Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, poszukiwany seryjny kij do łowienia z opadu gumami 8-14 cm plus główka od 4 do 10 gram. Długość 210-240, odpowiedni zapas mocy, żeby poradzić sobie ze szczupakiem 80 cm. Polecicie coś na bazie Waszych doświadczeń?

Stara Savage Gear Finezze 3-12. Jak dobrze poszukasz to szybko znajdziesz [emoji6].

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Może warto napisać gdzie łowisz bo te polecane wyżej 12 czy 16 gr to raczej średnio widzę przy gumie 14cm na 10gr główce , zwłaszcza na rzece. Ale być może się nie znam więc weź na to poprawkę.

Na rzekę będzie mocniejszy kij.

• 1 miesiąc temu...

Może  ktoś łowi albo łowił czymś podobnym i  poleci. Niby kijów setki, a nie bardzo mogę znaleźć 2 częściowego kruciaka na łódkę typowo pod sandacza.

parametry

-długość ok 2m lub mniej ,na pewno chcę krócej niż typowe 7'

-2 części

-główki 8-16g plus 3-4 cale czyli łącznie 14g-32g

To warunki konieczne.

Mile widziana oczywiście maksymalna czułość i szybkość. 

PS. Jako pkt odniesienia-użytkuję dragona sfx 1,95m  10-35g.To czego potrzebuję miałoby być  jeszcze szybsze i mocniejsze górą.

Może ktoś łowi albo łowił czymś podobnym i poleci. Niby kijów setki, a nie bardzo mogę znaleźć 2 częściowego kruciaka na łódkę typowo pod sandacza.

parametry

-2 części

To warunki konieczne.

PS. Jako pkt odniesienia-użytkuję dragona sfx 1,95m 10-35g.To czego potrzebuję miałoby być jeszcze szybsze i mocniejsze górą.

Zadzwoń, pogadamy, coś znajdziemy z gotowca albo coś się uzbroi ????????

Może  ktoś łowi albo łowił czymś podobnym i  poleci. Niby kijów setki, a nie bardzo mogę znaleźć 2 częściowego kruciaka na łódkę typowo pod sandacza.

parametry

-2 części

To warunki konieczne.

PS. Jako pkt odniesienia-użytkuję dragona sfx 1,95m  10-35g.To czego potrzebuję miałoby być  jeszcze szybsze i mocniejsze górą.

Przyjrzyj się wędkom Robinson Diaflex Speeder Zander.

2,05m, cw. 7-28g, lub mocniejszy

2,00m, cw. 10-35g.

Sprawdzam to co podpowiadacie

Kamisori mam dłuższy-potwierdzam fajny kij tylko jak były w sklepach stacjonarnych to bardzo różnej długości dolniki miały generalnie zbyt długie niektóre, musiałbym dopytać jak  w tym konkretnym modelu 198 10-35

Pro Guide najkrócej jest 213 taki +/-

Ten Robinson 10-35 teoretycznie najbardziej pasuje ale nigdy nie miałem w ręku. Jaka tam jakość/czułość blanku w stosunku do dwóch powyższych? Na tym czuciu brania w ręce najbardziej mi zależy.

• 3 tygodnie później...

Panowie mam do Was wielką prośbę. Szukam dobrego patyka pod sandacze. Głównie łowienie z brzegu w opadzie, więc kij ok 220 cm. Przeważnie będzie to zaporówka do 2m głębokości i rzeka o podobnej głębokości z wolnym biegiem. 90% swojego czasu łowię gumami do 12,5 cm na główkach do 5 g. Całe życie łowie japońskimi kijami, ale myślę nad St.croixem. Szukam bardzo szybkiego, elektrycznego kija. Stąd też pytanie do ludzi, którzy te kije przerobili. St Croix LBTS73MXF czy Shimano Poison Adrena 5-15? Chciałbym poznać jakieś różnice. Oba kije uśredniając kosztują ok 1500 zł. Zależy mi na tym, żeby kij się przynęcie za bardzo nie poddawał i dobrze wcinał sandacze. Z gory dzięki za podowiedzi!

Mam LBTS71MF fajny dynamiczny kij. Rzuca super ale sensownie od 9g za to spokojnie do 30g. Ja mam wrażenie, że croixy są opisane ciężarem główek. Sztywna sandaczówka. 
Z wad dla mnie za krótki dolnik. No i żeby zapracowała potrzebuje kawał ryby (okonie 35-40 albo szczupaczki 50+ jej nie gną, ale fakt że tez nie spadają). Bardzo szybko reaguje. Za to nie wiem, czego można by na nią nie wyciągnąć.

Czucie super.

Edytowane przez Qh_

Mam LBTS71MF fajny dynamiczny kij. Rzuca super ale sensownie od 9g za to spokojnie do 30g. Ja mam wrażenie, że croixy są opisane ciężarem główek. Sztywna sandaczówka.

Z wad dla mnie za krótki dolnik. No i żeby zapracowała potrzebuje

kawał ryby (okonie 35-40 albo szczupaczki 50+ jej nie gną, ale fakt że tez nie spadają). Bardzo szybko reaguje. Za to nie wiem, czego można by na nią nie wyciągnąć.

Czucie super.

Dzięki wielkie! Sporo poczytałem i albo postawie na Shimano Poison Adrena albo poszukam używanej Elitki St. Croixa :)

• Like 1

• 5 miesięcy temu...
Hej, poszukiwana rzeczna sandaczówka, do łowienia z łodzi. 

Wymagania:

• 2.20-240 długości,
  • 8/10-35/40 cw (mowa o wadze główki),
  • im lżejsza, tym lepiej,
  • akcja x-fast,
  • przynęty - głównie gumy i opad,
  • moc pozwalająca na poradzenie sobie z przyłowem sumka,
  • cena w dwóch zakresach - do 400 i do 800 PLN, dotyczy zarówno nowych, jak i używanych,

Wstępnie biorę pod uwagę np. Diaflex Speeder Pike Spin 2.38, 8-32, Dam Optimus 2.30, 10-40, Daiwa Caldia 2.40, 8-35, Shimano Technium 2.38, 7-35,

ale może jesteście w stanie polecić coś innego.

Z góry dzięki za pomoc.

Chodzi mi po głowie nowa wedka na sandacza, aktualnie posiadam inazume pro zander 198 do 32.

Wsumie z niej jestem zadowolony ale wiadomo zawszę chce się coś szybszego, lżejszego..

Miałem też wersję do 22g i była trochę zbyt delikatna, przy większym sandaczu lub małym sumiku brakowało mi mocy.

A teraz konkrety, łowię tylko z opadu, lekko - glowki 6-10g max 12g sporadycznie + gumy 10-20g.

Szukam wędki w 1 kawalku do 2m, budżet powiecmy 600zl, wedka nie musi być nowa.

Myślałem może o td 198 cxt 7-28 lub może jaki major?

Chodzi mi po głowie nowa wedka na sandacza, aktualnie posiadam inazume pro zander 198 do 32.

Wsumie z niej jestem zadowolony ale wiadomo zawszę chce się coś szybszego, lżejszego..

Miałem też wersję do 22g i była trochę zbyt delikatna, przy większym sandaczu lub małym sumiku brakowało mi mocy.

A teraz konkrety, łowię tylko z opadu, lekko - glowki 6-10g max 12g sporadycznie + gumy 10-20g.

Szukam wędki w 1 kawalku do 2m, budżet powiecmy 600zl, wedka nie musi być nowa.

Myślałem może o td 198 cxt 7-28 lub może jaki major?

Koniecznie przetestuj tego CXT, czy będziesz czuł opad przy 6 gramach główki. Jak większośc Dragonów ta seria jest niedoszacowana, choć świetna.

Polecam Ci IXFS73MLXF wersję na rynek USA. Łowiłem kijami takimi jak Mikado Komisori, Dragon pro guide, St. Croix LES,starszą wersjią St.croix xtreme i wieloma innymi i IXFS73MLXF przebija je wszystkie. Kij jest tak inny i świetny że nie jestem w stanie opisać jego akcji.