Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Poppingi miałem, duża jest różnica w czułości między nimi a P-M1?

A później między P-M1 a Noctiss Nano?

Pisząc posta  miałem na myśli kije pod gumy. Wolę kije wygodne w transporcie a po łowieniu tym wspomnianym Breaden, widzę że nawet cztero częściowy travel może mieć czułość na kosmicznym poziomie.

@wilczy ;)  u mnie wątroba jakby nie domaga, serce daje radę....

Zarówno popping, jak i phenix m1 jest czuły i bardzo dobrze czuć twarde dno oraz brania. Ciężko jest mi je porównać, który jest czulszy, bo oba są czułe i te, które posiadam mają różną moc i c.w., ale moim ulubionym kijem jest phenix.

Jeśli tylko gumy i lubisz obserwować szczytówkę to bierz Noctissa, phenix m1 nie ma startu pod względem czułości

Noctissa nie miałem, więc nie mam porównania

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Zarówno popping, jak i phenix m1 jest czuły i bardzo dobrze czuć twarde dno oraz brania. Ciężko jest mi je porównać, który jest czulszy, bo oba są czułe i te, które posiadam mają różną moc i c.w., ale moim ulubionym kijem jest phenix.

Mam oba również jak dla mnie popping jest fajniejszy/ciekawszy od m1. Ale z tej stajni mam również tx-a który zdecydowanie kasuje oba poprzednie. ale to wszystko kwestia ile chcemy przeznaczyć $$$. Niemniej jednak raczej zgodzisz się ze mną że poping jako budżetowy blank jest niemal że petardą.

Mam oba również jak dla mnie popping jest fajniejszy/ciekawszy od m1. Ale z tej stajni mam również tx-a który zdecydowanie kasuje oba poprzednie. ale to wszystko kwestia ile chcemy przeznaczyć $$$. Niemniej jednak raczej zgodzisz się ze mną że poping jako budżetowy blank jest niemal że petardą.

Czułe są oba kije i według mnie są godne polecenia. Obydwoma kijami można skutecznie zaciąć sandacza i są do tego stworzone. 

• Like 1

na kolejny sezon potrzebny będzie kolejny kij.....za krótkie mam i nie mam pojęcia, gdzie oko przyłożyć, powoli zmieniam łowiska na dalsze, z większym uciągiem, głębsze, szersze.......przydomowa Narew umiera z roku na rok bardziej dosadnie :mellow:

w sumie nie potrzebuję nic szczególnego, tylko kilka istotnych cech, takich jak:

- długość około 290 cm

- dolne cw mniej więcej 7 gramów ołowiu plus wąska guma 4 calowa, u góry natomiast 25 (a może i 30) gramów plus wąska guma 5 calowa

- armata, rzucić trzeba będzie możliwie daleko

- guma, guma i jeszcze raz guma, a z ryb przede wszystkim sandacz oraz szczupak

- jako opcja i wartość dodana, możliwość obsługi woblerów boleniowych

- 15 do 20 funtów, linka podstawowa to plecionka x4 PE 1.2

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję ;)

Restaffine Xstream Exceed HAS Boron 92 MH. Możliwe, że są jeszcze w FA. Mają dość subtelny koniec szczytówki co pozwala wydolnie łowić w sporym zakresie CW. Szczyt szybko krzepnie ale z rozsądkiem, który nie wyklucza łowienia boleni. Blanki są lekkie i mają dobry balans. Nie znam specjalnie nic innego co spełni Twoje oczekiwania i jednocześnie nie będzie pałowatym i ciężkim drągiem. Jest jeszcze Matagi super seabass 96 ale on nie ogarnie kulki 25g, nie będzie czym przyfanzolić.

• Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Szukam kija na sandacza do 800zł , 225cm-2.45cm i cw do 40-50gr, seryjny kij i dwu częściowy. Sprzedałem swoją Xzoge Shitenno 76mh2 i teraz żałuję ;( Szukam czegoś co ogarnie gumy 12-15cm na główkach max 25gr. Głównie guma 14cm na 15gr główce.

Póki co to znalazłem Daiwę Prorex AGS 2.40cm 14-42gr, Fox Rage Ti Pro Jigger 2.40cm 15-50gr i coś w miarę taniej

Daiwa Tatula Spin 2.40cm 14-42gr ( mój ulubiony uchwyt) . Nie miałem ani jednego z tych kijów w ręce i typowanie czysto loteryjne, otwarty jestem na wszelkie inne propozycje. Przeglądałem również katalog dragona i mikado ale nie znalazłem nic ciekawego, wszystko króciaki do max 35gr , widać że oferta dostosowana do Polskiego rynku i trendów.

Szukam kija na sandacza do 800zł , 225cm-2.45cm i cw do 40-50gr, seryjny kij i dwu częściowy. Sprzedałem swoją Xzoge Shitenno 76mh2 i teraz żałuję ;( Szukam czegoś co ogarnie gumy 12-15cm na główkach max 25gr. Głównie guma 14cm na 15gr główce.

Póki co to znalazłem Daiwę Prorex AGS 2.40cm 14-42gr, Fox Rage Ti Pro Jigger 2.40cm 15-50gr i coś w miarę taniej

Daiwa Tatula Spin 2.40cm 14-42gr ( mój ulubiony uchwyt) . Nie miałem ani jednego z tych kijów w ręce i typowanie czysto loteryjne, otwarty jestem na wszelkie inne propozycje. Przeglądałem również katalog dragona i mikado ale nie znalazłem nic ciekawego, wszystko króciaki do max 35gr , widać że oferta dostosowana do Polskiego rynku i trendów.

Posiadam Daiwa Prorex AGS dokładnie ten model co opisujesz.

Myślę, że rozsądną górną granicą dla tego kija jest łącznie 50 gram masy.

Wędka na blanku SVF - blank ten charakteryzuje się dużą szybkością i sprężystością. W żadnym wypadku nie jest to sztywna pała. Pięknie płynnie ugina się pod rybą. Nie mam naprawdę czego się doczepić i nie powiem złego słowa na tego patyka. 

Powiem więcej - chodzą mi czasem durne pomysły po głowie - coś zmienić, spróbować czegoś innego etc. potem biorę między innymi tego kija do ręki i momentalnie zadaje sobie pytanie - po co ?

Serdecznie polecam.

• Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy kijami dedykowanymi na sandacza: Shimano Technium 238 cm do 35 gr lub Daiwa Caldia Sensor Jig  240 cm do 35 gr.

Będę łowił tylko z łódki, tylko na zalewie dość mulistym 2,5 - 3 m głębokości. Sandacze dość pokaźne , czasem do 90 cm. Dość często przyłów sumów takich 10 - 15 kilogramów. Głównie gumy, czasem mandule.Caldia jest niedawno na rynku ale podobno zbiera dobre opinie. Cena praktycznie ta sam bo ok. 500 złotych.

Długość 240 cm to dla mnie optimum nie lubię krótkich ani dłuższych kijków. Łowiłem do tej pory kijkami do 40 gr i chcę przejść na cw. do 35 gr.

Bardzo proszę o opinie i sugestie - pozdrawiam i sukcesów życzę w 2023 roku.

Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy kijami dedykowanymi na sandacza: Shimano Technium 238 cm do 35 gr lub Daiwa Caldia Sensor Jig  240 cm do 35 gr.

Będę łowił tylko z łódki, tylko na zalewie dość mulistym 2,5 - 3 m głębokości. Sandacze dość pokaźne , czasem do 90 cm. Dość często przyłów sumów takich 10 - 15 kilogramów. Głównie gumy, czasem mandule.Caldia jest niedawno na rynku ale podobno zbiera dobre opinie. Cena praktycznie ta sam bo ok. 500 złotych.

Długość 240 cm to dla mnie optimum nie lubię krótkich ani dłuższych kijków. Łowiłem do tej pory kijkami do 40 gr i chcę przejść na cw. do 35 gr.

Bardzo proszę o opinie i sugestie - pozdrawiam i sukcesów życzę w 2023 roku.

Przeczytałem, ze nie lubisz krótkich, ale ich plus to elektryczność. W skrócie tylko rzucę swój pomysł. Shimano Yasei zander Vertical JIG 1,90 14-28. Kij nawet przy sandaczu 15cm taki daje pokaz przenoszenia puknięć, że to szok. Cena coś koło 600zl chyba teraz. Mega kijek. Do kogutów z kolei kupiłem sam technium, ale wersje 14-42g 213cm

• Like 1

Dzięki Krzysztof ale co do długości musi być ok.240 bo będziemy kupować 3 szt i tu mam tylko 1 głos a pozostali kupujący koledzy chcą 240 cm. Mam shimano technium 269 cm do 42 gram i jest trochę za sztywny dlatego planowana obniżka cw.do 35 gr. Wiem że zawsze są dylematy dotyczące długości kijka, cw, wklejki czy też nie , no i wszyscy by chcieli uniwersalne kije do wszystkiego. Wiem że tak się nie da ale nie da się też kupować 10 spinów po 2 do każdej metody a i tak pewnie by to było mało bo metod i sposobów jest coraz więcej. Dlatego nie tylko ja ale wielu moich kolegów choć mamy 20 lat spinningowego stażu , mamy jednak z tym problemy i "błądzimy" po sklepach i forach internetowych szukając optymalnych rozwiązań. Pozdrawiam , może ktoś się dołączy do opinii.

To niestety ja nic nie poradzę w kwestii 240cm. Myślę, że dużo bardziej doświadczeni muszą tutaj dać głos :) 

Dzięki Krzysztof ale co do długości musi być ok.240 bo będziemy kupować 3 szt i tu mam tylko 1 głos a pozostali kupujący koledzy chcą 240 cm. Mam shimano technium 269 cm do 42 gram i jest trochę za sztywny dlatego planowana obniżka cw.do 35 gr. Wiem że zawsze są dylematy dotyczące długości kijka, cw, wklejki czy też nie , no i wszyscy by chcieli uniwersalne kije do wszystkiego. Wiem że tak się nie da ale nie da się też kupować 10 spinów po 2 do każdej metody a i tak pewnie by to było mało bo metod i sposobów jest coraz więcej. Dlatego nie tylko ja ale wielu moich kolegów choć mamy 20 lat spinningowego stażu , mamy jednak z tym problemy i "błądzimy" po sklepach i forach internetowych szukając optymalnych rozwiązań. Pozdrawiam , może ktoś się dołączy do opinii.

Wiem że tak się nie da ale nie da się też kupować 10 spinów

Toś mnie teraz zaskoczył.

Walczę ze sobą. A że jestem waleczny i twardy oraz jak coś nie pasuje się pozbywam, to mam … tylko 8 spinów i ciągle coś brakuje.

Na łódkę zabieram 3. Zazwyczaj 1-7, 5-18, <45 No chyba, że jeszcze na przelotach trolling pod suma to jeszcze 110.

Jak idę z buta to się nie wygłupiam biorę 2  :D

A spinninguję od niedawna po długiej przerwie …

A jeszcze jaka frajda z przezbrajania, wybierania, potem rzucania … ryby to mogą już nie brać  :D

A tego, że we trzech kupujecie takie same … to co bliźniaki jednojajeczne jesteście? ;) To chyba najlepsza okazja kupić właśnie 3 różne i porównywać.

Nie daj się zdominować tej dwójce  :D

Edytowane przez Qh_
  • Like 2