maciekd01 Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Ok, wygląda na to, że Fishing Zone jest im potrzebne do celów statystycznych, pozwolenie jest ważne na cały obszar.https://www.youtube.com/watch?v=xPvVQFk-1vQ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karaś Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Za parę dni wyjeżdżam na Chorwację są jakieś szanse na labraksy z brzegu w tym okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 do Chorwacji a nie na Chorwację. Nie gwałćmy tego pięknego kraju tą pokraczną konstrukcją. Jak Marian Dziędziel w Weselu Smarzowskiego - "a młodzi pojadą w podróż poślubną - na Chorwację." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Za parę dni wyjeżdżam na Chorwację są jakieś szanse na labraksy z brzegu w tym okresie?Szanse nikłe - labraksy to dopiero wrzesień/październik więc gumy, twistery, cykady i woblery zostaw w domu.Jeśli koniecznie chcesz spinningować to załatw sobie blaszki 10-15g, 20g, oraz 30g (ze wskazaniem na te najlżejsze), typu slow casting jiig i cienką pletkę 0.16. Może uda ci się coś wyciągnąć, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Pod koniec maja na nieduże jasne gumki takie się czepiały w ciągu dnia. A o zmierzchu jakieś takie makrelo podobne. Na lekkim sprzęcie całkiem przyjemna zabawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 To strzępiel pisarz (Serranus scriba) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Niedługo wybieram się do Chorwacji tutaj wrzucam stronę gdzie można online wykupić licencję na rekreacyjne i sportowe wędkowanie https://ribarstvo.mps.hr/default.aspx?id=4010.Znajdziecie tam też obowiązujące przepisy niestety trzeba przetłumaczyć z chorwackiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 27 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 A wędkował ktoś z kolegów z łódki w Chorwacji ? Bynajmniej może jest ktoś kto próbował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SHIT_TLER Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Kojarzy ktoś coś takiego? Na jaskółki fajnie reagują i największe pod 40cm się kręcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jak ma kolec w górnej płetwie to będzie Pauk. Podobno po wbiciu kolca trzeba udać się do lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Też teraz jestem , ale z brzegu cieniutko. Jak prezentujesz przynętę? Jakieś preferowane kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Ja byłem jakieś 2 tyg. temu i ogólnie jest słabo. Ryby większe trafisz w okolicach wysp. W porcie tylko maluchy się trafiały. Ogólnie gumki w jasnych kolorach, ale jeśli się nie zatnie to ogonek obcięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Ja jadę za 2 tygodnie z własną łajbą i zamierzam kupować licencje na połów z łodzi. Będę pływać po pełnym morzu właśnie w okolicach wysp. Ja byłem jakieś 2 tyg. temu i ogólnie jest słabo. Ryby większe trafisz w okolicach wysp. W porcie tylko maluchy się trafiały. Ogólnie gumki w jasnych kolorach, ale jeśli się nie zatnie to ogonek obcięty.Jakie gumki, jak ciężko i jak głęboko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Ja jadę za 2 tygodnie z własną łajbą i zamierzam kupować licencje na połów z łodzi. Będę pływać po pełnym morzu właśnie w okolicach wysp. Jakie gumki, jak ciężko i jak głęboko ?gumki niepékajáce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jak będziesz miał łódkę i łowił przy wyspach to może zamiast łowić drobiazg to nastaw się na bluefishe i leerfishe. Teraz jest na nie dobry okres i łowi się je głównie na przynęty powierzchniowe. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jak będziesz miał łódkę i łowił przy wyspach to może zamiast łowić drobiazg to nastaw się na bluefishe i leerfishe. Teraz jest na nie dobry okres i łowi się je głównie na przynęty powierzchniowe. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaSłucham dalej . Poproszę o więcej szczegółów. Przy miejscu gdzie jadę mam obczajone kilka wysepek i fajne spady z 20-80m głębokości. Gospodarz i zaprzyjaźniony tubylec kazali mi zabrać oczojebne pilkery, seledyny, różowe i błękitne..... Jeśli chodzi o poppery to jakoś kojarzą mi się tylko z GT - a na to sprzętu nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 https://www.mp.pl/pacjent/zdrowiewpodrozy/lista/105605,jak-postepowac-po-zakluciu-kolcem-jadowym-ryby-ostrosz-drakon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Kojarzy ktoś coś takiego? Na jaskółki fajnie reagują i największe pod 40cm się kręcą 05dc66bc70833dfegen.jpgzjadliwe :P 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SHIT_TLER Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Doszedłem co to Różne rodzaje kurków to są, ostrosze czy inaczej weevery trochę inaczej wyglądają Co do większych przynęt to dwa dni machałem z rana, jedno wyjście do Cane Walkera od Berkleya ale nie trafił. A tak to biegam sobie z lżejszą wędeczką, ryby takie do pół kilo biorą i łowię prawie tylko na jaskółki, głownie luker city i berkley power minnow 8 cm na główkach od 4 do 8 gr. Kolory takie jak na zdjęciach, raczej pod małą rybkę, byle coś bokiem błyskało. I prowadzę w typowym opadzie, dwa-trzy ostre podbicie i czekam na dno. Ryb nie tnę w tempo, bo zwykle kończy się to urwanym ogonem, czekam aż poczuje ciężar na kiju i wtedy dopiero zacinam, żadna ryba nie była głębiej zaczepiona, każdej guma z pyska sterczała. Ryb jest kilka-kilkanaście na taką dwu godzinną sesję w porcie albo przy skałkach. Moje ulubione "okonki", jak trafisz dobrą zatokę ze skałami na dnie to kilkanaście idzie złapać, ale większego niż 20cm nie złowiłem. To w sumie nie wiem co za ryb, ale waleczne cosik Dentex taki pewnie pod pół kilo na berkleya 8 cm. I największy kurek pewnie z 45 cm, tylko złowiony jak jeszcze szaro było przed wschodem, więc zdjęcie takie sobie ale kolorki mają mega. No i małe belony, idzie się ołowić w opór jak trafi się na stado. Te akurat biorą na małe twitchbaity i sticki powierzchniowe. No i ofiara kilku ryb. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez bartolomeo 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SHIT_TLER Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dzisiaj cel makrela. Zrealizowane. Ogólnie 3 w dwie godziny. Brały jak jeszcze było szaro, tylko się zrobiło jaśniej zaczął się cyrk na powierzchni. Gotowały wodę a ja miałem tylko odprowadzenia i stuknięcia w ilości hurtowej. Może dlatego, że żerowały na rybkach 3cm a u mnie w pudełku nic poniżej 6cm nie było i im coś nie pasowało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mordeo Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Doszedłem co to Różne rodzaje kurków to są, ostrosze czy inaczej weevery trochę inaczej wyglądają Co do większych przynęt to dwa dni machałem z rana, jedno wyjście do Cane Walkera od Berkleya ale nie trafił. A tak to biegam sobie z lżejszą wędeczką, ryby takie do pół kilo biorą i łowię prawie tylko na jaskółki, głownie luker city i berkley power minnow 8 cm na główkach od 4 do 8 gr. Kolory takie jak na zdjęciach, raczej pod małą rybkę, byle coś bokiem błyskało. I prowadzę w typowym opadzie, dwa-trzy ostre podbicie i czekam na dno. Ryb nie tnę w tempo, bo zwykle kończy się to urwanym ogonem, czekam aż poczuje ciężar na kiju i wtedy dopiero zacinam, żadna ryba nie była głębiej zaczepiona, każdej guma z pyska sterczała. Ryb jest kilka-kilkanaście na taką dwu godzinną sesję w porcie albo przy skałkach. Moje ulubione "okonki", jak trafisz dobrą zatokę ze skałami na dnie to kilkanaście idzie złapać, ale większego niż 20cm nie złowiłem. To w sumie nie wiem co za ryb, ale waleczne cosik Dentex taki pewnie pod pół kilo na berkleya 8 cm. I największy kurek pewnie z 45 cm, tylko złowiony jak jeszcze szaro było przed wschodem, więc zdjęcie takie sobie ale kolorki mają mega. No i małe belony, idzie się ołowić w opór jak trafi się na stado. Te akurat biorą na małe twitchbaity i sticki powierzchniowe. No i ofiara kilku ryb. <<edit>>Nie cytujemy zdjęćNa te ostrosze to uważaj, mają jad w kolcach grzbietowych. Ja niestety miałem ta nieprzyjemność - boli puchnie masakrycznie. Gdyby ci się zdarzyło, to miejsce ukłucia należy natychmiast podgrzać, albo zapalniczką albo włożyć do gorącej wody. To jest info od lekarza z Chorwacji. Wysoka temperatura neutralizuje truciznę. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja jadę za 2 tygodnie z własną łajbą i zamierzam kupować licencje na połów z łodzi. Będę pływać po pełnym morzu właśnie w okolicach wysp. Jakie gumki, jak ciężko i jak głęboko ? Jak masz łódkę i ciekawe łowiska, to na filmie masz najskuteczniejszy zestaw na duże ryby denne w M. Śródziemnym. Na dentexy i kilka gatunków grouperów, jak w łowisku jest ryba, to coś złowisz. https://youtu.be/39JZ4zdQmwg Waga tych główek, u mnie w Grecji mówią na to "zoka" (foto), od 100 do nawet 300 gramów. Cena na południu Europy to kilkanaście euro sztuka. Metoda niby jak modny obecnie vertical, ale tu na południu stara jak śródziemnomorskie cywilizacje. We wstawkach w wideo są pokazane główki starej szkoły. Do tego musisz mieć zestaw do pozyskania przynęty czyli mątwy lub kalmara. Z łódki najlepiej na zestaw typu choinka z kilku przynęt typu "świnka" (foto). Można pewnie kupić żywą przynętę w sklepie wędkarskim czy od rybaka, ale umiejętność samodzielnego pozyskania będzie raczej procentować. Możesz jakieś choinki śledziowe czy na makrelę też mieć, można z rybą na zestawie kombinować, ale kalmar/mątwa bije wszystko. [emoji6] Pilkerów bałtyckich nie bierz, w aucie wagi nie odczujesz, ale skuteczność hmm... taka sobie. Jak chcesz na jigging połowić to lepiej kupić (chociaż tanio nie będzie) coś z modeli oferowanych przez lokalne sklepy. https://www.maguro-pro-shop.com/varalice/jigging-lures?page=1 https://www.maguro-pro-shop.com/varalice/SlowJiggingLures Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Maraky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gary Opublikowano 21 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 hej, czy ma ktoś jakąś wiedzę o zalewie peruca (na rzece cetina ) ? gdzie można kupić zezwolenie, jak tam z drapieżnikiem, na co można liczyć i czy warto brać kajak czy z brzegu jest szansa na złowienie jakiegoś drapieżnika ( metoda spinning) ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Ma ktoś kontakt do przewodników na Sawie? do Micia mam, może jest ktoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 A ja dzisiaj takie paskudztwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi