Skocz do zawartości

Szczupakoy kijek spinningowy ?

Adaśko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów ! Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym zasięgnąć Waszej porady jako doświadczonych spinningistów, a mianowicie jaki wybrać kij typowo szczupakowy? Łowie na zbiorniku zaporowym do 2.5m max. Głównie nastawiam sie na gumy wielkości od 3 do 5. Łowić zamierzam brodząc w wodzie. Kapitał do 300zl. Jak będziecie chcieli więcej szczegółów to piszcie :) Pozdrawiam i dzieki za wszystkie sugestie.

Oprócz wyszukiwarki(bardzo przydate narzędzie)wybierz sie najlepiej do sklepu,weż przedmiotowe kije w łapę,pomachaj,pomacaj, sparuj z kołowrotkiem jaki masz i sprawdz jak taki zestaw będzie ci leżał w łapie.To zdecydowanie najlepszy sposób,przekonać się organoleptycznie.

Pozdr.

• Like 1

Łowie na zbiorniku zaporowym do 2.5m max. Głównie nastawiam sie na gumy wielkości od 3 do 5.

To może Mikado Inazuma do 22 gram.

Wydaje mi się że to Mikado może być za lekkie. Sama guma 5' waży 19g, skoro na szczupaka to pewnie i duże obrotówki 4-5, wahadła..

A może coś ze stajni Okumy? np. Okuma Black Rock 10-35g , ludzie ją bardzo dobrze opisują cenowo też powinieneś się zmieścić. Sam kija w ręku nie miałem,taki strzał w ciemno..

Może ktoś z forum podzieli się z Tobą  szczegółami o tej wędce. 

Ja bym poszedł na Twoim miejscu w shimano (beastmaster) od 14-40g. lub 20-50g.Sam łowiłem trzy metrowym kijem ze starej seri i byłem zadowolony.Łowiłem nim szczupaki,ale również był używany na dużej rzece gdzie wchodzą łososie,więc swoje przeszedł.Obecnie z brzegu używam speedmaster,też trzy metry.Lżejszy,ale i droższy.Za trzy stówki możesz już trafić przyzwoity kij jakim jest shimano.Ja mam ich kilka.Każdy do innej misji i nigdy mnie nie zawiodła ta firma.Elo

Polecam Beastmaster'a wersje AX, BX, z nowszą CX nie miałem do czynienia. A nie można porównać tych kijków do dragona milenium bo to zupełnie inna klasa.

pewnie, że inna klasa ale budżet miał być 300 a nie grubo ponad 400. Jakby miało być 400 to poleciłbym Daiwę infinity q 2.7m do 28 czy 30g, dokładnie nie pamietam, Rzucałem nią kiedyś i za te pieniądze rewelacja.

Edit.

tą łowiłem tylko starszym modelem. dołóż 85zł  i przypuzczam, że nie pożałujesz:

http://allegro.pl/wedka-daiwa-infinity-q-jigger-7-28g-11694-271-i3858110524.html

Edytowane przez Wagner

pewnie, że inna klasa ale budżet miał być 300 a nie grubo ponad 400. Jakby miało być 400 to poleciłbym Daiwę infinity q 2.7m do 28 czy 30g, dokładnie nie pamietam, Rzucałem nią kiedyś i za te pieniądze rewelacja.

Edit.

tą łowiłem tylko starszym modelem. dołóż 85zł  i przypuzczam, że nie pożałujesz:

http://allegro.pl/wedka-daiwa-infinity-q-jigger-7-28g-11694-271-i3858110524.html

Heh, starsze modele można kupić taniej niż za 400zł. 

Edytowane przez Majo