kruz Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Panowie, potrzebuję kija pod ciężkie sandaczowanie z łodzi. Ma obsługiwać gumy na główkach 30-35 gram i koguty w okolicach 35-40 gram. Długość najlepiej 7 stóp i dobrze byłoby, żeby w dwyskładzie. Cena bez znaczenia. Przychodzi Wam coś do głowy ?Myślałem o Legend Tournament LTIS70MHF ale to niestety monoblank i trochę się boje jego transportowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 MJS71MHF2.........podobno....daje radę bez problemu.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Daiwa Tournament AGS 7' 14-42 g. Moim zdaniem idealna do takich zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 MJS71MHF2.........podobno....daje radę bez problemu..........Ten Mojo jest do 21 gram. Mam dużo wędek St.Croixa i wiem, ze można im trochę dołożyć ale taka główka 30-35 g z gumą to będzie o ponad 100 % więcej niż "na metce".Dla przykładu mam ES70MHF2 i bałbym się nim takim zestawem rzucać/łapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Daiwa Tournament AGS 7' 14-42 g. Moim zdaniem idealna do takich zastosowań.Pomacam jak gdzieś się da - chociaż przyznam szczerze na na markę Daiwa reaguje podobnie jak na Jaxona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Pomacam jak gdzieś się da - chociaż przyznam szczerze na na markę Daiwa reaguje podobnie jak na Jaxona Jak można coś TAKIEGO jak jaxon stawiać w jednym szeregu z Szacowną Daiwą...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Jak można coś TAKIEGO jak jaxon stawiać w jednym szeregu z Szacowną Daiwą...? Absolutnie nie stawiam tych dwóch firm w jednym szeregu. Natomiast miałem dwa kołowrotki, które się rozjechały i jakiś spinning, który się nie z mojej winy złamał i uraz został. Natomiast mam pełną świadomość tego, że Daiwa to bardzo dobra firma. Ja się po prostu sparzyłem i tak mi zostało.Poza tym mam kolegę, który namiętnie kupuje a właściwie kupował tylko drogie wędki Daiwy, łapie nimi, jest bardzo zadowolony. Miałem okazję tymi spinningami łowić i uważam, że za te pieniądze można kupić dużo lepsze wędki. Kolega ten nie łapał na nic innego dopóki nie dałem mu na cały dzień ES70MF2 - zamówił u Żbika na drugi dzień, bo sam stwierdził, że jest "trochę" lepiej ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Pomacam jak gdzieś się da - chociaż przyznam szczerze na na markę Daiwa reaguje podobnie jak na Jaxona No to gratuluję, bo mojej reakcji na Jaxona nie da się z niczym porównać. Ja przeszedłem drogą doświadczeń od St. Croix do tej Daiwy właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 No to gratuluję, bo mojej reakcji na Jaxona nie da się z niczym porównać. Ja przeszedłem drogą doświadczeń od St. Croix do tej Daiwy właśnie. Musze pomacać tą wedke. Moze sie okaze moją nową miłością Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Na sezon 2019 myślę nad nową sandaczówką. Jak na razie padł wybór na Okuma One Rod 1.98 7-20g. Kijek ma być typowo pod gumę. Chcę żeby wędka była bardzo szybka i czuła. Trochę ta okuma ma długi dolnik ;/ używa może ktoś i napiszę 5 gorszy na jej temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baitcasting Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Panowie co wy byście wybrali pod sandacza...?Black Savage 7'3'' Tiger 220 cm 10-27 grShimano Bass One XT 166M-2 198 CM 7-21 GRDodam tylko że łowię na rzece (Odra) oraz na zaporówce (Mietków) We Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Mam 5C71MHXF-B i jak do tej pory to nic lepszego mnie nie spotkało jeżeli chodzi o sandacza . Po prostu dla mnie ideał . Ale przy 20lb ładowanie nim główek 30 gramowych to przesada , owszem da się ale szkoda kija . Najlepsze gramatury to 10 - 20 gr + guma do 5 " . A czy MHF ogarmie 30 - 40 gr tego nie wiem ? Jednoczęściowe casty Stc extreme i elite 68MHF podbijają 35 gram + guma. Można też machnąć sliderem 10S. Ja mam na blanku 5C66MHF i to świetna wędka kogutowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Panowie co wy byście wybrali pod sandacza...?Black Savage 7'3'' Tiger 220 cm 10-27 grShimano Bass One XT 166M-2 198 CM 7-21 GRDodam tylko że łowię na rzece (Odra) oraz na zaporówce (Mietków) We Wrocławiu.https://sklepwedkarski.pl/product-pol-22389-Wedka-spinningowa-Savage-Gear-Finezze-68-202cm-7-25g.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping[emoji6] Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomka1990 Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Witam,zastanawiam się nad Kamisori Zander. Będę łowił z brzegu na Wiśle (Tczew - Przegalina) lub Martwej Wiśle. Głównie główki jigowe - 10 - 25g. Gumy maks. 12 cm ale głównie 8 - 10 cm. W grę wchodzi także łowienie na Woblery >10g. Zastanawiam się nad dwiema wersjami: - 260 cm i do 28g- 270 cm i do 35g Obawiam się jedynie, że wersja do 35 będzie zbyt sztywna do takiego łowienia.Jeżeli ktoś ma doświadczenie, którą wybrać to proszę o poradę. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xibi Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Witam,zastanawiam się nad Kamisori Zander. Będę łowił z brzegu na Wiśle (Tczew - Przegalina) lub Martwej Wiśle. Głównie główki jigowe - 10 - 25g. Gumy maks. 12 cm ale głównie 8 - 10 cm. W grę wchodzi także łowienie na Woblery >10g. Zastanawiam się nad dwiema wersjami: - 260 cm i do 28g- 270 cm i do 35g Obawiam się jedynie, że wersja do 35 będzie zbyt sztywna do takiego łowienia.Jeżeli ktoś ma doświadczenie, którą wybrać to proszę o poradę. Dzięki!Witam Od trzech sezonów mam mikado Kamisori Zander 240cm do 28g, łowię z brzegu woda do 2m maks, ale mam też wyjazdy na wody 10m głębokości i mocny uciąg.Przedział jakim łowie to główki od 5g do 20g max, guma do 12cm. Najczęściej 10cm cannibale. Przy główce 25 i gumie 12cm brakuje mocy i wtedy 35g Kamisori jest OK.Miałem wersję do 35g, ale za sztywna przy główkach 5g plus guma. Jakbym łowił 10g i w górę, to na większe ryby jak znalazł. Dodam, że wędka jest bardzo czuła, alenie super fast. Szczupaki też ładnie trzyma. Dodam, że nie cackam się z tą wędką i przypadkowe obicia są jej niestraszne.Najszybsze, wędki pod sandacza jakie miałem to okuma one rod z pazurem pod multika, super lekki kijek i mega szybki, ale no łowienie z brzegu, dla mnie za krótki i w jedno składzie, orazAbu Garcia Veracity 10-35g, też ultra szybka, lekka i mocna. Z czystym sumieniem, mogę polecić Kamisori Zander do 28g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomka1990 Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Dzięki za tak szczegółowe info. Po przemyśleniu sprawy głównie będzie to raczej 10g/15g nie wiem czy będę schodził na 5g. Przynęty głównie od 80 mm. Bardziej skłaniam się do wersji do 28 g i 260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 jeśli szukasz wędki 260 i do 28g pod sandała z brzegu to polecam batsonowskiego hot shot HS 1021f (ten starszy). Mam do sprzedania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Szukam wklejki na sandacza. Najczęściej jakie gramatury będę używać to 5-15g + guma smukła 4cale. Myślę nad Dragonem Fishmaker II 2,30 tylko nie wiem, który wybrać 3-18, czy 4-21g używał ktoś może wyżej wymienionych wędkę i może opisać ich realny zakres przynęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) po weekendowych polowach ja sam nie wiem czym te sandacze juz lowic. Wyciagnalem 2 sztuki bo tyle mialem bran.. na Suzuki do 5g w dwoch czesciach... ja tych sandaczy nawet nie zacinalem.. poczulem tylko lupniecia i wisialy. W planach byly okonie.. a braly sandacze ;] 50 cm sandacze powodowaly momentami wrazenie ze wciagna mnie pod lodke ;] - to bylo w sobote i oba wyholowane. Wiec uzbrojony w .. informacje ze sandacze wala jak dzikie o godzine 14.. nastepnego dnia wzialem Justace M 5-15 i juz wyjechal sandal jak powinien.. a i przynety 2" Edytowane 20 Maja 2019 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Znaczy z premedytacją łowiłeś sandacze w okresie ochronnym ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Znaczy z premedytacją łowiłeś sandacze w okresie ochronnym ?Na to wygląda. Bardzo nie ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Jak łowił specjalnie to na pewno je jeszcze zeżarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Aż tak to chyba nie zaszło... Też mnie korciło czasami żeby połowić sandacze tym bardzej jak patrze na wyniki z zagranicy lub z miejsc w których okres ochronny jest w innym czasie. Jednak mam tą samokontrole nad sobą i czekam.Jeśli jest jakiś okres ochronny danej ryby to naprawde warto dać im spokój na amory i odzyskanie sił. Później napewno nam to wynagrodzą podczas czajenia się na nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Szanowny kolego. Zacytuję Twój wpis: (...) ;] - to bylo w sobote i oba wyholowane. Wiec uzbrojony w .. informacje ze sandacze wala jak dzikie o godzine 14.. nastepnego dnia wzialem Justace M 5-15 i juz wyjechal sandal jak powinien.. a i przynety 2" Celowe łowienie ryb w czasie ochronnym jest powodem do wstydu, a nie do dumy. Proszę, byś w przyszłości bardziej rozważnie postępował, gdyż: - po pierwsze okres ochronny jest po to, by ryby chronić - a po drugie, dajesz fatalny przykład i nawet jeśli Ty wszystkie ryby uwolnisz, to naśladowcy już niekoniecznie. Postępuj tak, by dawać dobry przykład, a nie tak, by ośmielać kłusoli do naśladownictwa w wyjmowaniu ryb objętych ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Szanowny kolego. Zacytuję Twój wpis: Celowe łowienie ryb w czasie ochronnym jest powodem do wstydu, a nie do dumy. Proszę, byś w przyszłości bardziej rozważnie postępował, gdyż: - po pierwsze okres ochronny jest po to, by ryby chronić - a po drugie, dajesz fatalny przykład i nawet jeśli Ty wszystkie ryby uwolnisz, to naśladowcy już niekoniecznie. Postępuj tak, by dawać dobry przykład, a nie tak, by ośmielać kłusoli do naśladownictwa w wyjmowaniu ryb objętych ochroną. A ja raczej prosze o czytanie ze zrozumieniem Pojechalem lowic okonie.. braly sandacze, zostaly wypuszczone do wody. Nastepnego dnia przygotowalem sie ze w razie bran sandaczy.. szybko je wyholowac i zwrocic matce wodzie. Nic nie poradze na wybryki natury ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi