Skocz do zawartości

New Stella 2014

wildriver

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/14_stella_2500s.pdf

Stella '14. Proszę się przyjrzeć następującym elementom w tym kołowrotku,a zagadka zwiększonych oporów ruchu zostanie wyjaśniona.

# 54 - płytka mocująca łożysko oporowe ze zbyt małym otworem

# 50 - pierścień który obciera o płytkę 54

# 55 - uszczelniacz,który jest za wysoki i twardy.Potrafi stwarzać duży opór na pierścieniu 50 po zamocowaniu rotora.

Po małej ingerencji 14-tka kręci idealnie lekko.

# 50 na załączonym schemacie, to śrubka, miałeś chyba na myśli # 51

• Like 1

Już nie raz chwalona na tym kanale Stellka FI w rozbieranej sesji - tym razem po trzech sezonach .

https://www.youtube.com/watch?v=vDLTFVbb2fQ

Dobry obrazek dla super specjalistów ile smaru wystarcza...i gdzie się on odkłada....bo podobno cały jest wyrzucany poza zęby ( tak ktoś niedawno pisał) :-))))

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Jeśli chodzi Ci tylko o czarny kolor to możesz użyć pokrętła od 15 TP SW 4000.

Pasuje do modeli 4000

20180502_184916.jpg

oraz c3000 i 2500.

20180502_184801.jpg

O Panie ! O to mi chodziło :) a ten c3000/2500 czarny to dokładnie od czego jest? Edytowane przez dreadknight

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Jeśli chodzi Ci tylko o czarny kolor to możesz użyć pokrętła od 15 TP SW 4000. 

Pasuje do modeli 4000 

attachicon.gif 20180502_184916.jpg

oraz c3000 i 2500.

attachicon.gif 20180502_184801.jpg

Dobrze jest dać podkładkę między szpulę a pokretło(sa minimalne różnice w wysokości docisków), ponieważ przy mocniej ustawionym docisku ,szpula potrafi się obracać razem z pokretłem,czego wynikiem jest samoistne dokręcanie się hamulca np. w czasie ucieczki ryby. do 10tki pasuje tak samo(szpula i pokretło)

post-45639-0-23373800-1527926757_thumb.jpg

post-45639-0-10899000-1527927109_thumb.jpg

post-45639-0-60162700-1527927145_thumb.jpg

• Like 3

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Moją Stellę 2500 dopadł luz w miejscu mocowania kabłąka do rotara. Podczas zwijania przynęt o mocnej pracy zwyczajnie klekocze. Objawy identyczne jak w wątku TP 2015 gdzie koledzy opisywali ten problem. Chciałbym zlikwidować luz, czy można gdzieś dokupić takie małe podkładki precyzyjne czy jestem skazany na domowe kombinatorstwo z jakiejś miedzianej blaszki.

I druga sprawa tak mi chodzi po głowie wymiana całego rotara, czy podejdzie ten od Vanquisha 2016 lub stradic 2016? Wymyśliłem sobie ze poprawię start lżejszy rotorem ale czy będzie to pasować typu plug and play?

Moją Stellę 2500 dopadł luz w miejscu mocowania kabłąka do rotara. Podczas zwijania przynęt o mocnej pracy zwyczajnie klekocze. Objawy identyczne jak w wątku TP 2015 gdzie koledzy opisywali ten problem. Chciałbym zlikwidować luz, czy można gdzieś dokupić takie małe podkładki precyzyjne czy jestem skazany na domowe kombinatorstwo z jakiejś miedzianej blaszki.

I druga sprawa tak mi chodzi po głowie wymiana całego rotara, czy podejdzie ten od Vanquisha 2016 lub stradic 2016? Wymyśliłem sobie ze poprawię start lżejszy rotorem ale czy będzie to pasować typu plug and play?

O ile w daiwach wymianki rotorów często się udają sprawnie i łatwo... O tyle tutaj obawiam się kwestii łożyska w zakrętach rotora w Stelli .

Pozostałe mają inny kształt tej nakrętki.

Nie mam jak sprawdzić...bo mam tylko Stelle :D

A odnośnie tego luzu to kiedyś były dostępne takie pierścienie o niewielkiej średnicy i grubości do kasowania luzu w mocowaniu ramienia kabłąka

Pamiętam to z czasów TP 2011 ... Ale ostatnio się nie spotkałem, więc linku z numerem części niestety nie podeślę

Pozdrawiam i powodzenia

• Like 1

Witam...jakie rozmiary ma łożysko do rolki Shimano Stella 2014..może ktoś poleci namiar na dobry sklep..chciałbym wprasować przyzwoite łożysko.

Z góry dzięki.. ;-)

Ten sklep to serwis Shimano lub sklep z częściami zamiennymi Shimano

Ten element stanowi całość

Łożysko jest na stałe w rolce i wymienia się caly element

Wiele osób to krytykuje, wiele osób tego nie krytykuje.

Jedna osoba na tym forum mówi, że to łożysko z tej rolki wyjmuje i umieszcza tam nowe łożysko. Ta osoba jest Pan Józef.

A najlepszy sklep na pozyskanie tego elementu to chyba plat.co.jp

Edytowane przez Guzu
  • Like 1