Artek Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Witam, czy mógłby ktoś z kolegów skrobnąć kilka zdań na temat przelotek Phenix-a. Nie mogę żadnego opisu o nich wyszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Też chetnie bym coś się dowiedział o tych przelotkach. Po rozmowie z Tomkiem Siudakiewiczem z Rodmas wiem tylko tyle że mają pierścienie SIC, są lżejsze od Fuji Alco, kolor ramki - srebry ( ciemniejszy odcień ). Jeśli chodzi ocenę to wychodzi ok. 70 zł drożej niż wspomniany wcześniej Alco za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Z danych, które uzyskałem od Zbyszka Kawalca wynika iż są nieco lżejsze od Alconitów i nieco wyższe od nich.Jest jeszcze jedna różnica która może mieć wpływ na wytrzymałość rzeczonych przelotek a mianowicie to, że spiek jest otoczony rynienką ramki a nie jak w wielu innych np Alpsach czy Alconitach wprasowany w blaszkę. czy to lepiej czy gorzej,- czas pokaże Pierwszymi wrażeniami będę się mógł podzielić w przyszłym tygodniu bo jedzie do mnie wędka uzbrojona właśnie w te przelotki.No i jeszcze taka nomenklaturowa korekta. To nie sę przelotki Phenixa tylko Phenix je sprzedaje i w nie zbroi swoje wędki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Trochę badyli już w nie uzbroiłem.Jak Arek już wspomniał są wyższe od odpowiedników Fuji i nieco lżejsze ,chyba z racji mniejszej ilości materiału użytego na pierścień,który jest lekko przesunięty do przodu. Bardzo ładne wykonanie,jedynie można się doczepić do źle wukończonych końcówek stopek,które i tak trzeba byłoby obrabiać pilnikczkiem. Cena też nie jest bez znaczenia ,gdyż zestaw Phenixów z pierścieniem sic .kosztuje od 30-5-zł drożej od odpowiedników Fuji alconit.Rozmiarówka schodzi dość nisko bo do 4L,przy dość mocnych stopkach więc świetnie sprawdzają się przy castach nawet tych mocnych.Z niecierpliwością czekam Phenixy w tytanowych ramkach,Łukasz obiecał ,że też je sprowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Z tego co kojarzę to pierścienie w tych przelotkach są specyficznie wklejone w hmm ... "miseczkę" ramki. W większych przelotkach patrząc od strony kołowrotka od "zewnątrz" a w mniejszych od "wewnątrz" - w każdym razie w małych odwrotnie niż w dużych. Zastanawiałem się czy przy zastosowaniu tych małych przelotek w spinningu nie będzie ryzyka ze żyłka będzie szorowała po materiale ramki, bo ring jednak wklejony jest dosyć głęboko, ale Zbyszek Kawalec z którym rozmawiałem na ten temat twierdzi że wszystko jest OK. Może to i no-name ale wylądają na przyzwoicie zrobione, na mnie zrobiły chyba lepsze wrażenie niż S6 w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Friko ,to też właśnie ze względu na owe przesunięcie pierścienia wyginałem dośc konkretnie ,zarówno spiny jaki casty,Nie stwierdziłem aby linka dotykała ramki ,wszystko w najlepszym porządku .Z racji swojej wysokości naY -ach można tworzyć ciekawe stożki,bez dylematów jak przy Fuji .Tam gdzie intensywnie drapałem się bo łbie np. w kiju 12lb dac 20 czy 25 ,teraz sprawa przynajmniej dla mnie jest oczywista. I analogicznie przy wyborze 25 i 30 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Friko ,to też właśnie ze względu na owe przesunięcie pierścienia wyginałem dośc konkretnie ,zarówno spiny jaki casty,Nie stwierdziłem aby linka dotykała ramki ,wszystko w najlepszym porządku .Z racji swojej wysokości naY -ach można tworzyć ciekawe stożki,bez dylematów jak przy Fuji .Tam gdzie intensywnie drapałem się bo łbie np. w kiju 12lb dac 20 czy 25 ,teraz sprawa przynajmniej dla mnie jest oczywista. I analogicznie przy wyborze 25 i 30 .I to powinna być dobra wiadomość dla miłośników otwierającej 30-ki ,- takich jak ja- twardogłowych konserwatystów którym trudno przebić balonik inercji mózgu igłą uzasadnionych eksperymentalnie systemów zbrojenia z niższymi przelotkami To takie swoiste łagodne przejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Arku i co najważniejsze taka otwierająca 20 w kijku 12lb ( Elitka ) działa i to znakomicie.Z początku miałem obawy jednak Rafał przekonał mnie do takiego zbrojenia i powiem szczerze że to wyznacza całkiem inne alternatywne sposoby ustawienia stożka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Ja sie nie poddalem sugesti Rafala.Czy to zle?, czas pokaze.Co najwyzej przy kolejnym projekcie pochyle glowe na znak zgodnosci z tworca;) Edytowane 25 Października 2013 przez Mariano Italiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Mariusz Twój badyl gnie się nieco głębiej jak STC, i to na plus dla niego,ale własnie w tym przypadku potrzebne jest odpowiednie podparcie blanku przy holu,stąd 25Y (a pamietam jak sugeroawałeś 30Y). W CD-ku uruchamia się fajnie dolnik i w dodatku ta kontrowersyjna długość 2,9m.STC elit ma mniej ustepliwy dolnik stąd 20Y w wersji Phenixa jest uzasaniona i adekwatna,przynajmniej w/g mnie. Ale to wszystko pikuś,właśnie przywlokłem blank,nad którym pogłówkuję.W dolniuku porządne 12LB z palcem w D....a szczyt w stanie ciskać wabiami z przedziału 4-8lb .Wzrost 2,9m ale nie, nie nie,,nie jest to blank o typowo kleniowym charakterze,Arek wiesz o czym piszę ,mam go ,ale reszta później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Wiem Rafał o czym mówisz,- cieszę się, że to Ty go właśnie masz i czekam z niecierpliwością na wyniki zbrojeń i pierwszych testów Myślę, że to ładny gest w Twoją stronę za rzetelność i otwartą głowę,- kapelusz z głowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegosław Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Wnioskuję więc, że warto w te "nołnejmy" zbroić wedzisko? Jestem na etapie ustalania z Panem Zbyszkiem Kawalcem szczegółów wędziska i też poleca ten produkt. Mówił o tych rynienkach i spieku w nich. Polecał, bo cenowo wychodzą taniej od Titanium Sic'ów, a jakościowo są bardzo wysoko.Doradźcie proszę, czy warto w nie zbroić krótki kij (2,13; cw 10-30) - dokładnie chodzi o blank Phenix UMBX-700MH? Zdecydowany byłem na Titanium, ale Pan Zbyszek przekonywał mnie i chyba mu się to udało, ale cena też robi swoje( to prawie pół ceny) Co tak naprawdę uzyskam po tej zmianie przelotek?To moja pierwsza wędka z pracowni, w pełni zaufałem Kawalcowi i mam nadzieję, że się nie przejadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Jeśli mowa o tych, bo pewien nie jestem, nie narzekam. Są OK Sorki ale fotki na szybko. Edytowane 27 Października 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Wnioskuję więc, że warto w te "nołnejmy" zbroić wedzisko? Jestem na etapie ustalania z Panem Zbyszkiem Kawalcem szczegółów wędziska i też poleca ten produkt. Mówił o tych rynienkach i spieku w nich. Polecał, bo cenowo wychodzą taniej od Titanium Sic'ów, a jakościowo są bardzo wysoko.Doradźcie proszę, czy warto w nie zbroić krótki kij (2,13; cw 10-30) - dokładnie chodzi o blank Phenix UMBX-700MH? Zdecydowany byłem na Titanium, ale Pan Zbyszek przekonywał mnie i chyba mu się to udało, ale cena też robi swoje( to prawie pół ceny) Co tak naprawdę uzyskam po tej zmianie przelotek?To moja pierwsza wędka z pracowni, w pełni zaufałem Kawalcowi i mam nadzieję, że się nie przejadę Nie przejedziesz się na pewno,Pan Zbyszek wie co robi.A co zyskasz ? Na pewno parę stówek .Temu blankowi tytanów nie trzeba,więc na pewno nic nie stracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Witam, Albo ja mam zjawy albo przeczytalem tu przed chwila ze placicie za komplet sic-ow od pana changa 70 zl wiecej niz za niezniszczalne Alconite, w dodatku do blankow ''top''. Poddaje sie w takim razie... Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Bujo , Pan Chang też musi z czegoś żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Czas pokaże czy Pan Chang robi równie niezniszczalne przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witam Panowie, mieliście może kontakt z takimi przelotkami??? Pytam głównie o ich jakość i jezeli ktoś posiada takie informacje to porównanie wagowe do Fuji KR....tym bardziej , ze ceną też są zbliżone..... Byłbym wdzięczny za odpowiedż......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Mogę tylko powiedzieć że przelotki są starannie wykonane oraz łatwe w lakierowaniu bo właśnie przed chwilą skończyłem lakierować moją Karabelę z tymi właśnie przelotkami. Piszesz o porównaniu cenowym do Fuji KR otóż ceny są podobne ale....komplet Fuji KR kosztuje podobnie co komplet Essex tylko Fuji jest z pierścieniami Alconite a Essexy z pierścieniami SiC. Fuji SiC kosztuje jeszcze raz tyle . Inna sprawa ze pierścienie SiC innych firm pozostawiają do życzenia. Fuji ma najbardziej gładką powierzchnie. Osobiście w tych przelotkach Phenixa brakuje mi przelotek VL pozwalających zbudować solidny Choker aczkolwiek da się ja zastąpić większą L. Co do wagi to skontaktuj się z Łukaszem z Rodmas pewnie ma cala specyfikacje tych przelotek Edytowane 21 Stycznia 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyka3 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedz.....ale dalej mam dylemat na których przelotkach budowac.....musze znależć gdzies zestawienie wagowe, wtey problem sie rozwiąże..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Rozumiem, że mniej więcej w cenie alconitow dostanę siki, ale... o kiepsko wykończonej pow.To po co tam siki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Tak to można powiedzieć , wizualny pogląd jest na wykresie promującym nowe przelotki Fuji Torzite Rysunek górny dokładnie obrazuje powierzchnię konkurencji ,Fuji SiC i Fuji Torzite SiCi konkurencji są po to aby ludziska kupowali skoro masz kilka rodzai przelotek SiC to często się zdarza że klient wybiera opcję tańszą Masz ponadto inne testy porównujące Torzite ,Fuji SiC i no Name SiC Edytowane 21 Stycznia 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Wiesz, foldery producentów to trochę z przymrożeniem można brać, tym bardziej porównania do zapisów "no-name sic".Zobaczymy w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nie bardzo chcę mi się szukać w necie ale widziałem już zdjęcia wykonane pod mikroskopem elektronowym powierzchni kilku przelotek SiC różnych producentów jakiejś niezależnej angielskiej pracowni i pokazywały mniej więcej to samo , faktem jest to że Fuji opanowało szlifowanie spieku do perfekcji uzyskując najgładszą powierzchnię . Inna sprawa czy i w jakim stopniu przedkłada się to na odprowadzanie ciepła ,żywotność sznura ,długość rzutu ,bezpieczny hol bo może okazać się że to tylko sztuka dla sztuki a aż takie wysokie parametry nie są niezbędne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nie bardzo chcę mi się szukać w necie ale widziałem już zdjęcia wykonane pod mikroskopem elektronowym powierzchni kilku przelotek SiC różnych producentów jakiejś niezależnej angielskiej pracowni i pokazywały mniej więcej to samo , faktem jest to że Fuji opanowało szlifowanie spieku do perfekcji uzyskując najgładszą powierzchnię . Inna sprawa czy i w jakim stopniu przedkłada się to na odprowadzanie ciepła ,żywotność sznura ,długość rzutu ,bezpieczny hol bo może okazać się że to tylko sztuka dla sztuki a aż takie wysokie parametry nie są niezbędne .Może i są zbędne, ale samopoczucie bezcenne :) , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi