Skocz do zawartości

New Stella 2014

wildriver

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zauważyłem na ebay-u że odkąd pojawiła się 14-stka to ceny za używane fe, 10' poszły do góry nie rozumiem tylko dlaczego? :huh: Ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć? Swoją stelkę fe jakiś czas temu kupiłem za niecałe 1200zł z wliczoną wysyłką a teraz ciężko wyrwać coś taniej niż 1400 :mellow:

Moze odpowiedz lezy w tabeli kursow walut ?   ;)

Niespecjalnie rozumiem, czemu mialoby sluzyc budowanie takiej atmosfery niedopowiedzen. Jakis takich luznych sygnalow, bez wnioskow. Co by czytajacy wyciagnal wnioski (dowolne) sobie sam.

10tka jest lepsza od 14tki ? FE jest lepsza od FI ? FE jest lepsza od 14? a 10 JDM jest juz wogole naj naj naj ? 

Mialem wszystkie : JDM 10, JDM 14, FE. Kilka nadal mam (10, 14 JDM) . Budowanie, na podstawie pojedynczych egzemplarzy, wnioskow o wyzszosci jednego modelu nad drugim przypomina mi rozmowe przy stole imienionowym typu : 

- Passata chcesz kupic  ?

- nie kupuj tylko tego .... silnika ! (tu kazdy znawca Passatow wstawia TEN silnik co nalezy)

- ale czemu ?

- jak to czemu ? nie wiesz ? szwagier Ryska spod czworki kupil i poplynal na wtryskach, iryskach czy innych kaczuszkach (niepotrzebne skreslic)

====================================================================

Jakiekolwiek rozwazania nad wyzszoscia stelli nad stella to tak jalowy spor akademicki, ze juz lepiej dyskutowac o tym czy lepiej jak olow na glowkach jigowych jest lekko osniedzialy, czy taki swiezy   ;)

Sezon idzie, konczcie lepiej kompletowac arsenaly i ruszajcie w boj ! 

• Like 6

Witam.

Miałem napisać coś o swojej. Właśnie zakończyła test bojowy. 20 godzin ostrego łowienia w morzu. Wiatr, drobny piasek, deszcz, fale, słona woda - nic jej nie robią. Pracuje tak jak za pierwszym razem gdy ją wyjąłem z pudełka. Plećka złazi z niej lekko i ciska przynęty daleko. Komfort łowienia wysoki. Z wmiarę lekkim kijem nawet 10h to betka.

Pozdrawiam.

2167733_310320151093.jpg

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Ciekawostka - młynek z górnym wormem a właściwie seria młynków które prawdopodobnie pojawiły się na rynku przed Stelką . Takie króliki doświadczalne.

Seria Aero: Aero Fa, Aero Ci4+ i Aero Ci4+ ARC. Co ciekawe środkowy ma ośkę z takiego materiału jak Stelka 98. Słynny tytan  ;) I spowolniony posuw szpuli.

Najśmieszniejsze jest to, że korpus ma zgrubienie na worma w dolnej części.

post-48513-0-19610500-1428869248_thumb.jpg

post-48513-0-32510000-1428869277_thumb.jpg

post-48513-0-01513200-1428869440_thumb.jpg

Ciekawostka - młynek z górnym wormem a właściwie seria młynków które prawdopodobnie pojawiły się na rynku przed Stelką . Takie króliki doświadczalne.

Seria Aero: Aero Fa, Aero Ci4+ i Aero Ci4+ ARC. Co ciekawe środkowy ma ośkę z takiego materiału jak Stelka 98. Słynny tytan  ;) I spowolniony posuw szpuli.

Najśmieszniejsze jest to, że korpus ma zgrubienie na worma w dolnej części.

attachicon.gifP3312274.JPG

attachicon.gifP3312277.JPG

attachicon.gifP3312279.JPG

Kolego Andrzeju, coś ty tam znów wykombinezował :D total inna konstrukcja, po czym poznałeś że materiał to tytan? gryzłeś Pan czy jak?:D przetłoczenie korpusu na dole jawnie świadczy o posuwie prze zeń elementu który okala dolną oś.

Może podpowie ktoś czy to białe ma być na stałe czy to się wyjmuje ?

a1_787_zob.jpg

Też się nad tym zastanawiałem, próbowałem nawet to zdejmować ale jakoś łatwo nie jest i nie walczyłem dalej, jakoś to jest dziwnie zrobione i utrudnia zakładanie linki.

Widziałem na zdjęciu (bodajże reklamowym) szpulkę od tego rocznika i wyglada na to że była bez tej białej podkładki, więc chyba to się jednak ściąga :)

Ludzie przecież to jest teflon po to aby wam nie kaleczyło żyłek i profilu ich nie zmieniało. :D . To że nie łatwo się zapina nie zmienia faktu, że jest potrzebne. Z czasem przywykniecie.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Po ośmiu dniach połowów w Szwecji w słońcu ,deszczu i śniegu od +18 st do -1st  ;) moja 4000XG nadal kreci tak samo jak po wyjęciu z pudełka a jedyny szum jaki słychać było

to szum nanofila :D

A po przeczytaniu całego wątku mogę jedynie stwierdzić ,że jestem zdziwiony ,że niektórzy z kolegów jeszcze CW do Shimano nie wysłali 

z prośbą o przyjęcie na głównego konsultanta itp. wszak przeciętny Polak zawsze wie lepiej niż armia inżynierów i konstruktorów o testerach nie wspominając

może choć ew wyślijcie swoje uwagi do firmy  to coś chajsu może sypną za pomoc w poprawie konstrukcji :D  :D  :D

11l0njm.jpg

Edytowane przez seiken
  • Like 7

• 4 tygodnie później...

...po dobrym roku użytkowania ( bez fotellingo-fishingu oraz gablotoonanizmu), z jesiennymi sandaczami, zimowymi trociami oraz letnio jesiennym rapowaniu raportuję, ze wszystko w porządku. Jest po 1szym serwisie u mojego szi-senseya..i chodzi lepiej jak nowa:). Nawet przyzwyczaiłem się do zadartego kuferka,ale ja zawsze lubiłem big booties :)

• Like 15

• 2 tygodnie później...

Z czasem 14tka nawet sie moze zaczac podobac ;)

Kwestia "opatrzenia" :)

Zastrzeam : do oryginalnych szpulek od 14 i pokretel nie moge sie przekonac. Uzywam z tymi od 10tki. W roznych wersjach kolorystycznych ;)

P6140066.JPG

P6140109.JPG

Śliczna kombinacja. A co z brakiem przełącznika blokady obrotów? ;)

witam kolegow po kiju :)

Chcialem kupic sobie TP ale tak mysle i mysle ze chyba lepiej odrazu stelle ... zeby dwa razy kasy nie wydawac :)

Przczytalem juz caly internet na ten temat  i nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania :( ... czy ktos z was moze mi jednoznacznie odpowiedziec ? 

Z GORY BARDZO DZIEKUJE .

1. Czym sie rozni stella z polskiego sklepu od japonczyka z importu ?

jak poznam odp. na ww pytanie to wtedy bede mial wiecej pytan :)

Drogi Panie Moderatorze 

Ze swojej strony chce najmocniej przeprosic za swoją niekompetencje -zachowałem sie jak gowniarz.... pragne tez przeprosic ze tak jak pisałem wyzej nigdzie nie moge znalesc jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie dotyczace stelli 2014(15), mysałem ze forum jest od tego aby takie pytanie zadac ... -ale dzieki Panu juz wiem ze forum od tego nie jest .

ps. wątek o przywitaniach jest dosc mocno "schowany "( a taki biedny troglodyta jak ja myslał ze wystarczy napisac słowo witam kolegów na poczatku swojej wypowiedzi, w watku w ktorym sie udzieliłem ) 

Dziekuje Panu za zwrócenie mi uwagi -obiecuje poprawe. 

Pozdrawiam 

Drogi Użytkowniku,

Celem forum jest dzielenie się wiedzą i doświadczeniami.

Zasoby forum są bardzo bogate, a temat różnicy pomiędzy kołowrotkami JDM a EU/ international był, jak już napisałem, kilkukrotnie na forum przerabiany (w odniesieniu do modeli kołowrotków z różnych lat - spostrzeżenia użytkowników z forum są uniwersalne moim zdaniem i można je odnieść do kołowrotków z każdego rocznika). Aby nie być gołosłownym:

http://jerkbait.pl/topic/32730-jako%C5%9B%C4%87-ko%C5%82owrotk%C3%B3w-jdm-vs-international/?hl=stella#entry1355515

http://jerkbait.pl/topic/56645-pani-gienia-cos-sie-zmienia-czyli-jdm-pod-strzechy/?hl=stella#entry1661238

http://jerkbait.pl/topic/50247-shimano-jdm-vs-europa/?hl=stella#entry1578529

http://jerkbait.pl/topic/8265-shimano-stella-fe-opinie/?hl=stella

Wierzę, że znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie w powyższych dyskusjach.

Życzę owocnego korzystania z forum i zapraszam do wymiany doświadczeń.

• Like 2

Koledzy,czy te kolowrotki roznia sie tylko wielkoscia szpuli a cale bebechy sa takie same ? ( wiem ze przelozenie jest inne )

STL3000HGFI

265

5,8:1

0,25mm-210m

0

13 x S A-RB + 1 RB

STL4000FI

265

5.3:1

0.30 mm / 100 m

0

13 SA-RB + 1

ps. mam nadzieje ze nie zostane teraz pouczony przez moderatora ze zadaje pytanie na ktore odpowiedz jest w watku z roku2014 :)