Skocz do zawartości

TICA LIBRA SA 3500 H - opinie, uwagi

mkuczara

Rekomendowane odpowiedzi

2000 Pts mieści właśnie szpulkę PP 10lb (+ niewielki podkład). Świetnie pasuje do kija 3/4 oz

Sa rozne kije 3/4oz. Ja zakladam tego malego Catalysta do wedki Talona 21g(3/4oz), ktory jest wybitnie elastyczny i mozna nim ciskac bardzo male w stos. do mocy kija przynety.

Ale sa kije do 3/4oz znacznie potezniejsze, do ktorych zadna miara Catalyst 2000 nie pasuje, bo maja moce rzedu 17LB.

Nie widze wersji PTs, o ktorej mowisz, najprosciej bedzie wkleic parametry i porownac z wersjami aktualnie dostepnymi czyli PTi i Pti inshore, ktore wygladaja tak samo i maja te same pojemnosci szpuli.

http://www.cabelas.com/cabelas/en/common/search/search-resul ts1.jsp?QueryText=+Catalyst&N=4887&Ntk=Products& Ntx=mode+matchall&Nty=1&Ntt=+Catalyst&noImage=0

A jest to wielkosc mniejsza niz do spiningu sredniego, bo i kij podany byl z kategorii sredniej...

Gumo

Nie ma takiej serii jak PTi Inshore (na stronie producenta jest PTs Inshore), Cabelas błędnie opisał ten kołowrotek.

Obydwie wersje mają takie same parametry (jedynie wagowo symbolicznie się różnią).

Moc kija nie ma znaczenia, istotne jest to, że mimo wielkości 2000, nie przypiąłbym go do 'lżejszego' kija, bo mi gabarytowo nie pasuje (w odróżnieniu od innych 2000-czek).

pzdr

zewu

...Moc kija nie ma znaczenia, istotne jest to, że mimo wielkości 2000, nie przypiąłbym go do 'lżejszego' kija...

Czyli ma znaczenie... :D

Zostawilbym to, zlaszzca ze rozgalezia watek jeszcze bardziej.

Istotne jest, ze ta literka s oznacza saltwater, a ze ceny w Cabelasie sa identyczne to lepiej wybrac ten, ktory jest przeznaczony na saltwater.

Gumo

@Gumofilc

Ok, ale mowa była o różnicach mocy przy kijach 3/4 oz. Jaziowego zestawu np. z kijem 1/4 oz już bym z tego nie zrobił.

W sumie gadamy o niczym, bo nie mamy 100% pewności czy Pti i Pts mają tej samej wielkości korpusy. W każdym razie, podsumowując, polecamy kręcioły Quantuma (ze szczególnym wskazaniem na te mniejsze... nawet jeśli wydają się większe) :mellow:

pzdr

zewu

Takie gadania o niczym (mialem sygnaly) sa nieraz ciekawsze niz bardziej ukierunkowane...

Zgoda, przy jakichkolwiek zakupach nie ma nic pewnego. Zwlaszzca, ze sa rozne preferencje w zaleznosci od sposobu polowu, i miejsca. Jak rowniez rozne gusta...

Gumo

p.s. Bardzo ciekawy opis (link wyzej), wskazowka jak trzeba postepowac przy konserwacji.

Moze i mnie sie przyda.. :D ..ja tego 2000 Quantuma jeszzce nie otwieralem.. <_<

@Gumofilc

PTs to niby wersja 'morska' Catalysta. Nie wiem właśnie czy posiadają taki sam korpus co PTi.

Gdybyśmy pominęli wielkość szpuli (Daiwy mają oczywiście większą średnicę) to Catalyst 2000 PTs ma gabaryty Daiwy Sol 2500, jest mniejszy od Tierry 2500 i większy od Fuego 2500.

2000 Pts mieści właśnie szpulkę PP 10lb (+ niewielki podkład). Świetnie pasuje do kija 3/4 oz.

@Ginel. namieszaleś tymi wielkościami Libry...

SA3000 ma gabaryty SA2500.

SA3500 jest nieco mniejszy od SA 4000 (długość jest chyba ta sama, ale SA4000 ma o kilka mm szerszy rotor).

Długość: 13,3 cm (SA3500), 10,7 cm (SA3000)- mierzone kiedyś na szybko linijką.

SA 3500 jest dłuższa od Stradica 4000FH. Tak więc to spory kołowrotek.

To tyle o gabarytach.

pzdr

zewu

Masz rację ja mam Librę 3000 H i ta wielkość od 3500 jest sporo mniejsza. Moja waży 320gr, 3500-420gr

Przepraszam, że wkradł się bląd :D

• 2 tygodnie później...

To odgrzeje ten temat :D

Wczoraj mialem okazje przetestowac swieza libre 3500h. Kolwortek ma troche toprny ale solidny wyglad. Jest faktycznie dosc masywny, i sprawia wrazenie mocnej maszyny. Lowilem nim w polaczeniu z team dragonem 10-28g, zylka 20 mm rzucajac thrilami i twisterami z glowka 15g w dosc silnym nurcie , na przelewach etc. Wrazenia sa bardzo pozytywne, kolowrotek zwija ladnie, a rzuty sa dalekie.

Najpierw siadl mi klen okolo 40 cm, ale to za mala ryba na test hamulca. Prawdziwa zabawa zaczla sie jak zaczepilem za pletwe grzebietowa brzane okolo 60 cm. Maly czolg ruszyl w dol rzeki na jakies 40-50 metrow, nie wiele moglem zrobic oprocz patzrenia jak ryba wybiera zylke z kreciola :D, aczkolwiek hamulec dzialal ladnie bez zaciec i po 10 min mialem rybe na plytkiej wodzie. Brzana sie sama wypiela po paru skokach na plyciznie, ale emocje byly niezle.

Zobaczymy jak po roku orania Wisly Tica bedzie sie sprawowala, na razie wrazenia barzdo pozytywne

• 6 lat później...
  • 1 rok później...

Też mam Librę 2500SA ,od lat kilkunastu i złego słowa nie mogę powiedzieć , zwinęła w swojej karierze duuuuużo m żyłki i pletki i wciąż pracuje jak by jej wiek nie wpływał na jakość pracy .....Chcę nabyć jeszcze jedną dla dzieciaka ,na początek przygody ze spinem ;)

• 4 tygodnie później...
  • 6 lat później...