Skocz do zawartości

Przelotki Phenix Essex Lite

Artek

Rekomendowane odpowiedzi

tez sie pod tym podpisze

mialem ubierac kijek w te przelotki ale jak do mnie dotarly i zobaczylem te przelotki ,po czym porownalismy z kolega do pierscienia z seryjnej mikado inazumy to te przelotki wypadly bardzo slabo

moze zostane za to publicznie zlinczowany ale te przelotki to jest porażka

A takie miały być "ładne, hamerykańskie" :)

Czekam z niecierpliwością, aż się wątek rozwinie...

• Like 2

Sprawa jest tak oczywista i przejrzysta,że nie ma co dywagować. Porównanie najprostsze z możliwych to SIC Fuji kontra wspomniany powyżej Essex. Powierzchnia Fuji jest idealna a Essexa przypomina co najwyżej Alconita. W przelotkach z węglika krzemu czyli mówiąc potocznie SIC-A najważniejsza jest jakość spolerowanej powierzchni. Przelotki Essex nie spełniają tego kryterium. Jak masz dostęp do dobrego mikroskopu to zrozumiesz o co biega.

Edytowane przez Atomek10

Trafila sie pewnie jakas felerna partia. Najpewniej z tego samego okresu co lamiace sie blanki. Lato bylo mokre, bambus mial za duzo wody to pekaly, podobnie bylo z glina, ktora nie trzymala parametrow i wyszly kiepsko spolerowane. Blad zapewne zostal juz naprawiony przez pana Changa :)

Po takim wpisie to i myślę, że zwykła lupa wystarczy aby dostrzec różnice :)

Zima idzie, w Białymstoku już ponoć drogowcy znowu zaskoczeni :)

Sprawa jest tak oczywista i przejrzysta,że nie ma co dywagować. Porównanie najprostsze z możliwych to SIC Fuji kontra wspomniany powyżej Essex. Powierzchnia Fuji jest idealna a Essexa przypomina co najwyżej Alconita. W przelotkach z węglika krzemu czyli mówiąc potocznie SIC-A najważniejsza jest jakość spolerowanej powierzchni. Przelotki Essex nie spełniają tego kryterium. Jak masz dostęp do dobrego mikroskopu to zrozumiesz o co biega.

A czy to nie chodzi o twardość ? Jakość polerowania na to nie wpływa.Skoro są podobne powierzchnią do Alconitów a twardość mają porównywalną z SIC i do tego są lżejsze od Alco to chyba i tak są w takim razie od nich lepsze ? Teoretyzuję i śledzę temat.
  • Like 1

A czy to nie chodzi o twardość ? Jakość polerowania na to nie wpływa.Skoro są podobne powierzchnią do Alconitów a twardość mają porównywalną z SIC i do tego są lżejsze od Alco to chyba i tak są w takim razie od nich lepsze ? Teoretyzuję i śledzę temat.

Faktycznie teoretyzujesz. Kiedyś Czeska SONA też miała w ofercie SIC, nawet na licencji Fuji. Twardość to niestety nie jedyny wyznacznik jakości.

• Like 1

Tylko, że dwie osoby od których mam na nich wykonane wędki przedstawiało mi te przelotki jako lepszą opcję od Alconite a nie od Fuji SIC i porównanie było do Alconite.To chyba warte odnotowania.

Tak, to na pewno.

Coś jak Chińska Zupa z Radomia. Ile rabatu dostali? :)

A z ciekawych rzeczy to słyszałem że w BRC sprzedają podróbki FUJI TORZITE. To dopiero news. Ha. Może to te same osoby co Essexsy polecały? :)

Już mi nawet ktoś pisał żeby tam nie kupować bo to na pewno lipa.

Edytowane przez bardziu

A z ciekawych rzeczy to słyszałem że w BRC sprzedają podróbki FUJI TORZITE. To dopiero news. Ha. Może to te same osoby co Essexsy polecały? :)

Już mi nawet ktoś pisał żeby tam nie kupować bo to na pewno lipa.

Ja nie rozumiem skąd się bierze potrzeba pisania takich rzeczy bez żadnego potwierdzenia. Ludzie konkrety.. ja wiem że zima idzie.. ale to niepoważne.

Powiem tak temat się rozpalił ... Ja lubię dowody także poczekam na porównanie do Alconite i ewentualnie do SIC dla ciekawych.

Chwilowo się wstrzymam od kontynuowania rozmowy bo córka mi mówiła, że pokemony przyszły do pokoju.Idę to sprawdzić.

Ja nie rozumiem skąd się bierze potrzeba pisania takich rzeczy bez żadnego potwierdzenia. Ludzie konkrety.. ja wiem że zima idzie.. ale to niepoważne.

Też tego nie rozumiem po co ludzie opowiadają takie rzeczy. Ja tylko napisałem co słyszałem i się z tego mocno uśmiałem. Kupiłem kilka kompletów już i powiem że nie ma lipy. :)

Też tego nie rozumiem po co ludzie opowiadają takie rzeczy. Ja tylko napisałem co słyszałem i się z tego mocno uśmiałem. Kupiłem kilka kompletów już i powiem że nie ma lipy.  :)

No spoko tylko moja uwaga była bardziej skierowana do Ciebie :D

Mi ktoś oblatany w temacie mówił żeby nie kupować tych Torzite bo drogie bo nie warto.. tylko kto to był.. ale czy to ważne.. nie kupujcie.. a wiem.. to moja żona była.. ale nie ważne.. nie kupujcie ;)

• Like 1

No spoko tylko moja uwaga była bardziej skierowana do Ciebie :D

Mi ktoś oblatany w temacie mówił żeby nie kupować tych Torzite bo drogie bo nie warto.. tylko kto to był.. ale czy to ważne.. nie kupujcie.. a wiem.. to moja żona była.. ale nie ważne.. nie kupujcie ;)

Z żoną z zasady nie należy dyskutować. Już milczę ;) :innocent:

Mam/ miałem essexy na kilku kijach. Do Fuji Sic im daleko ale w mojej opini są lepsze od Alconite. Dodam,ze to moja prywatna opinia bez zamiaru kryptoreklamy...

P.S. Łowię tylko i wyłącznie plecionkami, nie zawsze Japonskimi typu silk&slim :)... (streen, PP)

• Like 1

Tak jak Patryk też mam założone te niby SIC-i w kiju którym naparzam kogutami średnio 4-5 razy w tygodniu i nie widzę po pleciudze,by się różniła od tej z drugiego kija gdzie są Fuji SIC.Wszystko dla ludzi,jeden założy Essexa i będzie używał wędki z nimi,drugi założy ciężkie Alconite,a i tak kij będzie stał za szafą.

Tak jak Patryk też mam założone te niby SIC-i w kiju którym naparzam kogutami średnio 4-5 razy w tygodniu i nie widzę po pleciudze,by się różniła od tej z drugiego kija gdzie są Fuji SIC.Wszystko dla ludzi,jeden założy Essexa i będzie używał wędki z nimi,drugi założy ciężkie Alconite,a i tak kij będzie stał za szafą.

Witam,

Tak z ciekawosci- skoro alconite sa ciezkie to ile od nich lzejsze sa essexy w poszczegolnych rozmiarach?

Pozdrawiam,

Bujo

• Like 1

I to jest zdrowe podejście do tematu :) . :clappinghands:

No to teraz już wiem dlaczego czasami boli mnie pod łopatką, to przez te cholerne Alconity!

Sorry ile gramów różnicy jest miedzy kompletem fuji alconite , a tymi essexami. Kij powiedzmy 7 stopowy, zaczynamy od Y25 a konczymy na L5 i coś na szczyt. Składasz wędki to stożek ustal sam i zważ proszę set.

Mowa była o gładkości pierścienia, a nie wadze. A poza tym jak można porównywać wkład sic z alconite!?

To chyba powinno być oczywiste, które są bardziej gładkie, nieważne czy essexy, fuji, czy inne...

• Like 2

Własnie o tą gładkość pierścienia idzie.

Dyskusja g..o warta,bo albo idzie o celowe w..nie kija w szprychy,albo ktoś jest niespełna rpzumu porównując inne przelotki niby siv do Fuji sic.

Bo mianem pierścienia sic można ,należy określać tylko i wyłącznie przelotki Fuji,Inne aspirujące,usiłujące się zbliżyć do jakości Fuji w stopniu twardości czy gładkości pierścieni można nazwać co najwyżej "klasy sic".

Trzeba by mieć pół mózgu licząc ,że przelottki warte za set 150zł będą porównywalne z przelotkami Fuji prawie trzykrotnie droższymi :blink:

Ja je stosuję i będe stosował,tylko i wyłącznie jako alternatywę dla alconit,których ramki po roku użytkowania,są wyswiechtane,no c hyba ,że tylko zapełniamy szafę a nie łowimy.

Stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry i mi to wystarcza,