Witam WAS serdecznie  . Chciałem sobie zakupić wędkę Gunki Skyward 270 cm ,  14-55 gram na Wiślane sandacze    . Co szanowne grono sądzi o tym wyborze, macie jakieś doświadczenie z tym sprzętem ? Chodzi mi o to , czy da się tym kijem  w miarę daleko  rzucić , jakie ma  ,, czucie brań ,, jak z holem i spadem ryb , jaka akcja tej wędki ? 

Tym mojo bass spokojnie zatniesz i 90+. Łowiłem takim kiedyś i sprzedałem koledze, jak mójemu avidowi kończyła się moc pod koniec sezonu to pożyczyłem od kolegi mój stary kij i co strzał to ryba na łodzi. Mojemu jedynie czego brakowało to czułości bo jest jeszcze na graficie II ten wyżej opisany jest już z III - czułości nie powinno mu brakować. Gdybym nie zbroił xtreme o takich samych parametrach sam bym wziął, chociaż też rozważałem go jako zapas...

Wie ktoś jaki jest min. lub optymalny ciężar wyrzutu Kamisori Zander? Zastanawiam się czy cw 28 g czy 35 g.

I jaka jest różnica pomiędzy Kamisori a Inazumą? O przelotkach wiem, ale blank? Nawet nie piszą o mocy i akcji tych wędek.

A może coś innego polecacie? Tylko musi być tubular, wklejanek nie chcę.

Kamisori to świetna seria, bardzo udane kije. Z tych do 35 g znam wersję 215 cm. Bardzo szybki kij, ale nie kołek. CW trochę zaniżone, moc 17 jak nie 20 lb i to takie amerykańskie nie japońskie. Szczupaki, sandacze przez duże "S" z przyłowem sumka na odpowiednie wagowo przynęty.

Dzięki za info. Chcę właśnie szybki xfast ale nie kołek jak do koguta. Najgorsze jest to że w obu przypadkach podają cw od 1 gram :)

Takie moje min.na jakie łowię to 10gr. Wolałbym ten do 35 ale obawiam się że na nim przy 10 gr mnie będzie komfortu. Pewnie takie optimum to 15-20 gr

Używam 229cm i c.w. do 22g. Górny limit jest dobrze (prawie) opisany, przy przynęcie ok. 9cm + główka 20g nie ma problemu, zmiana jiga na 25g to już zbyt wiele, kij zaczyna "klękać" przy podbiciu. Taką samą przynętą (kopyto ok. 9cm) i 10g główką można wyczuć kontakt z dnem, tylko w idealnych warunkach, bardzo twarde dno i bezwietrznie. Optymalne dla tego kija to 15-20g jig, czyli dość wąski zakres. Ale jeśli ktoś nie łowi w nocy a jedynie w dzień, to przecież upadek przynęty na dno, widać na lince. 

c.w. do 35g to inny kij, ale jeśli to ta sama rodzina blanków, to dla tego 35g przynęta z jigiem 10g, będzie zdecydowanie za mało. Raczej spodziewaj się 20/25g do 35g. Ten do 28g będzie chyba lepszym rozwiązaniem, tam będzie 15-25/30g optymalne.

Edytowane przez Z.Milewski

Panowie , czy DAM Optimus II 10-30 dl3.15 nada się na sandała , główki od 10 do 25, woda- duze i głębokie kanały . Nie będzie zbyt miękka? Nie lubię klusek i szukam czegoś szybkiego a oprócz smoków chciałbym używać jej również jako taki universal na rzeki kanały( szczupak , bolek)?? Dzięki za podpowiedzi

Wysłane z mojego motorola one macro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Użytkuje ktoś Fenwick HMG862H? Kij 5-35. Rzekomo kosa na sandacze z brzegu. Chce kija do główek 15-25 gram plus gumy 10-15 cm. Od czasu do czasu koguty o gramaturze ww główek. Może ktoś coś powiedzieć o tym kiju?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...

Panowie doradźcie w doborze wędki na sandacza z brzegu .Zbiornik 12ha ok 2-3m głębokości , przynęty 5" na główkach 8-10gr .Ryba stoi w znacznej odległości od brzegu ,prowadzenie nie typowe jigowanie a pływanie w toni.Budżet ok 500-600zł .Mój 1 typ był Dragon Proguide X-SERIES Spin 2.90 14-35G ale ten krótki dolnik zniechęcił do zakupu.Z zakupem mi nie spieszno , wedka na jesiennego zeda .

Westin W3 Powershad 2,70cm 7-25gr. Mocny dół i dość czuła szczytówka, fajny pod gumę, moim zdaniem do 30gr daje radę. Na plus długi dolnik który przydaje się przy dalekich rzutach z brzegu. Sam nie posiadam tej wędki ale łowiłem nią cały dzień pożyczając od kumpla, bo moja niefortunnie została przytrzaśnięta klapą od bagażnika.

Edytowane przez mepps

Pro guide fajne budżetowe kijki dla mnie dolnik w sam raz ale każdy ma inne preferencje do 35g jak dla mnie na takie przynęty trochę za dużo.Lekką przynętę raczej lepiej załaduje lżejszy kij. Mam 275 do 18g zakładam na niego nawet 20g plus guma i nie robi to na tym kiju wrażenia. Oczywiście podbicie już nie jest takie jak być powinno ale daje rade, kilka sandaczy 90+ wyjechało na niego

Edytowane przez tomek1996

Pro guide fajne budżetowe kijki dla mnie dolnik w sam raz ale każdy ma inne preferencje do 35g jak dla mnie na takie przynęty trochę za dużo.Lekką przynętę raczej lepiej załaduje lżejszy kij. Mam 275 do 18g zakładam na niego nawet 20g plus guma i nie robi to na tym kiju wrażenia. Oczywiście podbicie już nie jest takie jak być powinno ale daje rade, kilka sandaczy 90+ wyjechało na niego

Wow! Gdzie są takie wody? Piękne wyniki kolego! Szczególnie, jak sądząc po nicku, jesteś jeszcze młody. Gratuluję! Sorry za off.