Skocz do zawartości

Jak to się załatwia w Irlandii.

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Super. Złapano kłusowników i skazano. I bardzo dobrze rzecz jasna.

Jak dotąd wszystko jak w każdym normalnym kraju.

Piszesz to tak jakby w Irlandii znaleziono to, o co jak myślę nam wszystkim chodzi czyli nie jak łapać i karać, to już też umiemy, tylko jak to wyeliminować. Z samego faktu, że złapali kłusoli wynika, że problemu też nie wyeliminowali. 

Pozdr. 

Adam

Z samego faktu, że złapali kłusoli wynika, że problemu też nie wyeliminowali. 

Problem w tym że zatrzymani kłusownicy byli obcokrajowcami.   W takim wypadku ciężko na podstawie tego jednego zdarzenia oceniać poziom wyeliminowani problemu kłusownictwa w Irlandii.

Wysokość i egzekwowanie kar, szczególnie o charakterze pieniężnym, jest takze konsekwencja pozycji samego Państwa i jego obywateli. W szczególności ekonomicznej. Jak do nas np.z Irlandii zwalą sie tłumy do pracy, z uwagi na atrakcyjność zarobków, to może nabierze sensu takie właśnie karanie. Bez uproszczeń oczywiście ale odnoszę to do stereotypu " naszego kłusola"...

A dlaczego takie karanie miałoby nie mieć sensu u nas? Niejednokrotnie widziałem nad wodą szarpiących "gości" podjeżdżających drogą furą i z górnopółkowym sprzętem. Jak zabraliby mu dobro i do tego solidną karę przyłożyli to na pewno zastanowiłby się czy warto było.
P.s Jaki jest stereotyp naszego kłusola?

Fioletowy nochal, wielki bęben przed sobą, gumofilce, opcjonalnie butla jabola wetknięta za pas - stereotypowy kłusol. Przy okazji myślę, że najskuteczniejszy system karania jest w Norwegii i Finlandii - kara dostosowywana jest do rocznych zarobków jegomościa, zawsze jednak kwota którą zapłaci, ma być dla niego bolesną nauczką :)

Michał, jakie zarobki? U nas większość kłusoli to "bidulki" na rencie z powodu marskości wątroby. Przecież nie można choremu "bidulkowi" zabrać renty. :angry:

Wbrew pozorom zdarzają się kary srogie i odstraszające. Jakieś 2-3 lata temu schwytano strażników na tamie, którzy stawiali sieci pod lodem, bezpośrednio przy stopniu wodnym. Nie będę rozwijał szczegółów, ale zostali skazani na 3 lata więzienia i wyrok został podtrzymany w sądzie apelacyjnym, poszli na państwowy wikt. Jako nawiązkę każdy z nich wpłacił 25 tys. złociszy.  :D

W Irlandii dopiero od niedawna wzięli się na poważnie za kłusowników, wcześniej zabrali wędki, spisali raport i już... teraz jest inaczej!
Szkoda że tak późno i na niektórych akwenach pogłowie szczupaka zmniejszyło się grubo ponad połowę, a niektórzy dalej w biały dzień haratają rybę na potęgę :(

Numer w telefonie mam zapisany i jak zobaczę byle buraka taszczącego ryby do samochodu, to nie interesuje mnie jak mnie będą nazywać, dzwonie, zgłaszam i jeszcze przybiję piątkę strażnikom.

Denerwuje mnie to że kogoś spotkam na rybach, słyszy inny akcent i sruuu, odwraca się i wielkim fochem odchodzi...

Dziękuję wtedy wszystkim moim mięsiarskim krajanom i kolegom z sąsiednich krajów że taką opinię wyrabiają zwykłym wędkarzom którzy propagują C&R i ściśle stosują się do przepisów...

Jesteśmy tu tylko gośćmi! Nie róbmy takiego syfu jak u nas nad wodą... :(

Nie wiem, Bartek, jak bardzo się komuś narazili tymi sieciami, ale musieli coś jeszcze dodatkowo zmajstrować poza "standardową kłusolką" ;) Nie mniej, sama kara - świetna, bo w końcu ludzie trzeba nauczyć, że nie wolno!

Pele76, nie martw się - w Belgii swego czasu wywieszali nawet ogłoszenia po Polsku "Nie jedzcie naszych ryb!"; jak widać jest rodzaj Polaka, który przeżyje nawet wtedy, kiedy szczury zdechną... Wyjątkowo trudny do wytępienia szkodnik; ale staraj się zmieniać nasz wizerunek, może Irishe z czasem zaczną rozróżniać Polaków na good'nbad ones!