Pele76 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jednak nie poszli w stronę Vanka i nie zeszli z wagą... Ciekawe ja będzie to wyglądało cenowo i jak mocno (i czy w ogóle) ceny Stelli '10 pójdą w dół. Szkoda że tu w Irlandii nie mam żadnego sklepu w którym dałoby się zmacać kręciołek na żywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 A co tu macać? Sądząc po wyglądzie tej '14 to raczej '10 podrożeje niż potanieje. Zresztą, gdy szukałem m-c temu '10 wszystko było już wysprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 A niby po co mieli bardziej schodzić z wagą? Moim skromnym zdaniem to już modele z 10 roku były za lekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Na e-bay już jest przedsprzedaż np. http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=121260663605Cena ok 820 USD. Ma być dostępna w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) a ja tam lubie nowinki rewolucje i ich się nie boję, dla mnie OK, ale ta zadarta dupa, to masakra, bleeeewidać z czego wynika, ale strasznie mi się nie podoba Edytowane 23 Stycznia 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 a ja tam lubie nowinki rewolucje i ich się nie boję, dla mnie OK, ale ta zadarta dupa, to masakra, bleeeewidać z czego wynika, ale strasznie mi się nie podobaNo i co się czepiasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Tej zadartej dupy w kolowrotku nie bedzie widac od strony wedkarza, narzekac jak zwykle beda ci co nigdy jej nie mieli w lapach, a znaja tylko z fotek i yt heheee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 fakt, prawdopodobnie nigdy jej nie będę miał, bo mi się nie podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 fakt, prawdopodobnie nigdy jej nie będę miał, bo mi się nie podoba Podoba się mi to słowo "prawdopodobnie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To ma ryby wyciągać z wody a nie się podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam,No tak, Mefi, jak zwykle, pozamiatał... pragmatycznie słusznie... ale, że ja se tam lubię na forum pop.....ć farmazony i spod lodu nie łowię, bom za wielki i w d...ę zimo, wcisnę swoje trzy grosze do tej "bajki".@Guzu ma rację, to jest rewolucja, jak się spojrzy wstecz na ponad 20 lat "gwiazdy" - czy udana, to się okaże, po wzięciu do ręki, a może dopiero za parę lat.Jak to mówią, de gustibus... i tak dalej, ale dla mnie jest zwyczajnie "niezapiękna", no i designem zbliża się zbyt mocno do Certate (kolory, wygląd szpuli, itd.)Kapiący smar z wałka to "wałek" bo przy tym założeniu obecnie też ma gdzie kapać, bo w końcu wałek nie siedzi w "dolince smaru", zresztą, o czym tu mówić.Małe zęby, ale znacznie szersze, czy jak kto woli dłuższe - plus dwie zębatki - trzeba się będzie modlić o zaj....e osadzenie worma i łożysk podpierających przekładnię w gnieździe, w razie maleńkiego odchyłu od normy, będzie szumieć, nie ma cudów,Słusznie @krzychun zauważył, że kółko grubsze, może stabilniejszeWałek na górze ma mieć wydaje się też zaletę, pytanie, czy przy tej ogólnej wadze młynka odczuwalną, a mianowicie podnosi środek ciężkości młynka do góry, co w założeniu ma sprawić, że będzie mniej męczyć łapkę - krótszy promień, dźwignia, czy jakoś tak No i wałek na górze, może być szansą, że posuw nie będzie głośniej szumiał przy opadaniu osi ze szpulą, jak np. w Millence, czy innych Super SlowPożywiom uwidim PozdrawiamArek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To ja sprostuje.Z mojej strony to była taka... ironia z tym kółkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Strach pomyśleć jak będą wyglądały następne twinki. Przyłącze się do opini większości, że urodą nie grzeszy, mocno przypomina nowe, paskudne symetre. Co do jakości i wartości praktycznych wszystkich technicznych nowinek przyjdzie podyskutować za kilka lat ale mimo wszystko nie sądze żeby inżynierowie strzelali sobie w kolano. Gwarancję wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ciekawe czy szpule będą wymienne z '10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To ja sprostuje.Z mojej strony to była taka... ironia z tym kółkiem.To tak jak u mnie "może stabilniejsze" Ale grubsze jest... i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 ...ale najbardziej wk...ja mnie notoryczne wpisy i zachwyty na konstrukcjami sprzed 10-15 lat...jakie to one niezniszczalne, itp bajeczki dla "młodzików forumowych"...Koledzy....nie jestem jakimś potentatem w ilości sprzedaży części do kołowrotków, ale smiem rzec , że 95% z nich dotyczy właśnie owych niezniszczalnych kultowych konstrukcji sprzed 10-15 lat i przede wszystkim przekładni, oporówek, itp...do nowych modeli sprzed kilku lat części szuka 5% klientów...wiec proszę za przeproszeniem przestać piie...ć brednie..................Normalnie lubię to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie no, co za logika...Chyba to jasne, że koledzy szukają części do kołowrotków, które ciężko pracowały przez kilkanaście lat i to najczęściej (nie oszukujmy się) bez odpowiedniego serwisu, by wreszcie zasłużyć na miano "nie do zajechania" a nie do tych, które na rybach były już "parę razy"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Moim zdaniem dyskusja jak zwykle "klasyczna forumowa" , próby dowartościowania się co niektórych jak w każdym poście, próby pouczania inzynierów co i jakie ma być i duuuzo bajek i wniosków wysnutych z nudów siedzienia przed komputerem zamiast pracą czy zajęcia się rodziną, żoną, dziećmi, czy kochankami...rozumiem, że wygląd czegoś się komus podoba czy nie...przecie to oczywiste....ale najbardziej wk...ja mnie notoryczne wpisy i zachwyty na konstrukcjami sprzed 10-15 lat...jakie to one niezniszczalne, itp bajeczki dla "młodzików forumowych"...Koledzy....nie jestem jakimś potentatem w ilości sprzedaży części do kołowrotków, ale smiem rzec , że 95% z nich dotyczy właśnie owych niezniszczalnych kultowych konstrukcji sprzed 10-15 lat i przede wszystkim przekładni, oporówek, itp...do nowych modeli sprzed kilku lat części szuka 5% klientów...wiec proszę za przeproszeniem przestać piie...ć brednie. Za 10-15 lat części do dinozaurów już nie będzie zupełnie, a ludzie będa brali części do obecnych modeli....i tyle w temacie "niezniszczalności starych i plastikowatości nowych konstrukcji"....nie pije osobiście do nikogo...to tylko takie gorące wnioski z bełkotu forumowych notorycznych przesiadywaczy, którzy na ryby nie chodzą w ogóle , a ich kołowrotki wody również nie widza nigdy, jedynie śrubokręty i oliwki czy smarowidła w domowym zaciszu...chociaż moge sie mylic co do zasady for...moze one właśnie temu służą...dyskusjom..dyskusjom...bajkom... Potwierdzam powyższą opinię w 100%.Serwisuję i wiem jaki jest stan tych starych"legend". Tylko kolekcjonerzy, którzy jak są święta to otwierają pudełeczko ze Stellą 98 i sobie nią trochę pokręcą, mogą powiedzieć że to prawie "nówka".Choć z tym też różnie bywa.Miałem w zeszłym roku Stellę 4000 FW która przeleżała w szafie 10 lat i nie była używana,tylko okazyjnie kręcona dla święta .Jak pojechała w pierwszy dziewiczy wypad na ryby ,to okazało się że walnięte jest łożysko oporowe.Na szczęście łożysko zostało zamówione,bo jeszcze było dostępne i Stellka wróciła do zdrowia.Kołowrotek jak został zakupiony nowy to powinien być eksploatowany. A jeśli jest w gablocie i nieużywany,a potem sprzedany,to nowy właściciel zdając sobie sprawę że młynek przeleżał nieużywany długi czas chce go zaraz przesmarować i jeśli tak się stanie to potem może być niewesoło.Nie rozkręca się nieużywanego kołowrotka,tym bardziej po wielu latach.Musi sobie trochę popracować.Legendy powoli się kończą i czarne,srebrne i złote,a części do nich już prawie nie ma,a do niektórych już nie ma i nie będzie .Ale jeśli ktoś ma sentyment do antyków,to proszę bardzo . PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Józef Lesniak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Mnie się 14stka podoba i na pewno nie telepie jak te stare betoniary z "cudownych lat" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To może doprecyzuję, których legend bronię: Daiwa Tournament Z 2500 iT, 3000iTDaiwa Tournament Z seria iA oraz CDaiwa Tournament Force 3000/3500Daiwa Saltiga GameTeam Daiwa TD-Z 2004/2506Daiwa A.o.i. 2506Team Daiwa X 2004/2506 iA/CTeam Daiwa X 4000 HiA/RiA SWDaiwa Tournament ISO P 4000Daiwa Tournament Airty 2000/2004/2500/2506 (2003-2005)Stella ’04, ‘07Twin Power PG/HG ‘02 widzi tu kolega jakieś "telepiące się betoniary"? Tak się składa, że mi także stella '14 się podoba i już ją chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 DonPablo toż Ty azali rzeczywiście koneser ale widzę duuuże braki w arsenale...powinineś jeszcze cuś dokupić....w porównaniu do np. starszego Exista to kaaażda daiwa nawet najdroższy i najnowszy tournamencik to betoniara przecie, wibrująca i telepiąca jak najbardziej...owszem to wszystko bardzo dobre młynki, ale przecie trza gadać o nowej stelli, której jeszczek nikt w łapach nie miał i mieć nieprędko bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 ....Kołowrotek jak został zakupiony nowy to powinien być eksploatowany. A jeśli jest w gablocie i nieużywany,a potem sprzedany,to nowy właściciel zdając sobie sprawę że młynek przeleżał nieużywany długi czas chce go zaraz przesmarować i jeśli tak się stanie to potem może być niewesoło.Nie rozkręca się nieużywanego kołowrotka,tym bardziej po wielu latach.Musi sobie trochę popracować. ... . PozdrawiamJózef LeśniakPanie Józefie może pan wytłumaczyć mi jak dla kompletnego idioty "nie rozkręca się nieużywanego kołowrotka,tym bardziej po wielu latach.Musi sobie trochę popracować" i dlaczego może być niewesoło.Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Kołowrotek jak został zakupiony nowy to powinien być eksploatowany. A jeśli jest w gablocie i nieużywany,a potem sprzedany,to nowy właściciel zdając sobie sprawę że młynek przeleżał nieużywany długi czas chce go zaraz przesmarować i jeśli tak się stanie to potem może być niewesoło.Nie rozkręca się nieużywanego kołowrotka,tym bardziej po wielu latach.Musi sobie trochę popracować. PozdrawiamJózef LeśniakA to ciekawe. Dlaczego nie rozkręca się nieużywanego kołowrotka??? PozdrawiamMichał K. ps. dodam że ABSOLUTNIE się z tym nie zgadzam. Ale ostatecznie mogę nie mieć racji... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Wyczuwam zamiast siarki lekki powiew sarkazmu .Jeśli porównamy za to A.o.i., TD-Z czy stare Airty z Existem, to różnica w ich pracy jest w zasadzie pomijalna. Żeby było o nowej stelli: wszystko wskazuje na to, że będzie boska...dopóki Alan nie rozbierze jej na czynniki pierwsze i nie zidentyfikuje paru tajlandzkich łożysk. Mam nadzieję, że tak się nie stanie. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez DonPablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 .... najbardziej wk...ja mnie notoryczne wpisy i zachwyty na konstrukcjami sprzed 10-15 lat...jakie to one niezniszczalne, itp bajeczki dla "młodzików forumowych"...Koledzy....nie jestem jakimś potentatem w ilości sprzedaży części do kołowrotków, ale smiem rzec , że 95% z nich dotyczy właśnie owych niezniszczalnych kultowych konstrukcji sprzed 10-15 lat i przede wszystkim przekładni, oporówek, itp...do nowych modeli sprzed kilku lat części szuka 5% klientów...wiec proszę za przeproszeniem przestać piie...ć brednie. ....bo zdecydowana większość posiada stare kultowe kołowrotki, a 5%(albo i wiele mniej) posiada nowe z najwyższych półek, musisz się z tym pogodzić bo My jesteśmy biedny społeczeństwem( jeszcze kilkanaście lat temu zachwycaliśmy się śmieciami z Niemiec z "wystawek" później autami...) i minie jeszcze wiele lat zanim przeciętnego wędkarza będzie stać na nowy model "kultowego" kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi