Skocz do zawartości

Wędka na sandacza

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Szukam kija sandaczowego do łowienia z łodzi w jeziorze o głębokości max 7m. Chcę łowić lekko główka max do 14 gram. Który kij do 500 zł polecilibyście ? Myślałem o czymś z Mikado (Inazuma,Kamisori) i Savage Gear z serii finezze. Długości nie krótsze niż 2 m.

Pozdr. mk.

Za pińcet to bym szukał MHX z drugiej ręki . Albo :

http://jerkbait.pl/topic/116518-s-du%C5%BCo-w%C4%99dek-jesienna-wyprzeda%C5%BC/

Edytowane przez morales

Do główki 15 gramów: Tsuri Zander thrill 1,98 5-25. Do ciężkiej orki Inazuma X-plode Zander 2.0m

Co masz na myśli, sugerując X-Plode "do ciężkiej orki"?

U mnie ciężka orka, to główki jigowe o wadze ok.35-50gr,, medium 20-35gr, natomiast <20 to sandaczowy ultralight. Te najcięższe warunki to rzeka z wyraźnym, wręcz silnym nurtem i głębokością sięgającą często kilku metrów. Medium to często zaporówka i głębokości 10-25mt, oraz niektóre stanowiska w rzece. Ultralight to np. Turawa czy też późnojesienna, przydomowa Odra.

• 2 tygodnie później...

Hej! 

Chciałem się was zapytać jaki kijek polecacie na sandacza? Łowię go na Odrze w Szczecinie, zaczynam po woli przechodzić z główek na dropa. 

Myślałem o Black Roock 2. Czy ktoś ma jakiś lepszy pomysł na dobry kij  w tej cenie lub podobnej? Aktualnie łowię na Dragon Street fishing  2,6 cw. 7-28g i zastanawiam się nad bardziej twardszym kijem pod dropa.

• Like 1

Co masz na myśli, sugerując X-Plode "do ciężkiej orki"?

U mnie ciężka orka, to główki jigowe o wadze ok.35-50gr,, medium 20-35gr, natomiast <20 to sandaczowy ultralight. Te najcięższe warunki to rzeka z wyraźnym, wręcz silnym nurtem i głębokością sięgającą często kilku metrów. Medium to często zaporówka i głębokości 10-25mt, oraz niektóre stanowiska w rzece. Ultralight to np. Turawa czy też późnojesienna, przydomowa Odra.

Zrobiłem skrót myślowy. Ja nie łowiłem nigdy na Solinie ani nawet Czorsztynie. Moje "ciężkie" łowienie na zaporówce to 10, max 15 metrów i główki 25 gr.

Ciężki spining na Wiśle to natomiast łowienie z brzegu kijem, który pozwoli i na obłowienie 5 m rynny jigiem i na poprowadzenie 12 cm sandaczowego woblera. W moim wypadku i na rzece nie ma zastosowania więcej niż 20-25 gr ołowiu. Zwykle jest to 12-15. Do takiego łowienia używam Dragona CF-X 2,70 m do 22 gramów.

Jak chcę sandaczować "na lekko", tak żeby wiedzieć co się dzieje z 4 gramową czeburaszką i 3 calowym kajtkiem - używam wklejki starej serii Diaflexa do 22 gr (Jigger).

A przy okazji zapytam. Swego czasu, wiosną szumnie ogłoszono że wchodzi na rynek niedrogi hicior. Ryobi Zauber Spinn. Miał być dwuskład i monoblank, oba zdaje się 2,02 i 35 gr. Ktoś to już kupił i obłowił?

Edytowane przez J-O-K-E-R

Panowie jest pytanie. Co możnaby zaproponować do gum, znaczy jaskółek 7 cali i shakerów6-7+ max15g do skakania w toni,  by zachowana była detekcja brania i odpowiednia amortyzacja podczas holu? Łowię z pływadła, długość ok. 240cm.

Niedawno kupiłem shitenno 10-40g i wydaje się za słaba do takich akcji- gumy ważą ok. 30g +zbrojenie i może niesłusznie,ale obawiam się tym kijem rzucać.

Oczko mocniejszy model będzie na dętkę już za długi raczej.

Remik z CF w filmie twierdzi że lepszy jest mojo bass  MJS71MF, bardziej uniwersalny,ogarnia,gumy,wachadła i do trolla można uzyć...? Koleś który regularnie łowi ładne sandały na jeziorze też mi go zachwalał.i teraz mam dylemat......

Edytowane przez delux64

Szukam jakiegoś mocniejszego kija  pod duże gumy ( rzeka Wisła, sandacz i szczupak), do tej pory używałem dwuskładowego  Fenwicka  ETB70MH-FS-2  c.w.7-21gr , kij świetnie sprawdza sie z większością przynęt jakich używam , niestety chcąc połowic cieżej niż 40 gr zaczyna "pływać" przy wyrzucie .

W oko wpadł mi Fenwickiem Inshore ETIN70MH-FS (c.w. 14-40gr) pewnie spokojnie bedzie ogarnial przynety ponad  50gr , niestety nie mam mozliwosci pomacac go w realu. i obawiam sie ze przydzie pyda tak mocna ze w Wisle takich ryb nie ma  :lol: 

Chętnie posłucham opini na jego temat  kogoś kto posiada  konkretnie ten model w swoim arsenale .

Edytowane przez phantom72

Szukam jakiegoś mocniejszego kija  pod duże gumy ( rzeka Wisła, sandacz i szczupak), do tej pory używałem dwuskładowego  Fenwicka  ETB70MH-FS-2  c.w.7-21gr , kij świetnie sprawdza sie z większością przynęt jakich używam , niestety chcąc połowic cieżej niż 40 gr zaczyna "pływać" przy wyrzucie .

W oko wpadł mi Fenwickiem Inshore ETIN70MH-FS (c.w. 14-40gr) pewnie spokojnie bedzie ogarnial przynety ponad  50gr , niestety nie mam mozliwosci pomacac go w realu. i obawiam sie ze przydzie pyda tak mocna ze w Wisle takich ryb nie ma  :lol: 

Chętnie posłucham opini na jego temat  kogoś kto posiada  konkretnie ten model w swoim arsenale .

Do takich zastosowań polecam blank castingowy StC Legend Xtreme 12-20 lb. Ogarnie od 10g + predator 3 /keitech 4". 

• Like 1

Mam 5C71MHXF-B i jak do tej pory to nic lepszego mnie nie spotkało jeżeli chodzi o sandacza . Po prostu dla mnie  ideał . Ale przy 20lb ładowanie nim główek 30 gramowych to przesada , owszem da się ale szkoda kija . Najlepsze gramatury to 10 - 20 gr + guma do 5 " . A czy MHF ogarmie 30 - 40 gr tego nie wiem ? 

Nie mogę znaleźć tego filmu. podaj proszę kolego link.

tu bliżej końca filmu Remek mówi o tym pancernym  MHF co prawda mówi o 35 g ale bez wątpienia kij oarnia 40 i nawet nie jęknie...   https://pl-pl.facebook.com/CoronaFishing/videos/3-w%C4%99dki-stcroix-mojo-bass/1178406438877744/

Edytowane przez delux64

• 2 tygodnie później...

Witam witam. Jest tyle tematów, postów na temat wędzisk i zestawów, że aż ciężko to ogarnąć - pewnie zaraz ktoś mnie gdzieś przekieruje, ale chcę spróbować uzyskać pomocy indywidualnej :)

Zacznę więc od tego, że potrzebuję wędzisk godnych uwagi na sandacze, pewnie kije obsłużą okonia i szczupaka jako przyłów ale chciałbym się skupić na mętnookim.

Potrzebuję kija który wyrzuci mi 10 - 40g, chce komfortowo obsługiwać  koguty jak i gumy.

Budżet mam wysoki, ale nie chce kija z pracowni, chciałbym z rynku.

Akcja fast, kij na łódkę, max 2,40 z dzielonym dolnikiem, dwu częściowy.

Kołowrotek który będzie zbierał szybko luz na lince.

Zestaw będę również brał dla dziewczyny.

Proszę o propozycje konkretnych modeli lub firm w których mam poszukać - firmy, które są godne uwagi.

Pozdrawiam i dziękuję życzliwym za pomoc :wub:  ! 

T.

Tomasz,  na początek poszperaj tutaj http://jerkbait.pl/topic/69781-nasze-zestawy-sandaczowe/ . A jak chcesz grubo i bez finansowych ograniczeń w gotowcach , to zadaj pytanie w wątku o Croixach obsługujących ten przedział gramatur i sparuj stosowną Elitkę ze Stellą lub Existem w słusznym rozmiarze  :)  ;) .

Witam witam.

Proszę o propozycje konkretnych modeli lub firm w których mam poszukać - firmy, które są godne uwagi.

Pozdrawiam i dziękuję życzliwym za pomoc :wub: !

T.

Fenwick Elite Tech Bass ETB70Mh-FS2 , co prawda producent podaje c.w. 7-21gr , lecz realny ciężar rzutów tego kija to 10-40 gr.Kij jest szybki i świetnie nadaje się pod gumy.