Skocz do zawartości
  • 0

Flying Lure - jak w Polsce?

Anguiler

Pytanie

W połowie (pierwszej) lat 90-tych były mocno reklamowane i sprzedawane tzw. fruwające przynęty w TV i sprzedaży wysyłkowej, czasem w sklepach. Potem zniknęły, a ja ostatnio znalazłem trochę tego w domu - mniejsze i większe w różnych kolorach, raczej ciemnych. Czy ktoś z kolegów łowił na to polskie ryby np okonie czy sandacze?

Pamiętam instrukcję z TV jak to prowadzić - poderwać jak gumę i dać opaść na dno. Czy taka przynęta miałaby szansę np. na zaporowych sandaczach?

Ot, tak z ciekawości pytam :mellow:

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem czy jest sens używać tej przynęty na stojące przy dnie sandacze. Pierwotnie ta przynęta była zaprojektowana do łowienia basów wielkogębowych i innych ryb pomiędzy płytko zatopionymi krzakami, drzewami. Wręcz aby posłać przynętę pod nawis gałęzi. Czy u nas sandacze bytują na takiej wodzie? Raczej rzadko, prędzej w nocy.W nocy i tak nie poprowadzisz precyzyjnie przynęty.

• 0

Prosic zawsze mozna... :D

flying lure

sposob zbrojenia

Jak widac nie guma jest najwazniejsza lecz rodzaj obciazenia, powodujacy przy szarpnieciu i odpuszzceniu, ze przyneta oddala sie od wedkarza.

Powinien byc to sposob np. na lowienie szzcupakow, ktore nie chca wylazic z glebokiej trzciny.

Ale...to raczej jest dla ludzi z anielska cierpliwoscia... <_<

Gumo

• 0

a mi to sie nawet udalo skusisc pare eboli. byloto w czsach kiedy chodzilem jeszcze z pikerem na szczupakami. byl jakis listopad moze ciutke pozniej. razem z kolega mielismy kawalek kry parenascie metrow od brzegu. rzut na krewedz... i wio... pod lod. tam wlasnie siedzialy zebate rozbojniki.... zabawa byla fajna... :D niewielkie bo nie wielkie. ale wtedy poltorakilowy szczupiec to byl niemal szczyt moich marzen teraz to sie juz jakos troche zmienilo... nie wiem moze wraz ze wzrostem czlowieka marzenia tez rosna