Skocz do zawartości
  • 0

Poszukuję mechanika - fachowca od silników Mercury.

krzysiek7008

Pytanie

Witam

No to po kolei.

Mam silniczek Mercury 4 KM, czterosuw, jednocylindrowy, rok produkcji 2009.

Kilkakrotnie już przeszukiwałem różne fora w necie, w tym oczywiście i to żeby znaleźć sposób na odblokowanie wspomnianego silnika.

Generalnie większość osób uważa, że można to zrobić. Ale jedni piszą, że to rola jakiegoś dławika w gaźniku, inni, że dysza, jeszcze inni że cewka.

Po radach osób mojego pokroju czyli mało technicznych żeby sprzedać 4 konny i kupić 6 KM już nawet chciałem tak zrobić. Zaproponowałem sprzedawcy ze znanego portalu aukcyjnego wymianę. Facet był uczciwy i powiedział mi, że koszt takiej przeróbki ( odblokowania ) czyli części i robocizna to 500zł natomiast zamiana będzie mnie kosztować o wiele więcej. Kolejny fakt który mnie uświadczył w przekonaniu, że można ten silnik odblokować była kolejna aukcja gdzie kolejny sprzedawca oferował sprzedaż odblokowanego Tohatsu ( jak wiadomo to te same silniki co Mercury ). Podał mi nawet numer do mechanika, który mu to przerabiał. Niestety w Elblągu, a ja nie chciałbym wysyłać silnika kurierem, więc nie podejmowałem dalej tematu.

Reasumując poszukuję mechanika, który się podejmie przeróbki - odblokowania silnika Mercury 4 KM na 6KM z województwa lubelskiego lub okolic typu Radom, Garwolin.

Z góry dziękuję za pomoc.

Krzysiek

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To co potrzebujesz to gaźnik od modelu 6HP (Mercury albo Tohatsu). Zadzwoń do serwisu i spytaj ile kosztuje. Przełożyć możesz sam. Cewka nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli już, to kąt wyprzedzenia zapłonu mógłby być inny, ale z tego co wiem, to nie jest.

Edytowane przez psulek

• 0

To co potrzebujesz to gaźnik od modelu 6HP (Mercury albo Tohatsu). Zadzwoń do serwisu i spytaj ile kosztuje. Przełożyć możesz sam. Cewka nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli już, to kąt wyprzedzenia zapłonu mógłby być inny, ale z tego co wiem, to nie jest.

Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj zadzwonię do jakiegoś serwisu i spytam o cenę. Na Allegro jest lub był gaźnik do Mercurego 4/5/6 hp. To mnie również zastanawia, że jeśli to ten sam gaźnik to różnice są chyba w dyszach?

Poszukiwań ciąg dalszy :)

pzdr

• 0

Tak, różnica jest tylko w bebechach, obudowy są te same. Jak masz trochę samozaparcia, to możesz porównać schematy, kupić części. Natępnie rozłożyć wszystko na składniki pierwsze i potem złożyć do kupy . Najprostsza operacja, to kupić nowy gaźnik a stary sprzedać. Na Allegro jest tylko obudowa gaźnika :) . P.S. Daj znać ile kosztuje gaźnik w serwsie - tak z ciekawości pytam.

Edytowane przez psulek

• 0

Podepne sie do tematu.

poszukuje kompletnej spodziny od maercury/mariner/tohatsu 4-6 km, 4 stroke.

moze ktoś podpowie coś?

A co do silnika to powiem tak ze sprzedaj ta 4rke i kup 8ke.Bedziesz zadowolony.

ja tak zrobiłem kiedyś i powiem ze te 1 cylindrowe wibratory to przyspieszaja jedynie do 50% otwarcią przepustnicy, a dalej to wibracje

• 0

Podepne sie do tematu.

poszukuje kompletnej spodziny od maercury/mariner/tohatsu 4-6 km, 4 stroke.

moze ktoś podpowie coś?

A co do silnika to powiem tak ze sprzedaj ta 4rke i kup 8ke.Bedziesz zadowolony.

ja tak zrobiłem kiedyś i powiem ze te 1 cylindrowe wibratory to przyspieszaja jedynie do 50% otwarcią przepustnicy, a dalej to wibracje

Co do zakupu dwucylindrowego to już się nad tym zastanawiałem. Jeśli bym brał to 9.9KM. Ale dojdzie linia paliwowa i dodatkowe kilogramy silnika ( w przypadku Mercurego +13 kg ) Nie jestem wątły ;) ale ze względu na to, że nad naszą kochaną Królową Rzek nie ma slipów do wodowania łodzi to wystarczy mi łódź 3,85m (ok. 100 kg) i silnik o wadze 25kg.

Jeśli ma się w perspektywie znoszenie we dwóch łodzi po kamieniach i silnika to chyba na tych wymienionych wyżej zabawkach poprzestanę :D

Cześć.

Do zmiany z 4 na 6 km potrzebujesz części o nr.

3R4-03251-0

3R4-03252-0

3R4-03254-0

Bynajmniej takich zmian się dopatrzyłem,koszt około 20$

pozdrawiam

Bardzo dziękuję za POMOC. Pomoc przez duuuuuże P :D

pozdrawiam

Edytowane przez krzysiek7008

• 0

Witam.

Dzwoniłem do gościa z Elbląga. Twierdzi że przy małych mocach to  wystarczy wymiana dyszy,przy większych troszkę więcej roboty ale nie chciał się rozwinąć co konkretnie.Dla mnie ważna informacja ,Yamaszkę 9.9 mażna podciągnąć do 15  .Nie Każdy rocznik ale można.

Pozdrawiam

Sylwek