Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Dołożyłbym drugie tyle i celował w Shimano Expride 1 oz.. Na sandaczówkach nie warto oszczędzać.  W Miętusie masz za 982 zł.  

PS. MHX PM844-2 - świetny kij, nie wiem jak silny nurt ma Odra. Na Wiśle w swoim zakresie rzutowym daje radę. 

Ten Expride to taki 1+1 tak?

• 2 miesiące temu...

Jakie kije 17 lb nie ogarniają takiego łowienia, z ciekawości szczerej?

Cześć, ostatnie lata jakimiś chrustami seryjnymi, może tu jest problem  ;)

Jakbym się uzbroił w avida insohre 17 lb albo spin bassa 17 lb od Batsona, pewnie optyka by się zmieniła. 

Cześć, ostatnie lata jakimiś chrustami seryjnymi, może tu jest problem  ;)

Jakbym się uzbroił w avida insohre 17 lb albo spin bassa 17 lb od Batsona, pewnie optyka by się zmieniła. 

Ok, teraz rozumiem. Faktycznie - dla przywołanego StC czy Batsona nie stanowiłoby to problemu :)

• Like 1

cześć

macie może pomysł na jakiś sandaczowy seryjny patyk do gum 12-15 cm, mocno zamiatających, na główkach powiedzmy do 20 g? Chętnie budżetowo, do 500 pln.

Kije o mocy 17 lb niestety słabo ogarniają takie łowienie. 

Trochę ponad budżet.

https://pleciona.pl/pl/p/Robinson-Diaflex-Speeder-Zander-Spin-2%2C05m-7-28g/47394

Taki Berkley Roach waży 32 gramy. Dragon Fatty 28 z tego co pamiętam. Jak do tego dodamy 20 gram ołowiu, żeby zejść na opasce do dna + zamiatającą pracę, to wcale nie tak łatwo dobrać kij. 

Chyba kierunkiem będzie coś z wyższej półki.

Taki Berkley Roach waży 32 gramy. Dragon Fatty 28 z tego co pamiętam. Jak do tego dodamy 20 gram ołowiu, żeby zejść na opasce do dna + zamiatającą pracę, to wcale nie tak łatwo dobrać kij. 

Chyba kierunkiem będzie coś z wyższej półki.

Czy z wyższej to nie wiem. Ale przeglądając sobie internety natrafiłęm na Westina W3 Power Teez 14-49 g., mając już wcześniej kije z tej serii w ręku mogę przypuszczać, że jest to szybka sztywna węda która nie klęknie w wiślanym nurcie pod przynętami które wymieniasz. 

cześć

macie może pomysł na jakiś sandaczowy seryjny patyk do gum 12-15 cm, mocno zamiatających, na główkach powiedzmy do 20 g? Chętnie budżetowo, do 500 pln.

Kije o mocy 17 lb niestety słabo ogarniają takie łowienie. 

Westin Zander W3 od Witulskiego, ten słabszy, bez problemu płotka Berkleya+16g. Czułość ok.

Hej, nie bede zakładał nowego tematu wiec...

Chciałem się zapytać o zestaw sandaczowy. Ma to być mój pierwszy zestaw do łowienia sandaczy z brzegu z opadu. Myślę, że c.w do 35g. wystarczy. Głównie ma służyć do łowienia w jeziorach i czasami w łagodnych odcinkach rzek. Myślałem o długości ok. 2.40 (wydaje się optymalna długość do opadu z brzegu, choć mogę się mylić). Budżet jaki mam to ok. 500 zł

Hej, nie bede zakładał nowego tematu wiec...

Chciałem się zapytać o zestaw sandaczowy. Ma to być mój pierwszy zestaw do łowienia sandaczy z brzegu z opadu. Myślę, że c.w do 35g. wystarczy. Głównie ma służyć do łowienia w jeziorach i czasami w łagodnych odcinkach rzek. Myślałem o długości ok. 2.40 (wydaje się optymalna długość do opadu z brzegu, choć mogę się mylić). Budżet jaki mam to ok. 500 zł

Sam tak lowię i zaczynałem od 2,70m, dużo zależy od dystansu i spadku dna.. ale 2,40 Paanie krotko