Skocz do zawartości

Teleobiektyw w fotografii wędkarskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno wspominałem, że od jakiegoś czasu zabieram nad wodę teleobiektyw (Canon; 70-200L /4). Robię nim i portrety, i zdjęcia akcji. W tego typu szkłach urzeka mnie klimat uzyskiwanych fotografii. Rozmycie tła, ciepło, możliwość wyeksponowania najważniejszych rzeczy oraz ukrycia elementów niechcianych. Zobaczcie, jak teleobiektyw radzi sobie nad wodą :D

post-68-1348913986,2111_thumb.jpg

post-68-1348913986,3632_thumb.jpg

Mnie się podoba. Bardzo :D

Manipulacja głębią ostrości zawsze mnie troszkę pociągała.

Kiedyś, gdy używałem analoga (Praktica PLC3) również, niemal ztych samych wzgledów, czesto używałem tele-Pentacon Auto 135mm i 200mm.

Teraz już niestety nie myslę o lustrze

Remku, a mnie odrzucają ostatnio zdjęcia przerysowane, zniekształcone szerokim kątem, takie nienaturalne. Taszczę więc teleobiektyw i... stałki (50 mm oraz 100 mm macro). Ciężkie jak cholera, ale idzie wyrobić. Szeroki kąt - póki co - odpoczywa w kącie :lol: Do czasu, aż nie kupię porządnej stałki szerokokątnej :mellow: Wówczas z pewnością minie mi obrzydzenie do przerysowań :mellow:

Ja ostatnio biegałem z 70-300, ale dla mnie trochę przegięcie <_< więc biegam z uniwersałem 17-135. Ale fotko z tego Twojego bardzo fajne - czyżby Wisełka koło Krakowa????

nikkor? mógłbyś pokazać fotki bez zooma i z maksymalnym, taką samą najlepiej; jeśli nie chcesz zaśmiecać forum to na m.goralewski@pb.pl; dzięki

Extra zdjęcie bo oddaje to co wędkarza interesuje na zdjęciu, a normalny obraz przyrody widzi przy wędkowaniu.Przeraża tylko taszczenie lustra z conajmniej 2 szkłami.Wybiłem sobie zakup lustra póki co z głowy.Czekam aż wyjdzie telefon z dobrym obiektywem i tanio będzie dostępny.

tak, nikkor - jak będę miał chwilkę, to zrobię coś i Ci wyślę. Acha, mam ostatnio dużo na głowie, więc może mi umknąć, w razie czego przypomnij się - chyba że chcesz komunistów <_<

Jeśli MGOR zastanawiasz się nad Nikkorem 70-300 to polecam Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED AF-S VR. Jest OK.

Pozdrawiam

Remek

• 2 miesiące temu...

@Jaculek, fajne klimatyczne fotki z super głębią ostrości( pstrykałeś przy minimalnej dziurze?)

Ja narazie męczę się z KIT-owym Nikkorem 18-55mm ale już po głowie chodzi mi zakup tele 18-200mm...poczekam aż trochę spadną ceny :mellow:.

Pozdrawiam.

@Jaculek, fajne klimatyczne fotki z super głębią ostrości( pstrykałeś przy minimalnej dziurze?)

Ja narazie męczę się z KIT-owym Nikkorem 18-55mm ale już po głowie chodzi mi zakup tele 18-200mm...poczekam aż trochę spadną ceny :mellow:.

Pozdrawiam.

Polecam Tamron 18-250mm cudo to to nie jest ale ja jestem zadowolony. Chcę właśnie coś jaśniejszego od niego ze stałym światłem.

post-867-1348914112,5566_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...