Skocz do zawartości

New Stella 2014

wildriver

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ja też. Lub TP 4000 PG. Ale jak ma być Stelka FI to tylko 4000.

Wg mnie nie ma sensu zmniejszać srednicy szpuli i wybierac 3000hgm. Nie widzę korzysci z tego rozwiązania przy typowym cięzkim bądź co bądź łowieniu. Poza tym lepsze niższe przełożenie. Nie ma co kombinować tylko brać łatwiej dostępną i chyba tańszą 4000.

Edytowane przez smokwelski

• 1 miesiąc temu...

http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/14_stella_2500s.pdf

Stella '14. Proszę się przyjrzeć następującym elementom w tym kołowrotku,a zagadka zwiększonych oporów ruchu zostanie wyjaśniona.

# 54 - płytka mocująca łożysko oporowe ze zbyt małym otworem

# 50 - pierścień który obciera o płytkę 54

# 55 - uszczelniacz,który jest za wysoki i twardy.Potrafi stwarzać duży opór na pierścieniu 50 po zamocowaniu rotora.

Po małej ingerencji 14-tka kręci idealnie lekko.

Czy ktoś może mi przyblizyć o co chodzi z tą "małą ingerencją"?

Pojawił mi się ten problem po rozkręceniu/skręceniu i nie chce popsuć sobie kołowrotka na stałe po niewłaściwym macaniu problemu...

Czy ktoś może mi przyblizyć o co chodzi z tą "małą ingerencją"?

Pojawił mi się ten problem po rozkręceniu/skręceniu i nie chce popsuć sobie kołowrotka na stałe po niewłaściwym macaniu problemu...

Zaczalbym od precyzyjnego określenia i przywrócenia stanu poprzedniego w zakresie dokręcenia rotora nakrętka.

Nie śmiałbym nazywać tego interwencja, a raczej dbałością o to, by elementy pracujące wróciły do stanu sprzed rozkręcenia

Zaczalbym od precyzyjnego określenia i przywrócenia stanu poprzedniego w zakresie dokręcenia rotora nakrętka.

Nie śmiałbym nazywać tego interwencja, a raczej dbałością o to, by elementy pracujące wróciły do stanu sprzed rozkręcenia

Hmm... sugerujesz, że nie jest dokrecona wystarczajaco mocno nakrętka rotora (część 26 ze schematu)? Sądzę, że jednak jest ok. Zdaje sobie sprawę z dbałosci o prawidłowe złożenie.

Wydaje mi się, że problemem jest dokrecenie części 54 oraz  55 - uszczelniacza (Jak P. Leśniak pisze - który jest za wysoki i twardy. Potrafi stwarzać duży opór na pierścieniu 50 po zamocowaniu rotora). 

Problem jest w tym, że nie chciałbym ściąć gwintu przy zbyt mocnym dokreceniu śrubek...

chciałbym wiedziec jaką mam alternatywę.

Ależ wręcz przeciwnie.

Śmiem myśleć, bez żadnych podstaw, że owa nakrętka jest za bardzo wystarczająco mocno dokręcona.

A przynajmniej niemal na pewno jest mocniej dokręcona, niż była wcześniej.

Skoro przedtem kołowrotek chodził lepiej niż teraz

• Like 2

Ależ wręcz przeciwnie.

Śmiem myśleć, bez żadnych podstaw, że owa nakrętka jest za bardzo wystarczająco mocno dokręcona.

A sprawdzę, ciekawa opcja.

Co ciekawe kołowrotek ciężej pracuje, ale dopiero jak jest lekko obciążony - np podczas ściągania mocno pracującego woblerka... Na sucho malina...

Dzięki, dam znać co ustaliłem jak potestuję.

• Like 1

Jak nie będzie grało rozkręć ponownie,sprawdź wg.schematu wszystko,zwróć uwagę na rolkę kabłąka, uszczelnienie rotora czy dobrze ułożyło się,  podkładkę na pinionie w miejscu gdzie wchodzi w gniazdo obudowy.Przede wszystkim dokręć wszystko z umiarem.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 1

Jak nie będzie grało rozkręć ponownie,sprawdź wg.schematu wszystko,zwróć uwagę na rolkę kabłąka, uszczelnienie rotora czy dobrze ułożyło się,  podkładkę na pinionie w miejscu gdzie wchodzi w gniazdo obudowy.Przede wszystkim dokręć wszystko z umiarem.

Jest poskładane na pewno dobrze, rolka działa ok. Bedę luzować nakrętkę, jeśli nie pomoże - sprawdzam dalej.

Dziękuję za pomoc!

Ależ wręcz przeciwnie.

Guzu, leciutko poluzowałem nakretkę, kołowrotek kreci tak jak wcześniej czyli perekt - dzieki za pomoc!

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...