Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Mam do Was jeszcze jedno pytanko. Doszedł mi dzisiaj ten kijek Mikado Inazuma Explode Zander  ale niestety do 35 gram, a zamawiałem do 30. Czy będzie duża odczuwalna różnica, gdy jest o 5 g cięższy? 

Wiosną będę "rzucał" na głębokości ok. 20 m

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Witam,

Posiadam dwa spiningi:

Team Dragon Millenium 270,10-35g oraz Shimanco Catana CX 270, 15-40.

Na Dragona łowię cały sezon szczupaki i bolenie a Shimano stoi i się kurzy.

Który z nich będzie lepszy na sandacze ? Chciałbym spróbować połowić z opadu ( na jaskółki ).

Czytałem gdzieś,że Shimano jest dobry bo ma w rękojeści odkryty blank i lepiej czuć brania ale później znów czytałem, że to nic nie daje w tym kiju. 

Edytowane przez sorlinsky

katane kiedyś kiedyś użytkowałem , to nie jest wędka pod sandacza , całkowicie ! ,aczkolwiek kilkanaście sztuk na nią miałem na pewno , tylko raczej szczupły niż sandacz , ogólnie jest bezuczuciowa , wiadomo jak załaduje ostro to nic tylko zaciąć ,lecz o pstrykach i przytrzymaniach możesz zapomnieć ;)  oczywiście jak sie nie ma co sie lubi,to sie lubi co sie ma , a od czegoś przecież trza zacząć -- powodzonka

Edytowane przez inter

• 1 rok później...

Witam,

Potrzebuję pomocy w wyborze spinningu pod sandacza, łowie głównie na jeziorach z brzegu, średnia głębokość to około 8-10 m.

Po długim kastingu zostały mi dwa kijki do wyboru:

- Savage Gear dropshot XLNT2 258 cm do 30 gr

- Mikado Kamisori Zander 260 cm do 28 gr

I tu pytanie do was który z tych dwóch kijków byście polecili??? A może coś innego w budżecie do 350-400 zł.

Dark, wybrałeś sobie w tej eliminacji dwie kompletnie różne wędki.
SG SLNT dropshot to rasowa wklejka! Miałem. Fajna, świetnie wykonana, dość szybka (choć są szybsze) z dość mocnym dołem (choć są mocniejsze). Bardzo fajny uchwyt.Tu pisałem o niej więcej (włącznie z ugięciami):

http://jerkbait.pl/topic/69237-wędki-savage-gear-pytania-informacje-na-temat-tego-producenta/?p=2301038

Kamisori to blank klasyczny. Miałem w ręku w sklepie wersję nieco pond 2m. Bardzo szybki, sztywny, dobrze uzbrojony kij.

Pytanie jakie będzie przeznaczenie? Na rzekę, albo większe głębie w zaporówce wziąłbym Kamisori. Komfort prowadzenia ciężkich jigów będzie znacznie większy. Podobnie szybsze i mocniejsze zacięcie. Rzuci opisane 30, ale i podbije niewiele mniej. Niestety w dole czucie czegokolwiek wystartuje dopiero od 8-10 gramów. Dropshot nieco dalej i celniej rzuci, pokaże na szczytówce opad i puknięcie od powiedzmy 4-5 gramów + guma. Brania nie będą tak wyraźnie odczuwalne w dolniku, ale znacznie lepiej widoczne na szczytówce. Niestety podbicie i komfort skończą się na 15 gramach.

Jak ma być subtelniej, nie tak agresywnie, z mniejszymi główkami to SG albo... Kamisori Perch.

Edytowane przez J-O-K-E-R
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

witam wszystkich!

Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem. Przymierzam się do zakupu kijka którego chciałbym zamówić w którejś z polskich pracowni wędkarskich.

Wędkować będę na dużej rzece o głębokości 6-8 m max. Moj główny cel to sandacz. Rzeka jest głęboka przez co i nurt mocny - teraz pytanie w jakie cw kijka celować, 10-35g wystarczy czy coś mocniejszego?

Cześć, jeśli wystarczy 2,13 metra to mhx 843-2 polecam. Teoretycznie zbyt mały c.w. praktycznie do ok 45 gr podbija. Oczywiście jeśli chodzi o łowienie z opadu. Bo nie napisałeś czy to brzeg czy łódka , czy troling czy rzut

Tomek

P.S. A tak wogóle to dzień dobry kolego

Edytowane przez kostom63

ch

Karpiu95, dlaczego?

E: ewentualnie jaki kijek możecie polecić na taka rzeke?
Cena do 1300pln

chodziło mi o to, że skoro dopiero zaczynasz przygodę z wędkarstwem, nie znasz jeszcze tak na prawdę swoich potrzeb co do sprzętu to nie warto pakować tyle kasy w wędkę z pracowni. Ja bym kupił jakiś seryjny kijek za 3-4 stówki, połowił trochę, sprawdził czego ci w nim brakuje , co bys zmienil itd... no chyba że na prawdę cena nie ma dla ciebie żadnego znaczenia to możesz robic w pracowni, aczkolwiek jest spore prawdopodobienstwo że nie do konca będziesz potrafił sprecyzować czego od tej wędki oczekujesz, tym bardziej że nawet nie wiesz do końca jakich ciężkich przynęt chcesz używać. 

• Like 2

jeśli  podobają  się  Koledze  kije  z  RB   niech  tak  zrobi   skoro  intuicyjnie  mu  tak  pasuje   , ominie  etap    "wstępny  "  wędek   firmowych    . Na   tak  głęboką  wodę   i  z  mocnym  nurtem  jak  Łaba , Ren , Men

trzeba  coś  mocnego  raczej  H   czyli  mocne  20 LB  jak  ew  St Croix   lub  ca  25  LB    spójrz  na  ofertę  CD Orka/ BLR   ,  St Croix Avid / Elite , Phenix   M1  ....masz  kilka  pracowni  w celu  sprecyzowania  wyboru ..

Trzeba  odpowiedzieć  sobie  na  pytanie  , czy  potrzebujesz   od  dołu  10 g plus  guma    ,  czy  zaczniesz  od  dołu  od  ca  15/20 g    do  tych  ca  40 g  plus  guma  , zobacz  jak  łowią   inni  na  Twojej  wodzie ...jak  ciężko  ?

to zawęzi   wybór  metodą  eliminacji  moc / długość / ciężar  wyrzutowy  ...

powodzenia  w  poszukiwaniach :D

Maciej

• Like 1

jeśli podobają się Koledze kije z RB niech tak zrobi skoro intuicyjnie mu tak pasuje , ominie etap "wstępny " wędek firmowych . Na tak głęboką wodę i z mocnym nurtem jak Łaba , Ren , Men

Maciej

Wędkować będę właśnie nad Menem,przeglądając forum znalazłem pracownie Pana Wojciecha pstragman i myśle ze to dobry wybor. Po kilku e-mailach zdecydowałem się na kijek Xzoga Shitenno 260cm 60g polecony przez p.Wojciecha.

Pozostała mi kwestia wyboru kołowrotka i raczej stawiam na daiwe ale nue moge się zdecydować który model - BG3000, prorex xr2500ra, prorex xr3020 a może daiwa saltist 3000?

Myśle ze minimum nad Menem to jest 20g plus guma, mam już jeden kijek sklepowy i przy główce 15g plus guma 10cm kontakt z przynęta jest słaby - dopiero bliżej brzegu czuć opad.

Edytowane przez blukasffm

• 2 tygodnie później...