Skocz do zawartości

Casting i bolen - czy ta wedka bedzie odpowiednia?

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym typował w coś około 1 oz. i długości minimum 6'6. jeśli na bolki castingowe to zastanów się nad dłuższym kijkiem 7' i więcej. Tutaj nie chodzi o wygląd a o konkretne zastosowanie i musi być wygodnie. Z MB polecam Tobie F5-711x - duży zasięg, świetna konstrukcja, piękne wykonanie i nieziemskie czucie. Rzucisz tym przynętą od 5g do prawie 30. Polecam!

pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzieki Remku :D

Doszedłem do wniosku ze pierw kupie jednak lżejszy casting (do 5/8oz), poniewaz w tym roku raczej juz nie polowie boleni na casting.

Przyczyna tego jest wyjazd do Londynu na poltora miesiaca. Wroce wiec poznym latem i wedke castingowa bede mial dopiero pewnie jesienia.

Sklada sie ze Evergreena Super Razorshota mam okazje kupic przez kolegow z niemieckiego forum i oni daja 2 lata gwarancji :D A z powodu tego ze bedzie to moj pierwszy casting wole miec gwarancje niz sie zniechecic jakims felerem i rzucic casting w bok :D

Jak juz sie naucze dobrze rzucac i polowie fajne rybki na mojej rzeczce pod domem dokupie sobie na nastepny rok przez Ciebie polecany Megabass i jade na maxa z boleniami :D

Dziekuje

Tomek

• 2 tygodnie później...

Tak Tomku - przypadkowa żyłka w castingu to generalnie problemy. Na początku nauki warto jednak zainwestować w plecionkę. Mimo, że droższa o wiele z nią mniej problemów bo jest miękka i dobrze się trzyma szpulki. Polecam - nie będziesz żałował.

pozdrawiam

Remek

Zdecydowałem sie z pomocą Remka na multik Shimano Metanium MG. W grę jeszcze wchodził Shimano Calcutta Conquest o wielkości 50.

Teraz sie zastanawiam czy lepszy będzie Metanium MG o przełożeniu 6.2:1 czy model o przełożeniu 7.0:1. Boleń od razu kojarzy mi sie z szybkim prowadzeniem przynęty. Wiec logicznie myśląc model MG 7 byłby lepszy. Ja jednak tej wędki nie chce używać wyłącznie na bolenie.

Jak wam sie wydaje, który multik będzie bardziej uniwersalny?

Pozdrawiam

Tomek

Tomku, tu sporo zależy od środowiska/rodzaju wody.

Najczęściej łowię w Odrze i uważam, że tu akrat, bardzo wysokie przełożenia nie są tak potrzebne, jak w Wiśle.

Poza tym różnica w przełożeniu miedzy 6,2 a 7,0, jak już ktoś wspomniał nie jest aż tak duża.