Skocz do zawartości

Klenio-Jaziowe pudełko muchowe?

Lukasz-7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanko czy próbował może ktoś z was przechowywać małe woblerki w pudełkach przeznaczonych na przynęty muchowe np coś takiego?

http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-waterproof-view-fly-box_5856/93002

Strasznie irytują mnie 2,5 cm woblerki splątane w 5-cio częściowy łańcuszek gdy próbuję je wyciągnąć z klasycznego pudełka, szczególnie jak stoję po pas w wodzie. Pytam ponieważ mam wątpliwość czy jakieś małe baryłki się po prostu do takiego pudełka zmieszczą, czy pudełko się domknie. Sprawdziłbym to ale w większości sklepów w jakich byłem takie pudełka są zafoliowane i nie da rady, a średnio mi się chce kupować pudełko tylko po to żeby się okazało że nie da rady i poleciało na giełdę.

Czy ktoś ma takie doświadczenia??

Pozdrawiam

Łukasz

Fajne rozwiązanie ;)!

A są takie pudełka tylko, że dwustronne? Jeżeli ktoś ma jakiś inny patent przeckowywania woblerów czy innych przynęt to prosiłbym o uwiecznienie swojego patentu przechowywania na forum np. w tym dziale!

Pozdrawiam serdecznie! ;)

ja miałem przyjemność koprzystania z takeigo pudełka(pewnych okolicznościach je straciłem).

http://harius.com.pl/Wychwood-Tube-Flybox%283,,2452%29.aspx

polecam

Już działa, pudełko fajne tylko w nim nie wbijemy kotwiczki woblerka i nadal przynęta będzie się gibać i czepiać za kotwiczki z innymi wobkami!

Już działa, pudełko fajne tylko w nim nie wbijemy kotwiczki woblerka i nadal przynęta będzie się gibać i czepiać za kotwiczki z innymi wobkami!

zawsze można wkleić własnoręcznie przegródki i jestem pewien że około 8-10 wobków jaź-kleń na stronę się zmieści.Sumując arsenał 16-20 przynęt to zestaw wystarczający na wyprawę a dodatkowo biorąc pod uwagę dwa pudełka(ja ma zawsze dwa żeby waga kamizelki była zrównoważona)to już kilka ładnych kilo rzeki można złazić i dopasować się w menu największych wybredasów.

Nie sprawdzałem ale może okazać się,że w czasie chodzenia kotwiczki będą wypadać z pianki, mi czasem muchy wypadają więc ciążki wobler tym bardziej, na małe woblery bardziej by się sprawdził piórnik który któryś kolega z forum robi, aluminiowe muchowe pudełko z klipsami z metalu sprężynującego ale te to nie dość że małe to drogie.Można też kupić pudełko dwustronne z małymi przegródkami, ale w nie wchodzą naprawdę małe woblerki, choć Waldka Stachniaka to i 4 się zmieszczą pod warunkiem uzbrojenia w pojedynczy haczyk. 

http://allegro.pl/pudelko-dwustronne-york-hs-013-166x97x41-mm-i3889822600.html

Osobiście używam pudełek Bogdana Gawlika i są naprawdę fajne! Cena oscyluje w granicach 15 zł.

Wobki posegregowane i łatwo można je wyciągać, natomiast wymagają troszkę uwagi po łowieniu w celu ich ułożenia.

Niejednokrotnie potrzebne peany. Jednak efekt wizualny - zajebisty  :D

Poniżej załączam fotkę, pudełko ma dwa lata :)

9zuc.jpg
5n6m.jpg

• Like 1

Szkoda by mi było czasu na takie układanie wobków, szczególnie stojąc gdzieś schowanym w trawach :D

Chyba, że to tylko tak do fotki, ale czytam, że nie ;)  

Co nie zmienia faktu, że porządek wzorowy...U mnie wobki powciskane tak, żeby pudełko się tylko domknęło i nie uszkodziło przy tym steru, lub nie skrzywiło oczka.

Osobiście używam pudełek Bogdana Gawlika i są naprawdę fajne! Cena oscyluje w granicach 15 zł.

Wobki posegregowane i łatwo można je wyciągać, natomiast wymagają troszkę uwagi po łowieniu w celu ich ułożenia.

Niejednokrotnie potrzebne peany. Jednak efekt wizualny - zajebisty  :D

Poniżej załączam fotkę, pudełko ma dwa lata :)

9zuc.jpg

5n6m.jpg

Powiem tak kolego spadłeś mi kolego chyba z nieba :P?! Zajebiste rozwiązanie, funkcjonalność i porządek jak w lustereczku!

Możesz wrzucić kolego jak to pudełeczko prezentuje się z zewnątrz?

I zdradzić gdzie na necie można takie dostać i to w tak niskiej cenie ( jakie wymiary ma pudełko długość/szerokość/wysokość )???

Byłbym wdzięczny :)!

Pozdrawiam serdecznie!!! ;)

Mam to samo pudełko co @michcio, sprawdza się świetnie.

No nieco inaczej wypasione <_<. Zamierzam dokupić następne aby uporządkować wobki z kolejnego pudełka.

Irytowało mnie nad wodą rozsupływanie sznurka małych woblerów, które potrafiły tak szczepić się kotwicami że dobre 10-15min zabierało mi wyłuskanie tego wlaściwego - teraz problemu nie ma :).

Eeeee no nie Kamil, odkładam palcami i bez użycia szczypiec czy pęsety (widocznie moje paluszki bardziej zwinne niż @michcia :ph34r:) - inaczej nie widziałbym sensu przeskoku ze zwykłego pudelka na muchowe.

Dla mnie sens zmiany był taki aby dobywać "miecza"  ;) od razu i tak też jest. Jakbym miał bawić się w 15 minutowe ukladanie to równie dobrze mogę przez tyle samo wobki rozsupływać -_-.

Widzę jednak że u mnie wnętrze pudełka troszkę się różni.

Ciesze się, że się podoba, patent sobie wymyśliłem w momencie jak zobaczyłem pudełko w sklepie. Plusem pudełka, to jak zauważyliście, łatwość wyjęcia wobka. Przynęty się trzymają, a pianka niezbyt się wyrobiła przez te lata. Minusem jest odłożenie na miejsce, ale przyznam, ze w trakcie wędkowania wrzucam byle gdzie. Po wędkowaniu i tak otwieram pudełka by kotwice wyschły, wóczas je układam na miejscach :)

wymiary ów pudełka:

17cm dł
10,5cm szer

5cm grubości

Edytowane przez michcio