Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Szukam jakiegoś kijka pod sandacza - okonia. Ciężar wyrzutowy do 18-21g maks. Najlepiej dwuskład. 

Mam sf-x od dragona do 42g, dlatego szukam dodatkowo jeszcze czegoś lżejszego. 

Miałem inazume flash perch, do 16g ale niestety, złamała się ostatnio. 

Budżet nie wiem w sumie. Rozpatrzę wszystko do 500 zł. 

Długość 200-240 cm. Coś w tym przedziale. 

Macie coś do polecenia? 

Zastanawiam się nad nową inazumą flash pro perch, ale nie miałem jej w rękach. 

Szukam wędki do 35 gr , Wedka ma być smukła lekka do 240 cm bo łowie z łodzi i przede wszystkim czuła i szybka . Budżet do 2 tys . Kołowrotek mam do tego Twin Power pg 4000. Dodam ze mam wędkę suzuki rxf i jest fenomenalna ale na okonie teraz szukam czegoś tej klasy na sandacza . Może ktoś polecić coś sprawdzonego pasującego do opisu?

Szukam wędki do 35 gr , Wedka ma być smukła lekka do 240 cm bo łowie z łodzi i przede wszystkim czuła i szybka . Budżet do 2 tys . Kołowrotek mam do tego Twin Power pg 4000. Dodam ze mam wędkę suzuki rxf i jest fenomenalna ale na okonie teraz szukam czegoś tej klasy na sandacza . Może ktoś polecić coś sprawdzonego pasującego do opisu?

Blanki FA, seria Noctiss się rozbudowała o model SNT8026-2N lub coś z Kraag XF.

Też czegoś takiego szukałem i kupiłem Dragona Nano Core 213 do 21g. Fajny kijek i za śmieszne pieniądze, wyrwałem w promocji za 230zł. Jadę do Szwecji na sandaczo-okonie i to będzie podstawowy kij.

Ciekawie wygląda, chyba się skuszę :)

Ps. Promka w pewnym sklepie 280 zł. Zamówiony. Dzięki! 

Edytowane przez Kaczuszka
  • Like 2

7g+4” to będzie łącznie pewnie ok 10-12g, zależy jaka guma, trochę za wysoko dla mnie…

Generalnie i tak jest problem z dostępnością tego NanoCore więc jeżeli nie trafi się na forum, to pewnie zdecyduję się na Finezze.

Edytowane przez PatLove

Używam Nano Core 2,45m up 42 g już trzeci sezon. Naprawdę kij na rzeczne sandacze przyjazny, niedrogi pewnie (dostałem od Mikołaja, więc nie znam cenybiggrin.png) i polubiliśmy się. Do główek 20-45g +gumy do 10 cm daje radę opanować, choć komfortowe są główki 20-35g. Czasami przyławiane sumy do 150-160 cm nie są problemem, do 12-15 minut lądują w łódce. 

Aha, dopiero odkąd kamerkę mam na łodzi, widzę ile trwa hol takiego średniego sumka, kiedyś wydawało mi się, że to trwa wieczność ok 25-30 minutlaugh.png , a to często nawet nie połowę tego.

• Like 1

198 dłuższej nie miałem w rękach.

No to czegoś tu nie rozumiem…

Dwie strony wcześniej @Gadget pisał, ze NanoCore 198cm 4-21g startuje od jakichś 7g, a kończy na 25g + 4”.

Namierzyłem zarówno SG Finezze 4-18g, jak i NanoCore 198 4-21g i teraz sam nie wiem który(?) Dragon ma chyba lepsze komponenty, zgadza się?

Może rozważ zamówienie wędziska w pracowni na blanku Kraaga Nano Elite z serii SKXE przy długości 7-io stopwej, jednoczęściowy. Z takim budżetem zostanie jeszcze na dobrą tubę do transportu i szpulkę b.dobrej plecionki.... Przynajmniej ja tak zrobiłem i jestem więcej niż zadowolony.

No to czegoś tu nie rozumiem…

Dwie strony wcześniej @Gadget pisał, ze NanoCore 198cm 4-21g startuje od jakichś 7g, a kończy na 25g + 4”.

Namierzyłem zarówno SG Finezze 4-18g, jak i NanoCore 198 4-21g i teraz sam nie wiem który(?) Dragon ma chyba lepsze komponenty, zgadza się?

Mialem trzy Dragony i moim zdaniem sa one raczej prawidlowo opisane.Do 21g mialem dwa i dla mnie w komforcie bylo 20g plus guma 10cm.

Edytowane przez Rebel64

Jakimi przynętami chcesz łowić? Jakimi najczęściej będziesz łowił? Na jakich głębokościach? Jakie ryby, jakiej wielkości? Z łódki czy z brzegu? Czego wymagasz od specyfiki czy akcji kija?

Z Dragonem nie miałem przyjemności, ale Finezzke znam bardzo dobrze i umiałbym coś powiedzieć.

Przynęty każde-gumy, woblery, blacha, kogut, najczęściej gumy. Głębokości do 10-12m, bardzo sporadycznie więcej 15-18m, najczęściej 4-8m.

Ryby takiej wielkości jak będą brały, najczęściej szczupak/sandacz do ca 70cm, okonie z przedziału 10-30cm, aczkolwiek trafia się i szczupak ponad 110cm, sandacze 80-100cm i okonie 40-50cm bo są to łowiska w różnych krajach.

Łowienie zarówno z brzegu, jak i z łódki (lubię krótkie kije).

Generlanie me być to czuły uniwersał w cascie który ogarnie mi przynety o wadze łącznej 7/8g-30/35g o szybkiej akcji z ładnie pracującym pod obciążeniem blankiem.

Raczej w odpowiedni sposób nie pogodzi się tego jednym kijem, tym bardziej krótkim castem. Sądzę, że co drugi na tym forum na ogarnięcie ww. przynęt, ryb i sytuacji ma conajmniej kilka różnych wędek :)

Mogę jedynie powiedzieć co ogarniesz Finezzka. Używam casta w 1 kawałku, cw. 3-12g. To szybki, ale nie pałowaty kij. Szczytówka nieco miękka, lekko poddaje się przy podbiciu, tym samym chętniej się ładuje przy lżejszych przynętach. U mnie kij robi jedynie za sandaczówke z łódki, przeważnie łowiąc nie głebiej niż 6m. W pełnym komforcie obsługuje to, czym łowie- od 6g + smukłe 4cale do 14g + 5 cali. Zakładając 15g i tłustego canibala 12,5cm już nie ma tej dynamiki przy rzucie, trzeba nieco ostrożniej, ale podbicie jeszcze jest w miare ok. Ale to już swoje przecież waży. Jeśli potrzeba ciężej to sięgam po inny kij, a lżej sandaczy nie łowie prawie wcale. Jednak nie nastawiałbym się, że te 3g z opisu są realne. Tym bardziej chcąc łowić na tak różne sposoby castem. Trzeba pamiętać, że wszystko to weryfikuje jeszcze multik, linka i umiejętności w rzucaniu.

Co do mocy kija- sandacze 80-90cm pewnie się wpinają i wyjeżdżają bez problemu. Mniejsze oczywiście również.

Generalnie Finezze to bardzo udany model. Komponenty, mimo że z tego co pamiętam niemarkowe, ma bardzo spoko- nic nie można im zarzucić, wstydu zdecydowanie nie ma. Od tego sezonu zmieniłem na minimalnie fajniejszego Veloce Neo o bardzo zbliżonych parametrach, ale Finezzka na pewno nie poszła na wieczną emeryture [emoji1]

Mam nadzieje, że w jakiś sposób pomogłem (ale jednocześnie jestem prawie pewien, że wręcz przeciwnie...[emoji57])

Edytowane przez Kacper Kniaź
  • Like 3

(...)

Generlanie me być to czuły uniwersał w cascie który ogarnie mi przynety o wadze łącznej 7/8g-30/35g o szybkiej akcji z ładnie pracującym pod obciążeniem blankiem.

Taki zakres cw nierealny. Będziesz musiał wybrać co najmniej dwa wędziska 5-20g i 10-35g, to już bardziej możliwe do realizacji Twoich potrzeb. Na Twoim miejscu rozejrzałbym się wśród wędzisk Dragona z serii Black Rock, lub HM-X.

Raczej w odpowiedni sposób nie pogodzi się tego jednym kijem, tym bardziej krótkim castem. Sądzę, że co drugi na tym forum na ogarnięcie ww. przynęt, ryb i sytuacji ma conajmniej kilka różnych wędek :)(...)

Dokładnie, ja mam 4 sztuki 3-8g, 5-15g, 8-20g i 15-35g (gramatury nie z opisu, realne, ustalone doświadczalnie, w komforcie). Taki zestaw jest zbliżony do optymalnego.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Przynęty każde-gumy, woblery, blacha, kogut, najczęściej gumy. Głębokości do 10-12m, bardzo sporadycznie więcej 15-18m, najczęściej 4-8m.

Ryby takiej wielkości jak będą brały, najczęściej szczupak/sandacz do ca 70cm, okonie z przedziału 10-30cm, aczkolwiek trafia się i szczupak ponad 110cm, sandacze 80-100cm i okonie 40-50cm bo są to łowiska w różnych krajach.

Łowienie zarówno z brzegu, jak i z łódki (lubię krótkie kije).

Wędzisko, które nie zgubi 10 cm ryby, a zatnie i nie przyciągnie do brzegu 100 cm półtrupa, 7 g woblery z jednej, 35 g gumy i koguty z drugiej. I do tego szybkie. Jak znajdziesz takowe, to koniecznie się pochwal. Ile to dylematów rozwiąże. 

• Like 1