skippi66 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ale ja w przeciwieństwie do Ciebie od początku zakłądam że mogę się mylić. Jakiś czas temu założyłem że nie jestem najmądrzejszy na świecie i życie stało się proste Tak, to była złośliwość.Skoro tak założyłeś, wychodzi z Ciebie szlachetna skromność. Ale jak powiedział cesarz Francuzów: skromność jest cechą miernot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Tak, to była złośliwość.Skoro tak założyłeś, wychodzi z Ciebie szlachetna skromność. Ale jak powiedział cesarz Francuzów: skromność jest cechą miernot... @Skippi66 pełen luuuuz ale wracając do Francuzów mają takich "Cesarzy" jakich mają czyli jednak jeszcze nie znalazles dwu-/wieloskladu, ktory by ciebie podczas lowienia sandaczy zadowalal, dobrze zrozumialem? Jednoskładu również......chociaż trzy nowe pozycje czekają na sprawdzenie tylko mi woda zamarzła Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Wiktor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Poruszona kwestia różnicy cen wędek jedno-wieloskładowych wynika przede wszystkim z dodatkowej pracy za którą muszą właściciele firm zapłacić ludziom je wykonujących. No i jeszcze projekt, też kosztuje.Przypomniała mi się jeszcze jedna kwestia. Czy nigdy nie zdarzyło Wam się, że przy wyrzucie przynęty nagle zostaliśmy z połową wędki w dłoni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Przy wyrzucie można zostać z połową wędki zarówno w jedno jak i wieloskładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Między innymi dlatego przechodzę na jednoskłady. Ta przypadłość dotyczy nie tylko tanich wędek za 300 zł i mniej, ale i pracownianych cacek za 1,5 zł. Przy jednoskładzie nie martwię się o nic i mogę skupić się na łowieniu ryb. Łowieniu, a nie wożeniu. Czyż nie o to chodzi? Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Przy wyrzucie można zostać z połową wędki zarówno w jedno jak i wieloskładzie Jak złamiesz kij powiedzmy 30cm od szczytu to w jednoskładzie masz całkowite rozbrajanie a w dwuskładzie tylko część szczytową.W przypadku braku gwarancji koszty raczej wyższe.przy jednoskładzie.Skippi masz dodatkowy punkt dla dwuskładu. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ten da się ominąć - nie łamać kija. Problem z transportem na podobnej zasadzie również - nie przewozić 2, jakże istotne, punkty w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Przy wyrzucie można zostać z połową wędki zarówno w jedno jak i wieloskładzie Chodziło mi o "rozsunięcie", a nie złamanie wędziska . W przypadku mocno eksploatowanych dwuskładów element łączący siłą rzeczy musi się wycierać, a czasem przez gapiostwo można nie dokładnie złączyć bo i takie rzeczy widziałem. Jak złamiesz kij powiedzmy 30cm od szczytu to w jednoskładzie masz całkowite rozbrajanie a w dwuskładzie tylko część szczytową.W przypadku braku gwarancji koszty raczej wyższe.przy jednoskładzie.Skippi masz dodatkowy punkt dla dwuskładu.Dobre wędki się same nie łamią, chyba że to chrust . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 W jednoskładzie nie martwię się o nic i mogę skupić się na łowieniu ryb. Czyż nie o to chodzi? Dokładnie. Komfort psychiczny jest bardzo ważny. Lepiej skoncentrować się na łowieniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Chodziło mi o "rozsunięcie", a nie złamanie wędziska . W przypadku mocno eksploatowanych dwuskładów element łączący siłą rzeczy musi się wycierać, a czasem przez gapiostwo można nie dokładnie złączyć bo i takie rzeczy widziałem. Dobre wędki się same nie łamią, chyba że to chrust . Samo to nic się nie łamie, nawet chrust . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) @ Jozi: Tu Cię zaskoczę. Chrust mi się sam połamał przy wyrzucie. Blank nie był przeze mnie uszkodzony, wabik dobrany do cw. kija. Owszem, może w fabryce/ transporcie ktoś go pacnął, ale łowiłem nim kilkanaście razy wcześniej i problemu nie było. Aha, to dwuskład był/ jest Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Samo to nic się nie łamie, nawet chrust .Plus dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jednoskładu również... OK, rozumiem i wcale sie nie dziwie, ze szukasz i obawiam sie, ze bedziesz musial sam znalezc, z drugiej strony patrzac to sa bardzo mile poszukiwania ... znam zreszta ten bol z wlasnego doswiadczenia, kiedys szukalem wedki pod gume do docelowego polowu szczupakow, szukalem lat moze 4-5(?) i znalazlem wedke, ktora jest dla mnie naj, co nie oznacza, ze dla innych tez bylaby naj i tu powtorze sie, ze znalazlem tylko jeden kij w dwoch kawalkach, ktory jest w stanie spelnic moje oczekiwania i wedlug moich subjektywnych odczuc przekazuje brania ryb tak samo dobrze jak wedka jednoczesciowa, ktore w zasadzie preferuje, jednakze od pewnej dlugosci transportowej (+/- 2.30 cm) decyduje sie na wedki 2 skladowe ... czysty pragmatyzm, tylko pozornie nie majacy nic wspolnego z lowieniem wracajac do tematu i problematyki, wedlug mnie, niewymiernej i w duzej mierze zaleznej od osobistych odczuc i predyspozycji ... wychodze z zalozenia, ze jest to tak subjektywne, ze zadne pomiary i ich wyniki nie wylicza wedki idealnej tylko z parametrow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Piotr - w ujęciu tego tematu nie ma. I to nie tylko pozornie. Nie o to pytał OP. To, że nad wodę najpierw trzeba dotrzeć, wie chyba każdy, kto nie mieszka bezpośrednio nad łowiskiem. Na ryby przemieszczam się własnym autem i nie widzę tego demonizowanego problemu. Obecnie to 2m "calak", na wiosnę dojdzie 2,15 m i wciąż problemu nie będzie. A nad wodą walory kija, a nie transport, zaprzątają moje myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak się zastanowić, to faktycznie straszne, ileż ja czasu muszę poświęcić zamartwianiu się, czy mój dwu/wieloskład nie rozpadnie się przy wyrzucie . Tak słabo wtedy skupiam się na łowieniu. I to paskudne "kwadratowe" ugięcie - fuj! Poza tym przez to nieszczęsne złącze to jakbym gumę od majtek w łapie trzymał Chyba wywalę wszystkie swoje wieloskłady i zastąpię je tzw. monoblankami. Wtedy i dopiero wtedy będę mógł tylko o łowieniu myśleć ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Tak, cisza jak makiem zasiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak się zastanowić, to faktycznie straszne, ileż ja czasu muszę poświęcić zamartwianiu się, czy mój dwu/wieloskład nie rozpadnie się przy wyrzucie . Tak słabo wtedy skupiam się na łowieniu. I to paskudne "kwadratowe" ugięcie - fuj! Poza tym przez to nieszczęsne złącze to jakbym gumę od majtek w łapie trzymał Chyba wywalę wszystkie swoje wieloskłady i zastąpię je tzw. monoblankami. Wtedy i dopiero wtedy będę mógł tylko o łowieniu myśleć ... Michał jak będziesz rodawał za darmo to się piszę na jakiś kijek.Jestem koleżeński i z kolegami też się podzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ale one kiepskie, jeśli chodzi o czucie przynęty/ryby/dna. Lepiej posklejać na złączach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Tak, cisza jak makiem zasiał Trzeba zarobić na materiał do testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ale one kiepskie, jeśli chodzi o czucie przynęty/ryby/dna. Lepiej posklejać na złączach Ooo tak, najlepiej klejem nano co by czucie było jak w jednoskładzie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Trzeba zarobić na materiał do testów Nie tu bym szukał przyczyny Coby nie zaogniać, ugryzę się w wirtualny język i oddalę z tematu, którzy wyczerpał się już jakiś czas temu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Nie tu bym szukał przyczyny Coby nie zaogniać, ugryzę się w wirtualny język i oddalę z tematu, którzy wyczerpał się już jakiś czas temu. PozdrawiamTemat nawet nie został liźnięty Na kilkadziesiąt postów może kilka coś wnosiło i nawiązywały do mojego pytania. Ogólniki i powielanie opini to reszta no i różnego rodzaju wycieczki w różne strony głównie filozoficzne . Jedynie Ci którzy napisali coś o własnych doświadczeniach pomiędzy czuciem,zaznaczam CZUCIEM!! w jednoskładzie a wieloskładzie tworzą konstruktywną rozmowę. Reszta to standardowe pitolenie. Przypomina mi to codzienne poranne odprawy z moimi handlowcami.Nie idzie bo nie idzie i koniec tak jest i tak być musi.. A jak mawiał mój nauczyciel handlu z Tel Awiwu "jak by szło to byśmy nie byli potrzebni" Liczę że ktoś kto miał jeszcze możliwośc porównania jedno i wieloskładów zajmie jeszcze stanowisko w rozmowie . Ja mam jeden pomysł jak to sprawdzić "organoleptycznie" ale muszę poczekać do przyszłego tygodnia. Jak ktoś ma opowiadać o przedzieraniu się przez krzaki to faktycznie temat się wyczerpał Bez urazy PozdrawiamWiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 wracajac do tematu i problematyki, wedlug mnie, niewymiernej i w duzej mierze zaleznej od osobistych odczuc i predyspozycji ... wychodze z zalozenia, ze jest to tak subjektywne, ze zadne pomiary i ich wyniki nie wylicza wedki idealnej tylko z parametrowPomiary mają mi pomóc w obaleniu stereotypów i opini powielanych na forach bo ktoś tak powiedział. Jak sprawdze to będe miał pewność,myślałem że ktoś to już zrobił ale widać jeszcze nie albo nie odezwał się w temacie. Badanie przewodności identycznych blanków w jedno i dwu składzie powinno być miarodajne chociaz pewności nie ma ale to zawsze coś.Subiektywne odczucia w konsekwencji są najważniejsze jednak fajnie jak nie są mącone niezbadanymi faktami PozdrawiamWiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak bez urazy jak z urazą. Mało było standardowego pitolenia, tylko raczej głosy rozsądku. Tyle że nie po Twojej myśli w większości. Dostałes dokładnie podane na tacy zalety jednego i drugiego rozwiązania i nie wiem zupełnie czego jeszcze oczekujesz?Kończąc: w latach '90 sporo łowiłem kogutami na jednoskłady St. Croix. To były klasyczne, sztywne pały ok. 2 metrów. Wędki z kapitalnym czuciem przynęty i... w mojej opinii żadnych innych zalet. Generalnie chodziło żeby dać sandałowi po zębach, tym bardziej że w użytku były żyłki. Obecnie, w dobie rozpowszechnionych nierozciągliwych plecionek, nie ma potrzeby stosowania tak twardych wędek. Nigdy potem jednoskładami nie łowiłem i sam bym żadnego nie kupił, właśnie ze względu na małą poręczność takiej wędki podczas podróży na łowisko. Ale to tylko moja opinia.Natomiast praca monoblanku, idealne ugięcie i brak łączenia, skłania mnie do uznania zdecydowanej wyższości jednoskładu. Bowiem z większością połączeń, zwłaszcza na spigocie, prędzej czy później są problemy. Spójny, ciągły materiał zawsze będzie lepszy od tego samego materiału ale łączonego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak bez urazy jak z urazą. Mało było standardowego pitolenia, tylko raczej głosy rozsądku. Tyle że nie po Twojej myśli w większości. Dostałes dokładnie podane na tacy zalety jednego i drugiego rozwiązania i nie wiem zupełnie czego jeszcze oczekujesz?Kończąc: w latach '90 sporo łowiłem kogutami na jednoskłady St. Croix. To były klasyczne, sztywne pały ok. 2 metrów. Wędki z kapitalnym czuciem przynęty i... w mojej opinii żadnych innych zalet. Generalnie chodziło żeby dać sandałowi po zębach, tym bardziej że w użytku były żyłki. Obecnie, w dobie rozpowszechnionych nierozciągliwych plecionek, nie ma potrzeby stosowania tak twardych wędek. Nigdy potem jednoskładami nie łowiłem i sam bym żadnego nie kupił, właśnie ze względu na małą poręczność takiej wędki podczas podróży na łowisko. Ale to tylko moja opinia.Natomiast praca monoblanku, idealne ugięcie i brak łączenia, skłania mnie do uznania zdecydowanej wyższości jednoskładu. Bowiem z większością połączeń, zwłaszcza na spigocie, prędzej czy później są problemy. Spójny, ciągły materiał zawsze będzie lepszy od tego samego materiału ale łączonego.Urazy nie ma żadnej,zapewniam.Wszelkie zalety i wady jedego i drugiego znam i dziękuję za Wasze opinie. Zapytam jeszcze raz i może troche inaczej. Czy łączenie w nowym kiju,idealnie spasowane bez żadnych uszczerbków tłumi drgania? Czy może powodować że przekazanie impulsów od szczytówki do dolnika będzie gorsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi