Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

To jest jakiś pomysł ale do tej pory kupowaliśmy podobnie stąd ta jednolitość. Oczywiście że nikt nie będzie się trzymał jakichś śmiesznych zasad, ale często kupujemy podobne sprzęty . Od wielu lat bawimy się w zawody takie z podsumowaniem miesięcznym lub rocznym i jest fajnie. A ponieważ często koledzy za granicą / gdzie niestety nie łowią/ a ja w kraju, to mnie "obuwają"  w zakupy bo mają zaufanie. Wędkujemy już bardzo długo i mamy dużo sprzętu ale ponieważ nie jesteśmy mocno w temacie i na forach to dopytujemy. Jak to mówią  " nawet ci co są mocno trendy często popełniają błędy".  Ja zawsze chętnie słucham wszystkich uwag bo gdzie się dowiedzieć jak nie u ludzi którzy mają takiego samego świra na punkcie wędkowania jak ja i moi koledzy.  :rolleyes:  :blink: Pozdrawiamy .  

• Like 3

Ja kiedyś stałem w rządku z innymi wędkarzami wieczorem nad Wartą niedaleko poniżej zapory na Jeziorsku. Wszyscy wyjmowali sandały a ja nic… więc specjalistą nie jestem :-). More koledzy coś powiedzą bo mnie się wydaje że kijek co mam to fajny gips też na Sandacze - Shimano Speedmaster DX Spinning 2,70m 14-42g

To jest jakiś pomysł ale do tej pory kupowaliśmy podobnie stąd ta jednolitość. Oczywiście że nikt nie będzie się trzymał jakichś śmiesznych zasad, ale często kupujemy podobne sprzęty . Od wielu lat bawimy się w zawody takie z podsumowaniem miesięcznym lub rocznym i jest fajnie. A ponieważ często koledzy za granicą / gdzie niestety nie łowią/ a ja w kraju, to mnie "obuwają"  w zakupy bo mają zaufanie. Wędkujemy już bardzo długo i mamy dużo sprzętu ale ponieważ nie jesteśmy mocno w temacie i na forach to dopytujemy. Jak to mówią  " nawet ci co są mocno trendy często popełniają błędy".  Ja zawsze chętnie słucham wszystkich uwag bo gdzie się dowiedzieć jak nie u ludzi którzy mają takiego samego świra na punkcie wędkowania jak ja i moi koledzy.  :rolleyes:  :blink: Pozdrawiamy .  

No i super pomysł. I fajnie, że jesteś otwarty i chwytasz dowcip (bo się bałem czy się przypadkiem nie obrazisz ;) )

No a jeśli chodzi o te Wasze zawody to jak w każdych, częścią przygotowań jest sprzęt. I tu siłą grupy, i chyba też jednym z sensów zawodów, jest robienie doświadczeń i się dzieleniem ich efektami.

To właśnie rożne poglądy i upodobania dają ludziom siłę a nie jednakowość.

Moze głupi przykład tu, ale wole się wypowiadać na podstawie własnych doświadczeń : jak się ścigałem na motocyklach to każdy z naszej grupy próbował na innych oponach, ciśnieniach, ustawieniach zawieszeń. Potem do nocy gadanie, dyskusje, oglądanie filmów, co więcej daje. Efekt był taki, że życia by nam brakło jakbyśmy solo zbierali te doświadczenia. A tak wszyscy łapaliśmy wiedzę i nagle wszyscy awansowaliśmy do lepszych grup i czasów. I jeszcze jedno ważne: każdy tę wiedzę adaptował do swojego stylu i upodobań. Ja np jeździłem na niskim ciśnieniu a kolega na bardzo wysokim.

Także kupuj krótszą wędkę i skop kolegom kontrafałdy  :D

• Like 1

Pewnie ok.90 procent wedkarzy używa do spinningowania z lodzi wędzisk o dlugosci ok.2m. i moim zdaniem jest to optymalna dlugosc.Odnosze sie tu do łowienia sandaczy.

Mogą być trochę dłuższe, do 213-215 cm, ale pod warunkiem, że jest to St Croix, w zwyż od Avida. Łowiłem różnymi wędkami, ale ostatecznie tylko extremki i elity dają mi realną satysfakcję w łowieniu sandaczy. 

Dzięki za włączenie się do dyskusji, z pewnością wnioski z tego trzeba wyciągać i przemyśleć wybór sprzętu. Muszę chyba kilka  wziąć do ręki i pomachać w sklepach

na sucho. Prezentacje na youtubie nie są wystarczające. Po zakupach może coś napiszę.

• Like 1

Cześć,

Miałem poprzednią wersję chyba inaczej się nazywała, jako kij morski na dorsze. Oddałem koledze który wciąż jeździ na takie połowy. Znam takich, którzy łowią tym w Wiśle w długości 2,7 m, ale to raczej mięsiarze niż wędkarze. Tną wszystko co poczują i jak okaże się to wąsatym to da się wyholować, bo to mocny kij. Zaletą wędki jest wymienność szczytówek, które są czułe i pozwalają na obserwację opadu na typowych główkach (20-40g). Z czuciem jest tak, że jak łowisz na jeden kij to po pewnym czasie się go nauczysz i będziesz czuł wiele, ale nie jest to kij zapewniający doskonałe czucie przynęty.

Moim zdaniem szkoda sobie zawracać głowy, jest mnóstwo doskonałych wędek na sandacze, nawet w cenach sporo niższych od rzeczonej.

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zamierzam w tym roku powalczyć z sandaczami. Jako przyłowów może zdarzyć się w zasadzie wszystko, czyli szczupak, boleń, sum, itp. Woda to Wisła z brzegu w Warszawie i w jej najbliższych okolicach. Przynęty to głównie gumy od 7cm do około 12-15cm i łowienie z opadu. Sporadycznie blachy (obrotówki).

Kołowrotek już jest a teraz czas na wędkę. Na razie wybór zawęziłem do tych dwóch i byłbym wdzięczny z opinie o nich. Jeżeli ktoś miał z nimi styczność to będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem.
1. Robinson Diaflex Speeder Zander 2,51cm, cw 10-42.
2. Favorite Creed 2,54cm, cw 10-32.

Najbardziej interesują mnie opinie o Favorite Creed.

Długość jaka mnie interesuje to okolice 250cm. Dłuższymi kijami łowiłem tylko na małych rzeczkach gdy chodziłem za kleniami. Na co dzień łowię spinningami krótkimi od 198cm do 214cm więc myślę, że te 250cm powinno być optymalne.

Jeżeli mielibyście inne ciekawe kije do polecenia w zbliżonej wartości jak te dwa powyżej, to prośba o polecenie z komentarzem dlaczego.

Wisła/Warszawa. Zalecam 270cm. W3 Westin PowerTeez 15-49g. 

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Zamierzam w tym roku powalczyć z sandaczami. Jako przyłowów może zdarzyć się w zasadzie wszystko, czyli szczupak, boleń, sum, itp. Woda to Wisła z brzegu w Warszawie i w jej najbliższych okolicach. Przynęty to głównie gumy od 7cm do około 12-15cm i łowienie z opadu. Sporadycznie blachy (obrotówki).

Kołowrotek już jest a teraz czas na wędkę. Na razie wybór zawęziłem do tych dwóch i byłbym wdzięczny z opinie o nich. Jeżeli ktoś miał z nimi styczność to będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem.
1. Robinson Diaflex Speeder Zander 2,51cm, cw 10-42.
2. Favorite Creed 2,54cm, cw 10-32.

Najbardziej interesują mnie opinie o Favorite Creed.

Długość jaka mnie interesuje to okolice 250cm. Dłuższymi kijami łowiłem tylko na małych rzeczkach gdy chodziłem za kleniami. Na co dzień łowię spinningami krótkimi od 198cm do 214cm więc myślę, że te 250cm powinno być optymalne.

Jeżeli mielibyście inne ciekawe kije do polecenia w zbliżonej wartości jak te dwa powyżej, to prośba o polecenie z komentarzem dlaczego.

hejka, rzucał ktoś "

DRAGON ProGUIDE X-series 2.13m 4-21g x-fast spinn " ?

Tak się zastanawiam nad zakupem pod sandaczyki na lekko, a na lekko dla mnie oznacza gumka od 7 cm do 12 na główkach do 10g, Pociągnie przyzwoicie? :)

jacyś użytkownicy są? ^^

Edytowane przez UncleZin

Z czystej ciekawości zakupiłem kij Mikado Sky dream 2,13 2-10g.

Bardziej nastawiałem się na kij pod okonie ale wyszło jak zwykle z zakupem bez macania.

Sky dream to po mojemu sandaczowy kij do lekkich przynęt.

Czuła szczytówka.

Fajnie obsługuje przynęty 3g plus 7cm gumka jak i 10g plus 10cm keitech lub jaskółka.

Czucie brań w rękojeści bardzo dobre, na szczytówce też widać brania ale nie trzeba na nią patrzeć.

Jest czym zaciąć bo mocy i sztywności w dolniku jest dużo.

Niby opisany 8lb ale chyba w sekcji szczytowej bo dolnik mija się z opisem.

Nie chcę Dragona. Już kilka "udało" mi się złamać, w tym ProGuide 1-10g i jednego ze starej serii. Jestem z kolei fanem Lureleader, ale nie widzę tam nic pod moje wiślane wymagania.

Ciekawie wygląda jeszcze oferta Favorite SkyLine i Creed. O Creed już pytałem i nikt się nie wypowiedział, ale może SkyLine ktoś miał okazję mieć w ręku?

Wisła/Warszawa. Zalecam 270cm. W3 Westin PowerTeez 15-49g. 

Aż tak ciężko to nie planowałem podchodzić do tematu, ale też doświadczenia wiślanego nie mam. Jakie minimalne gumy i z jakim obciążeniem realnie trzeba założyć żeby był komfort łowienia tym kijem?

Od 15g zaczyna grać, aczkolwiek czasami na Wiśle, przy małej wodzie się łowi nawet 5g. Kij raczej jest podyktowany przyłowem fajnego szczupaka, oraz suma :) A przy mocnym uciągu nie chciałbym kija do 25g i męczyć się tam godzinę z dobrą rybą. Zresztą łowienie opadem na rzece, a nad jeziorem to zupełnie co innego. 

Aż tak ciężko to nie planowałem podchodzić do tematu, ale też doświadczenia wiślanego nie mam. Jakie minimalne gumy i z jakim obciążeniem realnie trzeba założyć żeby był komfort łowienia tym kijem?

• Like 1

Od 15g zaczyna grać, aczkolwiek czasami na Wiśle, przy małej wodzie się łowi nawet 5g. Kij raczej jest podyktowany przyłowem fajnego szczupaka, oraz suma :) A przy mocnym uciągu nie chciałbym kija do 25g i męczyć się tam godzinę z dobrą rybą. Zresztą łowienie opadem na rzece, a nad jeziorem to zupełnie co innego. 

Na razie liderem u mnie jest Robinson Diaflex Speeder Zander 2,51cm, cw 10-42. Myślę, że na Wisłę to może być taki uniwersał, który poradzi sobie z przyłowem i pozwoli połowić również średnim zestawem. Myślę, że główka 5g plus 3" guma powinna na nim już dać czucie.

Trafiłem też na Favorite Skyline 2.54cm/10-35g ale tu chyba Robinson będzie ciekawszym i lepszym wyborem.

• 3 miesiące temu...

Poszukuję kijka w okolicach 500 zł, ale żeby miał pełny dolnik z korka/pianki i nie za krótki. Długość kija 2.7-2.8 i wyrzut do 30 gr. Uchwyt na kołowrotek najlepiej w stylu SG4 shore game tej zielonej. No chyba że SG4 10-30 gr. się nada do opadu? Czy coś ciekawszego jest w tych pieniądzach? Dzięki

Poszukuję kijka w okolicach 500 zł, ale żeby miał pełny dolnik z korka/pianki i nie za krótki. Długość kija 2.7-2.8 i wyrzut do 30 gr. Uchwyt na kołowrotek najlepiej w stylu SG4 shore game tej zielonej. No chyba że SG4 10-30 gr. się nada do opadu? Czy coś ciekawszego jest w tych pieniądzach? Dzięki

Najlepiej sprawdzi się w3 PowerTeez 270 do 28g. Ja mam pierwsza serię i dla mnie to super Kij delikatna szczytowka i tnie zeedy na 4 przelotce

• Like 1