Skocz do zawartości

New Stella 2014

wildriver

Rekomendowane odpowiedzi

Kurka, a ja krecilem ostatnio w sklepie Stellka 14 i...no Zauber! Czuc na sucho jakies ocieractwo w srodku, zero masla, malo przyjemnie. Do tego rozmiar 2500 jakis maly, szpula o srednicy zblizonej do 2000. Straszne, ale Rarenium FB kreci lepiej

Co Ty wąchałes?Szpulki 2500 nie różnią się rozmiarem, nie pisz bzdur, bo laicy gotowi uwierzyć w te pierdoły.
  • Like 2

Chodzi mi o negatywne zaskoczenie - biore do reki Stelle, wyglad i legenda zwiastuja przyjemne wrazenia, a tu praca typowa dla calej reszty kolowrotkow z polek. Wzialbym Zaubera czy tania Daiwe i na sucho praca rownie przecietna. Nie twierdze, ze szrot, po prostu nie tego sie spodziewalem. Maslo z dodatkiem kilku ziarenek piasku ???? Dziwne wrazenie, jakby cos bylo nie do konca idealnie spasowane. Rarek na sucho kreci lepiej. Porownuje rzecz jasna tylko dwa egzemplarze, nie mozna z tego wyciagac wnioskow co do calosci. Ale Stellki 14 nie kupilbym w ciemno, bez sprawdzenia pracy danej sztuki za duze ryzyko trafienia w przecietnosc...nie za ponad dwa tauzeny!

• Like 1

Pokręć, pomęcz ją nad wodą ze 3 miesiące i dopiero wydaj wyrok....bo tak jak Ci Józek napisał wypaczysz takim pisaniem opinie i będzie znów wałkowane ze Gwiazdka jest do du...y....

Ps. Twinki, existy,stelle do du... To ja się pytam czym łowić? (jak żyć panowie sklepowi testerzy?) ;-)))

Edytowane przez przemow
  • Like 2

Twinkiem akurat lowie dosc dlugo i moje testy nie sa od fotela strony. Nie jest idealny. Stellki, co w sklepie pracuje takse, nie kupie. Jesli znajde egzemplarz dajacy nadzieje na najwyzszopolkowa jakosc, rozbije swinke.

Nie widze powodu, dlaczego mialbym nie pisac o wlasnych spostrzezeniach. Zaznaczam przeciez wyraznie, ze moja opinia dotyczy jednego egzemplarza w jednym sklepie stacjonarnym. Wnioskow z tego nikt pochopnych nie powinien wyciagac, moze tylko takie, ze trafiaja sie Stelle pracujace 'na sucho' jak kazdy inny 10x tanszy kolowrotek. Nieidealnie, przecietnie, z wyczuwalnym srodkiem. Achow i ochow i tak jest duzo. Sa lepsze i gorsze roczniki win i Stellek, taka prawda. 2014 nie byl chyba najlepszym w wykonaniu dzaponskich winiarzy ????

Z tego co się orientuje kołowrotka używa się do zwijania linki , przeważnie pod obciążeniem a nie do kręcenia na sucho w sklepie..... :-) Jestem pewny ze gdybyś zabrał ją nad wode i dał jej w pipeczke to byś z radości w kapci wyskoczył jak fajnie kręci :-)))

Właśnie dlatego zadałem pytanie o wrażenia z nad wody a nie o wrażenia z kręcenia w sklepie lub w fotelu .Mam koleżankę która łowi Rarenium i rzeczywiście "na sucho" miodzio i masełko ale po założeniu przynęty to już nie jest tak miodzio .Co prawda kołowrotek wyciągnął już sporo sandaczy w tym jednego 97 cm ale robi już na boki i koleżanka zastanawia się poważnie nad Stellą . W Rarku widać już odznaki zmęczenia i spore luzy a kręcenie nie jest już takie łatwe jak kołowrotkiem  nowym ale dwa lata intensywnego łowienia na Elbie też budzi szacunek . Zaubery tego nie wytrzymują 

Edytowane przez mrWhite7

Pokręć, pomęcz ją nad wodą ze 3 miesiące i dopiero wydaj wyrok....bo tak jak Ci Józek napisał wypaczysz takim pisaniem opinie i będzie znów wałkowane ze Gwiazdka jest do du...y....

Ps. Twinki, existy,stelle do du... To ja się pytam czym łowić? (jak żyć panowie sklepowi testerzy?) ;-)))

Zauberem Panie Zauberem  :)  :)  :)

• Like 2

Panowie, nie popadajmy w skrajności, od początku pisałem że w zestawieniu z innymi stelkami ta wypada słabo i nikomu jej nie polecam ale to wciąż stella i jeśli ktoś chce mieć nową stelle to nie wybuchnie napewno i nie urwie mu rąk, ani kij od niej nie zardzewieje, wad ma sporo ale to top shimano z tych lat więc i zalet się znajdzie tyle samo.

• Like 2

Chodzi mi o negatywne zaskoczenie - biore do reki Stelle, wyglad i legenda zwiastuja przyjemne wrazenia, a tu praca typowa dla calej reszty kolowrotkow z polek. Wzialbym Zaubera czy tania Daiwe i na sucho praca rownie przecietna. Nie twierdze, ze szrot, po prostu nie tego sie spodziewalem. Maslo z dodatkiem kilku ziarenek piasku Dziwne wrazenie, jakby cos bylo nie do konca idealnie spasowane. Rarek na sucho kreci lepiej. Porownuje rzecz jasna tylko dwa egzemplarze, nie mozna z tego wyciagac wnioskow co do calosci. Ale Stellki 14 nie kupilbym w ciemno, bez sprawdzenia pracy danej sztuki za duze ryzyko trafienia w przecietnosc...nie za ponad dwa tauzeny!

14tka ma to do siebie,ze lepiej kreci pod obciazeniem niż na sucho

..10tka kreci tak samo zajebiscie w obydwu przypadkach (jdm)

• Like 1

Osobiście porównywałem trzy kręciołki ze stajni shimano używane przez podobny okres czasu i tak jeśli chodzi o pracę to najlepiej wypadł TP11, potem TP 09 a na końcu Stelka 10...wszystkie w rozmiarze 2500. Jeśli chodzi o porównanie Biomka czy Rarka do trzech powyższych to nie ma co porównywać - wypadały gorzej niż te powyżej...Ale fakt, że od stelki oczekiwałem czegoś więcej.

Tylko czy te młynki były używane tak samo? Takie porównanie....auto z gazem częściej sie psuje..czemu? Bo na benzynie to powoli bo duzo pali a na gazie ile fabryka dała! :-)

Właśnie dlatego tylko te porównałem bo wiem jak od początku pracowały ... a pracowały przy podobnych zestawach ... jedynie co to te TP były czasem nieco mocniej obciążane...

Właśnie dlatego tylko te porównałem bo wiem jak od początku pracowały ... a pracowały przy podobnych zestawach ... jedynie co to te TP były czasem nieco mocniej obciążane...

Porownac nieistniejące tp09 2500 ze stella to jedno

Wysnuć wnioski to drugie

Krecic kolowrotkiem z ciezkim plastikowym rotorem i cieszyc sie ze jest maslo w porównaniu z metalową stella to trzecie

Czwarte napisze od siebie :

Mialem tp02 jdm, tp05 , tpmg06, tp08jdm, tp11jdm, tp15.

Różne wersje, rozmiary, egzemplarze.

Mialem stelle 98, stelle f, stelle fa, stelle fb, stelle fd, stelle fe i stelle fi.

Miałem tez stelle 04,07,10 i 14 jdm.

Mam 37 lat , a od 5 pasjonacko kupowałem wszystkie możliwe kołowrotki w Japonii.

Taka zajawka.

...

Sprawdzilem i rownanie rozwiązalem samodzielnie.

Mam tylko stelle 10jdm.

Nikogo nie bede do nich przekonywal :)

• Like 8

@Guzu z subiektywnymi odczuciami nie wygrasz...

A swoja droga moze w sklepie po prostu byl jakis uszkodzony model?? 

Spadl komus na glebe z polki i winnych brak ;)

Mialem i TP i Stelle.....mam Stelle :)

Rarenium tez mialem i nawet Stradica!!  :D

Edytowane przez Wiktor
  • Like 1

Wysnuć wnioski to drugie

Krecic kolowrotkiem z ciezkim plastikowym rotorem i cieszyc sie ze jest maslo w porównaniu z metalową stella to trzecie

Mialem stelle 98, stelle f, stelle fa, stelle fb, stelle fd, stelle fe i stelle fi.

Mam 37 lat , a od 5 pasjonacko kupowałem wszystkie możliwe kołowrotki w Japonii.

Taka zajawka.

...

Mam tylko stelle 10jdm.

Szczęściarz jesteś i tyle:-)

TP z rocznika 09 istnieje...mowa o roku produkcji ... wiem, że to model 08...

Wysnuć wnioski to drugie

Taka zajawka.

...

Mam tylko stelle 10jdm.

Długo kręciłem "na sucho" przed napisaniem tego posta .Kręciłem ,wsłuchiwałem się w mechanizm Stellek z 10 oraz 14 roku i ponad wszelką wątpliwość stwierdzam że Stella z 2014 chodzi ZDECYDOWANIE płynniej niż Stella 2010 ! .Kręcąc tą z 2010 "czuć" zębatkę ,może lepiej to określę jako"słychać  palcami" :) chociaż płynność pracy jest wspaniała .Stella 2014 jest w swojej pracy bardziej twarda (zdecydowanie mniejsze luzy) oraz praca jest płynniejsza czyli bardziej maślana , chociaż opory przy kręceniu minimalnie większe .To nie jest też sprawa pojedynczego modelu ,ponieważ posiadam zarówno trzy z roku 2010 jak i trzy z roku 2014 i wszystkie chodzą podobnie, oprócz jednej z 2010 znajdującej się obecnie w serwisie u Joziego, ale ta akurat jest już bardzo wyeksploatowana a na skutek niedokręcenia ostatnio śrubek pokrywy obudowy istniała groźba "podjechania" zębatki :( Do modelu 2010 nie trzeba chyba nikogo przekonywać bo to wspaniałe kołowrotki ale chyba Stella 2014 to lepszy wybór .Piszę chyba bo zaledwie parę wypraw nad wodę z nową Stellą nie może dać miarodajnych opinii.

ef8a0368592c9a30.jpg

• Like 7

Ja od czasu jak mam Stelle czy to 10 czy 14 to nie zwracam uwagi która łowię. Jeszcze im szpule przekładam więc można się pomylić. Sprawa jest prosta, działają że nie przykuwają mojej uwagi, one robią swoje ja robię swoje. Z TP, Rarenium itp tak nie było. 

• Like 1

Też tak podchodzę bo na rybach człowiek koncentruje się na łowieniu no może delektuje się płynną pracą i prawidłowym prowadzeniu przynęty ...ale w domu w wygodnym fotelu to już całkowicie inna sprawa :) :) :) :) i szczegóły których przy łowieniu nie widzimy w domu urastają do ogromnych problemów i dylematów ile w tej Stelli jest masła w maśle :)