Skin Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Witam. Dziś wybrałem sie na pierwsze typowo jerkowe łowy. Szło moim zdaniem b.dobrze, jedna broda na 30 rzutów, i satysfakcjonujące mie odległości rzutowe. W 90% penetrowałem wode Sliderkiem 7, lecz obyło się bez brań... Ale nie po to założyłem ten wątek aby mówić o swym dzisiejszym spacerku na rybki. Chodzi o to że po 20 minutach łowienia multi (Abu Revo SC{magnetyk)) zaczął dziwnie rzęzić jak kołowrotek z bazarku. Gdy bardziej sie przekręcało docisk szpuli rzęził on jeszcze bardziej.Chce podkreślić że nad woda był on góra 3 razy i nie było z nim najmniejszych problemów. Nie wiem gdzie tkwi problem, chce go obejrzeć od wewnątrz i pokropić oliwką to tu to tam, ale nie wiem czy to dobry pomysł.... Przyzwyczaiłem(zafascynowałem) się castingiem i raczej do zywkłej korby już nie wróce Bardzo prosze o pomoc bo planuje następny wypad a nie wiem jak naprawić przyczyne tego rzępolenia PozdrawiamSkin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 jeśli nie masz doświadczenia, to nie radził bym Ci go rozkręcać samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 rzezi podczas rzutu, czy moze pod obciazeniem? choc z drugiej strony o jakim obciazeniu mozemy mowic, przy prowadzeniu slajdka 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Przy rzucie wszystko jest w porządku.Bez żadnego obciążenia troche rzęzi a z obciążeniem (np.slider7)to już strasznie rzęzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 czyli musisz rozebrac i obejzec zebatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ok, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Rozkręciłem, lecz całego nie otworzyłem nasmarowałem zębatki tylko odkręcając docisk szpuli. Niestety niewiele to pomogło, senior mówi, że chodzi normalnie. Mi to troche przeszkadza bo nie chodzi tak cicho jak na początku. Nie wiem czy zostawić tak jak jest czy drożyć sprawe dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ciekawi mnie jak to zrobiłeś nie otwirając całego i nasmarowałeś zębatki?To jest ciekawe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Może napisze to w sposób jaki ja to widze Odkręciłem pokrętło docisku szpuli, wyjąłem łożysko i moim oczom ukazała się zębatka stykająca z drugą. Kropelka oleju, obrócenie dalej zębatki kropelka i..... Wszystko odkręciłem ale miałem kłopot z wyjęciem panelu bocznego, już nie chciałem ryzykować bawienia się z tym dłużej... PS. Prosze o wyrozumiałość, jestem początkujące w te klocki. Pozdrawiam Skin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nie denerwuj się. Teraz rozumię. pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nie, spokojnie nie denerwuje się, nie odebrałem tego tak jak miałeś na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 .....i moim oczom ukazała się zębatka stykająca z drugą. Kropelka oleju, obrócenie dalej zębatki kropelka i.....Skin Nigdy jeszcze nie smarowałem multika. Jedno pytanie, w związku z tym, co powyżej. Czy zębatek nie smarujemy smarem stałym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale powinno się używać smaru do zębatek. Ale jak to ja nie miałem żadnego pod ręką a że jeszcze byłem niecierpliwy to użyłem olejek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 przede wszystkim powinienes najpierw wszystko dokladnie umyc i dopiero po wysuszeniu smarowac (smarem), to co zrobiles pomaga mniej wiecej tak, jak umarlemu kadzidlo ... umycie ma jeszez ta przewage, ze widac uszkodzenia mechaniczne ... mamy gdzies watek pod tytulem 'konserwacja multika' (lub podobnie), z pomocnym linkiem do strony o konserwacji multiplikatorow shimano, praktycznie wszystkie multiki rozbiera sie tak samo wiec problemu nie powinno byc, zreszta w pudelku masz schemat ...jedyna rada, to taka, zebys sobie duza, biala scierke na stole rozlozyl, to ulatwia sortowanie czesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Dominik poczekaj jeszcze na inne opinie . Moze odezwie sie ktos kto uzywal te Revo . Wydaje mi sie ze byly juz takie pytania o Revo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Wydaje mi sie ze byly juz takie pytania o Revo .moze tutaj http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=3738& ;amp ;start=0& ps. dlaczego pisze o zebatkach ... kolega zajechal po tygodniu lowienia w szwecji nowego shimano speedmaster (tez ma przelozenie 7:1) ... zajechal jerkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Dziekuje Pitt chcialbym aby Dominik mial jak najwiecej danych zanim zacznie cos robic . Nie wszyscy sa na internecie wiec trzeba poczekac ...mysle przynajmniej z tydzien az sie wypowiedza uzytkownicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Dziękuje wszystkim za pomoc Macie racje robie wszystko za pochopnie i bez przemyślenia. Proste błędy początkującego () Poczytam, popytam, pomyśle i dopiero wezmę się za dokładną konserwacje. PS. Tak czytając wątek o Revo Premier, natrafiłem na myśl oddania go do serwisu. Kupiłem go za granicą ale w książce gwarancyjnej znalazłem polski serwis i nie jest tak daleko . Czy to dobry pomysł aby się do niego udać? Może sam sobie z tym poradzę(bo nie wydaje mi się że to wielka awaria) a przy okazji sie czegoś nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nie wiem czy revo sc to to samo co sx - przypuszczam że takSwojego użytkuję bardzo intensywnie od października - jerki/duże gumy/plecionka 30lb i naprawdę nie ma łatwego życia - jeszcze go nie rozbierałem do smarowania bo po co jak działa?Kiedyś miałem tak z stxem - woda wypłukała smar po jakims pół roku orki, bardzo pomogło mu rozłożenie go na części, czyszczenie i smarowanie.Rozkładanie multika jest banalnie proste i nie należy się go obawiać. Elementarne minimum wiedzy technicznej (w którą strone odkręca się śrubki - a tą od hamulca w przeciwna ) i zdolnoiści manualne może niesłonia ale jeszcze nie kardiochirurga i wszystko gra. Nie widzę powodu oddawania do serwisu, tym bardziej że trochę o róznych serwisach już na forum było i raczej bym je omijał. Skoro ludzie bez doświadczenia i wsparcia są wstanie przy pomocy instrukcji, narzędzi i pytań na forum naprawiać ladnrovery, silniki od łodzi i inne tym podobne to nie widze powodu czemu nie miałbyś być wstanie naprawić coś o skomplikowaniu otwieracza do puszek .Smiało i z rozsądkiem - to nie jest trudne.Zaopatrz się w dobrej jakości narzędzia żeby nie poniszczyć nakrętek, dobrej jakosci smary i oliwki i powinno jakoś działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Teraz wiem że to nie jest takie trudne :)Po prostu miałem kłopoty z wyjęciem panelu bocznego, a już nie chciałem bawić się dłużej bo bałem sie że coś zepsuje teraz zrobie wszystko na spokojnie i będzie git Tylko nie moge znaleźć jakiś dobrych smarów. A nie mam czasu a nie chęci bawić się ze sprowadzaniem zza granicy. Znalazłem w necie kilka propozycji ale nie wiem czy coś z tego sie nadaje. http://arnal-fishing.abc24.pl/default.asp?kat=20755 http://allegro.pl/item374106928_smar_do_kolowrotkow.h tml http://http://zbik.fishing.pl/wedkarstwo/chemia/smar_kolowro tki/smar_penn Chyba że ktoś ma nadmiar wspomnianych smarów jak Michell, Abu, Quantum to chętnie bym kupił Dziękuje za pomocSkin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Z tymi smarami to bym nie przesadzał, żadna z firm, które wymieniłeś smarów nie produkuje, pakują je lub zamawiają pakowanie w tubki ze swoją marką. Każdy dobry smar do łożysk, na syntetycznej bazie czy silikonowy będzie dobry i tańszy. Bo za taki sam, ale z napisem Shimano czy innym zapłacisz ze dwa razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 18 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Witam! Prosze o pomoc, już od pół godziny męcze sie z otworzeniem panelu bocznego. Wszystko jest odkręcone a nadal nie moge go otworzyć. Nie wiem co dalej robić!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 łap mnie na gg. postaram się pomóc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Panel boczny trzeba chyba przekręcić (jak dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Miałem to samo - przekręć go odwrotnie do wskazówek zegara, może będziesz musiał troszkę siły przyłożyć, ale z czuciem. Mi nie chciał zeskoczyć w stxie i musiałem go trochę przycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi