homax Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Chodziło mi o post Gucia.. Końcowe zdanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Sorki Edytowane 1 Stycznia 2018 przez DonPablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornetes Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Mnie również skusiła świetna cena 14”stki. Nie znalazłem na jej temat złych opini. Zamówionko leci, od przyszłego tygodnia zagości rozmiar 4000????Pozdrawiam w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 W zasadzie stelle od modelu AR FW 01 do 10 mają bardzo lekki obrót a właśnie 14 stka inaczej. Nie wiem dlaczego łączycie to z posuwem? Kiedyś duży wpływ na pracę miał zamach, który wynikał z masy rotora, obecnie rotory są lekkie a mimo to poszczególne modele obracają się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Delikatnie przypominam że opór wynikający z tarcia nie zależy od pola powierzchni styku ciał....To jasne...Kierunki działania sił dość łatwo sobie oczywiście w przybliżeniu wyobrazić bo tu klasyczna zasada działa, trudność polega na tym iż siły rozkładają się wielopunktowo i jak sobie to wyobrażę to mi się ten obraz "troszkę" sypie choć jeszcze nad nim w ułomny sposób jakoś panuję.Natomiast współczynnik tarcia to już będzie iście gordyjski węzeł, bo pomiędzy "trącymi ciałami" jest jeszcze element który tarcie zakłóca (smar) w sposób taki iż nie można brać pod uwagę współczynnika tarcia dwóch metalowych elementów wprost . ... Dlatego nie zagłębiam się w szczegóły konstrukcyjne, inżynierem nie jestem i szanse na to są minimalne....Po co sięgać prawą nogą do lewego ucha?Przykład,- Wielu znakomitych kucharzy pewnie nie wiele wie o zasadach termiki i termo-mechaniki ale gotować potrafi doskonale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Wykonanie czynności o których wspominałem nie wymaga specjalnych umiejętności i jest w pełni odwracalne stąd łatwo można zweryfikować samemu co i jaki ma wpływ. Informacja nie jest moim wymysłem a pochodzi od osoby kompetentnej, która fizycznie wykonała zmiany i podzieliła się wnioskami. Abstrahując, mechanizm posuwu jaki obecnie posiadają D mimo swojej prostoty działa rewelacyjnie i nie chodzi mi nawet o ewentualną płynność pracy co o wpływ na bezawaryjne uzwajanie linek na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/14_stella_2500s.pdf Stella '14. Proszę się przyjrzeć następującym elementom w tym kołowrotku,a zagadka zwiększonych oporów ruchu zostanie wyjaśniona. # 54 - płytka mocująca łożysko oporowe ze zbyt małym otworem# 50 - pierścień który obciera o płytkę 54# 55 - uszczelniacz,który jest za wysoki i twardy.Potrafi stwarzać duży opór na pierścieniu 50 po zamocowaniu rotora. Po małej ingerencji 14-tka kręci idealnie lekko. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Dziękuję Józek, że udzieliłeś fachowego wyjaśnienia bo ja chyba nieudolnie starałem się przekazać informacje o których odpowiedziałeś mi podczas naszej ostatniej rozmowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) . Edytowane 2 Stycznia 2018 przez FlyFisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Arek, to co może mniej przypasować w modelu 14 to start z lekkim oporem i mimo wszystko nie tak gładka praca jak w nowych Daiwa-ch. Fachowcy zauważyli, że w głównej mierze odpowiada za to twarda, nieco pęczniejąca uszczelka oporówki i duże uszczelki na osi koła przekładni (w słodkiej wodzie zbędne), wyeliminowanie uszczelek i spolerowanie otworu w blaszce zabezpieczenia łożyska kierunkowego skutkują, wyraźnym wygładzeniem pracy. Sam MM okazał się trwały i poprawił tak często chwalą stabilizację pracy Kuba - duże gumowe uszczelki na osiach koła zębatego dotyczyły Stelli '13 ( w '14 Stella ich nie ma ). Taki manewr z usunięciem tych twardych uszczelniaczy,oczywiście za zgodą Pana Krzysztofa @Krab przeprowadziłem w '13 Stella 4000 XG adaptując ją po wymianie "bebeszków" na 4000 PG. Przed tuningiem kołowrotek kręcił z bardzo dużymi oporami,a po,to niech może Krzysztof się wypowie. Skromnie moim zdaniem różnica jest kolosalna. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) No to poczułem się jak kosmita po tym co pan Panie Józefie napisał Taki byłem zadowolony, że moja Stella '13 SW kręci z lekkim oporem poważna maszynka myślałem....Po kilku miesiącach intensywnego łowienia opór całkowicie zniknął i zrobiło mi się smutno korba lata jak dzika ani śladu po oporze...Już naprawiać chciałem a tu się okazuje, ze się dopiero dotarła... widać z tego, że i 14-tka się szybko dotrze Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Kuba - duże gumowe uszczelki na osiach koła zębatego dotyczyły Stelli '13 ( w '14 Stella ich nie ma ). Taki manewr z usunięciem tych twardych uszczelniaczy,oczywiście za zgodą Pana Krzysztofa @Krab przeprowadziłem w '13 Stella 4000 XG adaptując ją po wymianie "bebeszków" na 4000 PG. Przed tuningiem kołowrotek kręcił z bardzo dużymi oporami,a po,to niech może Krzysztof się wypowie. Skromnie moim zdaniem różnica jest kolosalna.Potwierdzam słowa Pana Józefa, ze manewr z usunięciem uszczelniaczy radykalnie obniżył opory kręcenia. Generalnie całą operację przeprowadzona przez Pana Józefa uznaję za świetny ruch. Kołowrotek ma moc i po trzech latach kręcenia nie widać żadnych oznak zmęczenia. A na trociowej rzece ma co robić taka maszynka. Komfort łowienia identyczny jak w Stelli SW 08, jedynej Stelli o której nie czytałem negatywnych opinii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 No to poczułem się jak kosmita po tym co pan Panie Józefie napisał Taki byłem zadowolony, że moja Stella '13 SW kręci z lekkim oporem poważna maszynka myślałem....Po kilku miesiącach intensywnego łowienia opór całkowicie zniknął i zrobiło mi się smutno korba lata jak dzika ani śladu po oporze...Już naprawiać chciałem a tu się okazuje, ze się dopiero dotarła... widać z tego, ze i 14-tka się szybko dotrze Wiem że Pan lubi to co ja,czyli pracę kołowrotka z wyczuwalnym ciasnym oporkiem . Tak jak Pan pisze może być,choć nie wierzę z całym szacunkiem,że korba lata jak dzika. Ps. tam się nie ma co dotrzeć,niech Pan nie przesadza.Pod wpływem środków smarnych uszczelniacze po pewnym czasie robią się bardziej miękkie,lub bardziej twarde np. w wyniku długiego zaniedbania czynności serwisowych.Wpływ na to ma również sposób przechowywania kołowrotka (dom ,garaż,piwnica) i związane z tym temperatury.Wiadomo że guma twardnieje szybciej w niskich temperaturach etc.W zupełnie nowych fabrycznych'13 Stella jest wyraźnie wyczuwalny zwiększony opór w porównaniu do innych kołowrotków.Ale to jest model SW i tak może,a nawet powinno zostać do połowów w morzu. Ale do słodkiej wody i bardziej finezyjnego łowienia można zrobić już inaczej. Tak też było w tym przypadku wspomnianym powyżej,gdzie kołowrotek miał służyć tylko na słodką wodę.I tu mała dygresja - nabywcy poszczególnych modeli kołowrotków powinni się dobrze zastanowić do czego dana maszynka ma służyć.Moim zdaniem na pewno nie do ozdoby kolekcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Wszystko jest ok Panie Józefie. Oczywiście określenie "korba lata jak dzika" jest przerysowane. Umyślnie użyłem takiego porównania by podkreślić bardzo wyraźną różnicę pomiędzy stanem początkowym a tym po kilkunastu intensywnych łowieniach... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zrobiłem sobie podróż sentymentalną...po tematach o Stelli.Śmiesznie to wygląda :-)Każda w momencie wyjścia jest prawie zrównana z ziemią :-) ale po ok 800set postach zaczyna nabierać wartości :-))) 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Do takiej samej konkluzji doszedłem czytając o Stellach, tylko nie ośmieliłem się tego głośno powiedzieć czy też napisać ze względu na zbyt skromną wiedzę o Stellach... Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Za chwilę jak już 18 -tka wejdzie na rynek to 14 będzie najlepsza Stella na świecie Już jej zaczyna brakować w cenach promocyjnych A za chwilę będzie czyszczenie sklepow w jej normalnej cenie A jeszcze nie daj Boże jak jakiś fachowiec się znajdzie i rozbierze 18 -tke po czym napisze tu na forum że przekładnia słaba albo jakaś inna farmazone to kurierzy nie nadąża z paczkami...wtedy to dopiero 14-stka będzie miała wzięcie I nagle przestanie szumiec Edytowane 3 Stycznia 2018 przez tony1983 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dobry test Stelli 14 4000 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 a ten cholerny, ciasny klips linki na szpuli nikomu nie przeszkadza? Trzyma jak Żyd za porfel, trudno krótką końcówkę wyjąć, jak zaciśnie. A może ja coś robię nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Smok przepatrz moje posty napisalem kiedys jak to wyjac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 a ten cholerny, ciasny klips linki na szpuli nikomu nie przeszkadza? Trzyma jak Żyd za porfel, trudno krótką końcówkę wyjąć, jak zaciśnie. A może ja coś robię nie tak? Nie uzywamKiedys nakupilem opasek na szpule Daiwa na wyprzedazy w plat.jpSluza od lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Smok przepatrz moje posty napisalem kiedys jak to wyjacDzięki. Spróbuję Nie uzywamKiedys nakupilem opasek na szpule Daiwa na wyprzedazy w plat.jpSluza od lat... mam też, nawet Shimano. Dodatkowo chronią żyłkę przed światłem, jeśli kołowrotka nie mamy w pokrowcu, ale mogą utrudniać wyschnięcie linki, szczególnie jeśli to plecionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 To chyba najlepsze rozwiazanie Guzu ja kupilem worek gumek i robi mi na wszystkiego kolowrotki spinningowe i multiplikatory 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dzięki. Spróbuję mam też, nawet Shimano. Dodatkowo chronią żyłkę przed światłem, jeśli kołowrotka nie mamy w pokrowcu, ale mogą utrudniać wyschnięcie linki, szczególnie jeśli to plecionkaTak, do plecionek lepiej zdjac po lowieniu ta opaske ze szpuli i niech przeschna w domu.Zreszta zawsze tak robie - wroce z ryb - kolowrotek wyjmuje do suszenia w pokoju na parenascie godzin (noc). Bez wzgledu czy plecionka czy zylka.Dopiero potem chowam do pokrowca i do szafy.Taki nawyk... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Już nie raz chwalona na tym kanale Stellka FI w rozbieranej sesji - tym razem po trzech sezonach . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi