Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra to może inaczej-łowię jedynie w Szwecji ale z racji tego, ze znajomi ciągną mnie na ryby w PL wymyśliłem sobie taki uniwersał, który będzie sobie ze mną podróżował…

W PL ma spełniać zadanie jednego kija do wszystkiego, a w SE ma być uzupełnieniem arsenału w postaci:

spin-Batson CB70H (szczupak), MHX P844-2 (sandacz/okoń na ciężko) Fenwick HMG66L-MFS2 (okoń)

cast-Fenwick HMG70MH-FC (szczupak) Team Dragon Z-Series MH 18-42g (sandacz na ciężko).

No i teraz pytanie-pod moją „wydumkę” lepszy będzie SG Finezze 4-18g, czy NanoCore 198 4-21g, a może w ogóle jeszcze inny kij?

Edytowane przez PatLove

Przynęty każde-gumy, woblery, blacha, kogut, najczęściej gumy. Głębokości do 10-12m, bardzo sporadycznie więcej 15-18m, najczęściej 4-8m.

Ryby takiej wielkości jak będą brały, najczęściej szczupak/sandacz do ca 70cm, okonie z przedziału 10-30cm, aczkolwiek trafia się i szczupak ponad 110cm, sandacze 80-100cm i okonie 40-50cm bo są to łowiska w różnych krajach.

Łowienie zarówno z brzegu, jak i z łódki (lubię krótkie kije).

Generlanie me być to czuły uniwersał w cascie który ogarnie mi przynety o wadze łącznej 7/8g-30/35g o szybkiej akcji z ładnie pracującym pod obciążeniem blankiem.

a może BeastMaster shimano - nie wiem tylko czy są w cascie a sam używam 2,40 7-28 gr i jest ok

Nie mam problemu z transportem, także nie robi to dla mnie żadnej różnicy.

W kwestii NanoCore pozostaje jeszcze pytanie, który-4-21g, czy 7-28g? Informacje odnośnie realnego cw Finezze 4-18g są dość spójne, natomiast odnośnie NanoCore 4-21g rozbieżności są takie, jakbyście pisali o kilku różnych blankach... 

Edytowane przez PatLove

(...)

W PL ma spełniać zadanie jednego kija do wszystkiego(...)

Moim zdaniem - nie wiem ile osób się ze mną zgodzi - jeśli coś jest "do wszystkiego", to jest "do niczego". Hołduję tej zasadzie co najmniej od 50-ciu lat, gdy zacząłem ją rozumieć i jak dotąd nie wychodzę na tym źle.

Jeśli - jak piszesz - z transportem nie ma kłopotu, to co za różnica transportować jeden, czy dwa kijki?

Zrobisz jak uważasz, to Twoje pieniądze i Twoje łowienie. Wiem jedynie, że nie słuchając doświadczonych kolegów, m. in. HaDe, odczułem to "boleśnie" na części ciała gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę...

Powodzenia.

Edytowane przez Alexspin

Jeśli - jak piszesz - z transportem nie ma kłopotu, to co za różnica transportować jeden, czy dwa kijki?

Różnica taka, że chcę wozić tylko jeden kij bo w PL nie mam gdzie tego trzymać. Ma być jedna wędka i jedno pudełko z przynętami. Równie dobrze mógłbym za każdym razem zabierać ze Szwecji cały szpej i wozić go z powrotem ale tego nie chcę. 

Edytowane przez PatLove

No to kwestia pojęć bo dla mnie „elektryczność” oznacza czułość blanku i to jak przekazuje to, co dzieje się z przynętą itd, a mocniejszy dolnik niż z Z-tce do niczego mi nie dotrzebny. Na pewno Z-Series nie ma typowo szczytowej akcji, jest to coś pomiędzy akcją szczytową, a parabolą. Na sucho ten blank 18-42g sprawia wrażenie pałowatego ale podczas łowienia już fajnie pracuje pod rybą rzędu 40cm.

A czy Z-tka pod szczupaka? Trudno jednoznacznie stwierdzić, typowo na pewno nie, zdecydowanie za szybka, typowo pod szczupaka to jest Batson CB70H z akcją M/F i pięknym pełnym ugięciem ogarniający realnie i w pełnym komforcie 10-50g.

Edytowane przez PatLove

Dzięki wszystkim za pomoc, wahałem się miedzy Finezze albo NanoCore ale ostatecznie udało mi się wyrwać w dobrych pieniądzach TD Z-Series 183cm 1pc. 7-25g. Mam ten kij w wersji 18-42g więc wiem mniej więcej czego się spodziewać i moim zdaniem na uniwersał, którego szukam będzie w sam raz. Zobaczymy tylko jak będzie z realnym cw...

• Like 1

Ja używam mikado fishfinder 290 cm do 55gr , pała ciężka ale czuć pstryknięcia 25cm sandaczyków i z zacięciem nie ma problemu . Hol oczywiście mało przyjemny ryb poniżej 60cm bo nie ma w tym finezji . Jednak pod 90 już kij ma co robić . Wcześniej łowiłem jaxonem astralem i dużo ryb spadało bo chociaż w miarę szybki to zbyt miękki . 

Ja łowię wędka Mistrall sicata pro zander 230cm 10-35g. Wędka kosztuje 200pln. Zanim ją nabyłem macałemm dużo droższe pozycje ale wybór padł na nią. Wiadomo że jest ona tak tania jak 200m dobrej plecionki ale łowi się nią zaskakująco dobrze. Kij jest lekki i bardzo dobrze przekazuje to co się dzieje z przynętą. Złowiłem już na niego sporo ryb i jestem bardzo zadowolony. Przelotki to jakieś "no name" ale są bardzo lekkie i plecionka im nie szkodzi. Morał jest taki że nie tylko wędki powyżej 1tys pln są warte uwagi.

• Like 1

Witam, szukam kija pod sandacza, łowię z łódki średnia głębokość to 2-4 metry i praktycznie brak zaczepów. Dno raczej muliste, łowię w 90% z opadu - główki 10-14g + guma 3-5 cali czyli razem jakieś 20-25 gram. Obecnie posiadam Cormorana Black Bull 2,7m 20-60g jednak wydaje mi się że nie czuję wszystkich brań oraz stukniecia o dno, myślę też o krótszej wędce. Kołowrotek Shimano Ninja 2000 + Daiwa Morethan 12x. Co możecie polecić w budżecie + - 500zł?

Witam, szukam kija pod sandacza, łowię z łódki średnia głębokość to 2-4 metry i praktycznie brak zaczepów. Dno raczej muliste, łowię w 90% z opadu - główki 10-14g + guma 3-5 cali czyli razem jakieś 20-25 gram. Obecnie posiadam Cormorana Black Bull 2,7m 20-60g jednak wydaje mi się że nie czuję wszystkich brań oraz stukniecia o dno, myślę też o krótszej wędce. Kołowrotek Shimano Ninja 2000 + Daiwa Morethan 12x. Co możecie polecić w budżecie + - 500zł?

Kup sobie jakaś jednouncjówkę o długości ok 210cm. Kręcioł będzie bardziej pasował i pewnie przy tej głębokości łowiska zrzucisz jeszcze z gramatury obciążeń bo będziesz czuł opad. Na tej szczupakowej pale to średnio coś czuć. Chyba że łowisz w szybkiej rzece, ale brak zaczepów i muliste dno to raczej woda stojąca. Takich wędek jest dużo bo to typowe sandaczówki.

• Like 1

Moje niedopatrzenie, Shimano Ninja 3000, łowię w wodach stojących w których oczywiście zdarzają się przyłowy.

Myśłałem nad:

Mikado Inazuma Pro Zander 1-30 g 244 cm

Westin W4 Spin M 240cm-7-30g

Shimano Yasei Zander Shad Spinning 12-28 g

Mikado Kamisori Zander 1-35 g 240cm

Takie widełki c.w. (1-30g, 1-35g) to pic na szybę i fotomontaż, żaden kijek temu nie podoła. MIKADO, jak zwykle idzie po bandzie, aby tylko sprzedać swój chrust.

Z Twojego zestawienia zawierzyłbym SHIMANO.

Ps

Mimo wszystko poczytaj wątek od początku.

Edytowane przez Alexspin