Mordeo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dzisiaj znalazłem całkiem fajne porównanie screen shotów: http://www.bbcboards.net/lowrance-image-interpretation/375508-dragonfly-vs-hds8-screenshots.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Hmmm, chłopaki z tego anglojęzycznego forum tylko potwierdzili moje wcześniejsze spostrzeżenia, że Dragonfly wcale taki rewelacyjny nie jest.... Cały ten CHIRP nie powala jakością obrazowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Porównywane są urządzenia cenowo 3 tyś i 11 tyś No i się wydaje że właśnie Dragonfly dobrze wypadła 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Porównywane są urządzenia cenowo 3 tyś i 11 tyś No i się wydaje że właśnie Dragonfly dobrze wypadła niby nie, ale zdaje sie, ze osemka brala udzial z braku 5 cali... takze w konkury staje lss i dragonfly (cenowo dalej przepasc). jakosciowoz lss'em mozna rownac hummina, i tu juz tak rozowo by nie bylo. 2 ostatnie screeny... na lodce mozna sie bedzie pomylic i wziasc krzaki za drobnice. lowrance (i hummin) nie pozostawia watpliwosci.i zeby nie bylo, ze sie czepiam: cena za dragona jest swietna, w pewnych okolicznosciach to fajne echo, ale nie tak piekne jak je maluja/mogloby sie wydawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Raczej należy porównywać HDS-a 5 za 3300,00 + LLS za 1000-2000 tys. z tym DragonFly. I jeszcze jedna uwaga - HDS z dodatkami ma świetne SI. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pamiętać jednak trzeba, że w przypadku wypasionych sonarów płacimy górę kasy więcej za ledwo większy ekranik i porównanie cen jest nie na miejscu. Druga sprawa to lss, który robi dużą cenę bo to przecież skan boczny. W końcu trzeci aspekt jest taki, że na teście przetworniki były obok siebie i mocno mógł się gryźć obraz czego doświadczyłem stojąc łódka w łódkę z kolegą. Jak dla mnie, test nie miarodajny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie porównujmy urządzeń tylko efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pozostaje też kwestia ustawień urządzenia , typu ostrość obrazu itp , które mogą być różnie nastawione w każdym z tych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Porównywane są urządzenia cenowo 3 tyś i 11 tyś No i się wydaje że właśnie Dragonfly dobrze wypadła Wojti czyżbyś planował zmiane swojego Lowrance'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 http://www.fishfinders.info/raymarine-dragonfly-57-review http://www.hookedonfishingboats.com/raymarinedragonfly.html http://features.boats.com/boat-content/2013/09/sonar-smack-down-traditional-fishfinder-vs-down-looking-scanner-imager-vs-chirp/http://blog.boats.com/2011/11/new-wave-fishfinders-garmin-vs-raymarine-vs-simrad/#.UuEte9KtZaQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Tak czy siak lipa, panie, lipa... Ten cały CHIRP oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 A czemu , jeśli można wiedzieć , ten Chirp to lipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ponieważ z wszystkich zapowiedzi, opisów technicznych, licznych reklam wynikało, że będzie to rewolucja w obrazowaniu a to lipa jest. Jest to dokładnie to samo co jest oferowane na rynku przez Humminbirda, Lowrance i kogo tam jeszcze - nic nowego. Jakość obrazowania niczym się nie różni od DownImaging czy DownScan Imaging.Bartosz żebym został dobrze zrozumiany - to nie jest złe urządzenie ono tylko nie wnosi nic nowego do technologii obrazowania dlatego dla mnie CHIRP to lipa.Oczekiwałem może nie rewolucji ale jakiegoś postępu a tu wcale nie koniecznie.... Urządzenie warte jest tych pieniędzy które za nie chcą ale nie jest wcale lepsze niż np. Humminbird 788ci HD DI czy Elite 7HDI. Jest podobne. Dlatego lipa, bo skoro producent zapowiada, że najnowsza technologia i takie tam dalej reklamowe gadanie, to oczekiwałem, że teraz to dopiero będzie cacy miód i malina - a tu to samo co u innych i to od dawna - czyli lipa nic nowego.Przy moim charakterze nie odpuszczę jednak zakupu tego wynalazku aby przeprowadzić stosowne testy porównawcze, jak będzie można na wodę wypłynąć. Jedno co trzeba przyznać Dragonfly to, że jest ładny, tak zwyczajnie cieszy oko Nie bierz tego do siebie, bo nie o to mi chodzi żeby pokazać, że kupiłeś coś niefajnego (bo tak nie jest) ale nie dam sobie wmówić, że jest to coś lepszego niż będące wcześniej na rynku urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jak lipa bo takie same jak u konkurencji to znaczy ,ze u konkurencji też lipa. Ja nic do siebie nie biorę bo ani nie jestem w tej kwestii ekspertem ani nawet porównania nie mam żadnego bo to moje pierwsze echo. Kupiłem bo miałem okazję i chciałem mieć coś innego niż inni.Wszelkie ochy i achy na temat "ważki" opieram na tym co widzę sam i co słyszę od innych użytkowników wśród znajomych.Znakomicie się też sprzedaje i to wśród ludzi , którzy używali dotąd urządzeń konkurencji a rynek w moim regionie jest generalnie bardzo zamknięty na wszelkie nowości.Tutaj , gdzie mieszkam ( Friesland ) , jeszcze jest sporo mieszkańców chodzących w drewnianych butach i nie chcą słyszeć o innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Znakomicie się też sprzedaje i to wśród ludzi , którzy używali dotąd urządzeń konkurencji a rynek w moim regionie jest generalnie bardzo zamknięty na wszelkie nowości.Tutaj , gdzie mieszkam ( Friesland ) , jeszcze jest sporo mieszkańców chodzących w drewnianych butach i nie chcą słyszeć o innych. Teraz rozumiem, jak chodzą w drewnianych butach to trudno im wybrać coś nowocześniejszego, dlatego wybierają to co są w stanie ogarnąć - czyli Dragonfly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 W cenie 500-600 EUR trudno znależć ciekawszą propozycję - moim zdanie oczywiście. Szczególnie z większym niz standardowy ekran 5 cali.Niby te 0,7 cala więcej to niewiele, ale to 12 %. Spójrzmy na telewizor 36 calowy w porównaniu do 32 cali. Też 12% a różnica duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Niestety cale to nie wszystko, przelicz punkty obrazu w Humminbirdzie z rozdzielczością 640x640 a w dragonfly 640x480 (chyba się nie pomyliłem). Jasne że przekątna ma znaczenie (nikt by nie kupował 998 ) gdybyśmy tylko liczyli ilość punktów na ekranie. Paru funkcji jej jednak brakuje w porównaniu do np.788ci HD DI która kosztuje porównywalną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Tylko ważniejszym parametrem jest rozdzielczość w pionie w echu - czy tak ? Przynajmniej jak kupowałem pierwsze echa tak mądre głowy podpowiadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ważniejszym od czego ? Od wielkości ekranu, mocy przetwornika, jasności ekranu, mocy procesora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mowa o rozdzielczości ekranu, a nie o innych cechach. Pytałem, czy ważniejsza jest rozdzielczość pionowa czy pozioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Rozdzielczość pozioma określa ile linii historii sonaru będzie widoczne na ekranie. Dotyczy to echosond gdzie obraz przesuwa się z prawej strony ekranu w lewą. W echosondach z sideimaging gdzie obraz przesuwa się z góry ekranu w dół całkowicie to zmienia. Co nam po dużej rozdzielczości pionowej kiedy ekran będzie krótki ? Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 a jak sie przesuwa ekran w echosondach z DI? bo na swojej widzialem jakby dzialal jak w zwyklej (ekrany niemal identyczne) natomiast na fotkach w necie wygladaja jakby byly "zdjeciami" dna (nie pokazujac struktury dna tylko jakby jego powierzchnie (w dol od lini dna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) na fotkach w necie wygladaja jakby byly "zdjeciami" dna (nie pokazujac struktury dna tylko jakby jego powierzchnie (w dol od lini dna).Prawidłowo działająca echosonda z systemem DI (z prawidłowymi ustawieniami i ze sprawnym przetwornikiem) powinna właśnie tak pokazywać. Obraz w DI przesuwa się jak w normalnej echosondzie ze strony prawej w stronę lewą. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Obraz w DI przesuwa się jak w normalnej echosondzie ze strony prawej w stronę prawąZ prawej w prawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Z prawej w prawą?A to nie wiesz że czarne jest białe, a białe czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 To jak czytanie Tory z prawej w lewą, dla mnie nienaturalne dlatego pomyłka w opisie. Zaraz poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Mordeo
Dzisiaj znalazłem całkiem fajne porównanie screen shotów:
http://www.bbcboards.net/lowrance-image-interpretation/375508-dragonfly-vs-hds8-screenshots.html
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi