Skocz do zawartości

New Stella 2014

wildriver

Rekomendowane odpowiedzi

ładniejsza nakrętka hamulca :)

do mikrozębów jakoś mnie nie przekonali

tłumaczenie "w pobliżu środka ciężkości G bezpłatnym struktury nadwozia" może oznaczać bardzo wiele... za to "kształt ciała stał inteligentny kretyn" raczej jest jednoznaczne i można by się z tym zgodzić.

zatem czekamy do marca

Edytowane przez smokwelski

Właśnie!Czy będzie rewolucja??? :P

ps

mnie też wizualnie pod Daiwa-te podchodzi,szczególnie szpula podobna do konkurencji z 2014

Zaprezentowane rozwiazania nie pozostawiaja watpliwosci, ze to rewolucja. Nowy bryla kolowrotka, dzieki obroceniu mechanizmu posuwu o 180 stopni wzgledem osi szpuli. To zaowocowalo skroceniem korpusu.

Stad podobienstwo  optyczne do Daiwy.  

Nowe rozwiazanie przekladni, nowe przeniesienie napedu na posuw, nowe rozwiazania w zakresie uszczelniania body, nowe rozwiazanie hamulca.

Trudno chyba nie mowic o REWOLUCJI....

25109_feature1.jpg

Edytowane przez Guzu

Wiadomo kiedy będzie dostępna w Europie? Potrzebuję coś w rozmiarze 4000 , miał być Vaniek ale może skuszę się na nową Stellę.

Jarek, pewnie niedługo, ale zastanów się nad JDM ;) Nowa SW była dostępna prawie równocześnie w Europie i Japonii.

Ciekawe czy zostanie zachowana wymiana szpul z poprzednimi Stellami?

Moim zdaniem ta stylistycznie "multipla"w stajni shimano .miała chyba zaszokować,chociaż ten wałek na górze napewno wymusił kształt,patrząc z grubsza to na dole też można było zagęścić ząbki zębatek ,czy konieczne było przenoszenie wałka tak wysoko?czy tak diametralnie to poprawi wszelkie techniczne osiagi?

czy raczej to ta "nowość" i ta "zmiana" ma przyciągnąć klienta? Domyślam się iż poza zmiana ulokowania wałka nic wiecej ta stella nie wniesie.

Urzadzenia tak dopracowane jak Stelki oraz od lat sprawdzone systemy mogą zapewne zanudzić na śmierć :D a taka zmiana lokalizacji i diametralnie wyglądu w stosunku do poprzedników na pewno znajdzie grono amatorów.

Mi osobiście ten "kanon piękna" nie odpowiada.

-brak jakoś proporcji,symetrii, odniesienia,wszędzie przecinające się krzywe linie normalnie jak deska rozdzielcza ze starszego forda focusa.tak jak by ktoś po dużej ilości sake :D  :lol:  ;)  to projektował.

zapewne mechanicznie będzie to grało jak trzeba.ale stylistycznie,dla mnie słabo.odnoszę wrażenie jakby ten kołowrotek był poskładany z kilku innych.

• Like 1

Moim zdaniem ta stylistycznie "multipla"w stajni shimano .miała chyba zaszokować,chociaż ten wałek na górze napewno wymusił kształt,patrząc z grubsza to na dole też można było zagęścić ząbki zębatek ,czy konieczne było przenoszenie wałka tak wysoko?czy tak diametralnie to poprawi wszelkie techniczne osiagi?

czy raczej to ta "nowość" i ta "zmiana" ma przyciągnąć klienta? Domyślam się iż poza zmiana ulokowania wałka nic wiecej ta stella nie wniesie.

Urzadzenia tak dopracowane jak Stelki oraz od lat sprawdzone systemy mogą zapewne zanudzić na śmierć :D a taka zmiana lokalizacji i diametralnie wyglądu w stosunku do poprzedników na pewno znajdzie grono amatorów.

Mi osobiście ten "kanon piękna" nie odpowiada.

-brak jakoś proporcji,symetrii, odniesienia,wszędzie przecinające się krzywe linie normalnie jak deska rozdzielcza ze starszego forda focusa.tak jak by ktoś po dużej ilości sake :D  :lol:  ;)  to projektował.

zapewne mechanicznie będzie to grało jak trzeba.ale stylistycznie,dla mnie słabo.odnoszę wrażenie jakby ten kołowrotek był poskładany z kilku innych.

Takie umiejscowienie walka posuwu wydaje mi sie, ze juz jakis producent to uskutecznia

Przeprojektowanie posuwu to duza zmiana techniczna, ale jeszcze wieksza zmiana jest (moim zdaniem) kwestia przekladni.

...

Co nie zmienia faktu, ze po kilku kolejnych probach podejscia do Shimano zostaje w 100 % przy Daiwie.

Edytowane przez Guzu

Tak przeprojektowali posuw ,ale czy zmiana lokalizacji (na górze) to tak lepiej? czy tylko "chwyt" bo to coś nowego?w stellach.

na pewno odbiór ogólny tego kołowrotka byłby mniej szokujący,to pewne,bo kolejna stella by wyszła prawie taka sama i tylko zębatki drobniejsze,a tak to widać zmianę,niema co.pewnie wychodzą z założenia "nieważne co o nas gadają byle gadali"

To położenie walka posuwu u góry jakoś mnie nie przekonuje bo choć inżynierowie z Shimano są lata świetlne przede mną to jakoś nie chce mi się wierzyć, ze potrafią w swoim geniuszu przeczyć prawu grawitacji i wydaje mi się że smar z mechanizmu posuwu będzie zlatywał na dół  :huh:  chyba, że to projekt Dominika Paukszty to wtedy rozumiem  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Drobne ząbki też nie napawają zaufaniem choć może niesłusznie bo siła rozłożona na kilka małych ząbków równocześnie będzie się płynniej rozkładała...

Brzydka to ona nie jest ale i tak pozostaję przy Daiwie i to starej Daiwie ;)

PS

Żeby moja wypowiedź nie była zbyt enigmatyczna dopowiem iż Dominik to bardzo sympatyczny i sprawny spinningista, dość popularny ładnych parę lat temu a słynący głównie z tego ze łowił spinningiem z kołowrotkiem do góry ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

Ładna, bardzo ładna. Może ta "Daiwowatość" mnie się tak podoba. I ceny też całkiem przyzwoite? Chyba że sie mylę 78 000¥~2400pln

Stelle (zwykle, nie SW) maja cene w granicach 75000 - 80000 JPY w JP. Cene katalogowa.

Jesli bedziesz w Japonii, to mozesz kupic ja sobie za taka cene. Jak nie to kupujesz przez posrednikow (sklepy online), placisz wysylke, oplaty graniczne, podatki.

Jarek, pewnie niedługo, ale zastanów się nad JDM ;) Nowa SW była dostępna prawie równocześnie woooEuropie i Japonii.

Ciekawe czy zostanie zachowana wymiana szpul z poprzednimi Stellami?

Wolałbym kupić w pobliskim sklepie bo by miał 3 lata gwarancji.