harp Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 Czy ktoś tego używał? Na allegro jest sporo ofert sonarów za sto-parę złotych. http://allegro.pl/item381248897_profesjonalna_echosonda_czuj nik_glebokosci_.html Warto? (plusy minusy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anguiler Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 Po pierwsze lepiej mieć najtańsze echo, niż nie mieć żadnego. Ja mam z Allegro See to Sea za 118 zł. I moim zdaniem bezapelacyjnie warto. Jutro porobię jakieś fotki, jak pokazuje ten mały ekranik. Na razie użyłem raz i byłem zachwycony. Pokazuje dobrze głębokość, ukształtowanie, rozróżnia twarde i miękkie dno. Pływałem po miejscach, gdzie kiedyś łowiłem z kolegą, który ma echo 10 razy droższe, więc wiem, że dobrze pokazuje. Na starym korycie Narwi nawet namierzyłem małą górkę o powierzchni może 2 metrów. Fakt, że trochę musiałem pokombinować z ustawieniami, jak czułość i zoom. Ale moim zdaniem oczekiwany efekt osiągnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Dzięki! Zdjęcia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anguiler Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Fotka obrazu z tego echa, fakt - mogłem cyknąć jak pokazywało ciekawsze rzeczy. Jakby co, będe pamiętał następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Można odróżnić rodzaje dna ? Jakieś ryby ? Czy sumka przyklejonego do dna tym da sie rozpoznać? 28 lipca wybieram się nad Zegrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anguiler Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Im bardziej rozproszony z tych kwadracików obraz lini dna, tym bardziej miękkie dno. Funkcja Fisch ID pokazuje jakieś tam ryby, ale ja nigdy jej nie używam, koncentrując się na obrazie dna i głębokości. Suma przy dnie nie dopatrzyłem się To proste urządzenie, dające bardzo podstawowe informacje. Pływam z nim po ZZ, pływałem bez niego. Różnica jest kolosalna. Bez echa czułem się jak ślepy na takiej wodzie, a teraz po prostu wiem co chcę robić. Nie można po echu za stówkę z hakiem oczekiwać tego, co po takim za tysia. Ale swoje założenia spełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 A nie lepiej kupic Eagla Fish mark, ktore teraz kosztuje $189.99 gdzieniegdzie? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 A nie lepiej kupic Eagla Fish mark, ktore teraz kosztuje $189.99 gdzieniegdzie? GumoTeż bym uderzał w Eagla, bo na tym ww to.. widać chyba jak ktoś ma MOC. Ale wtedy to mu chyba echo nie potrzebne.Na Ebayu można ustrzelić fishmarka 320 za bardzo rozsadne pieniądze - ok 100$? Niby 2x tyle co za wynalazek ale jakość nieporównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zewu Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 A nie lepiej kupic Eagla Fish mark, ktore teraz kosztuje $189.99 gdzieniegdzie? Tak, to w sumie niewielka różnica cenowa. Wystarczy 3-krotnie przekroczyć budżet. pzdrzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Ta cena to jak pojdziesz po najmnijszej lionii oporu...zostaly podane inne, tansze zrodla... Jezeli juz jedziemy w te strone to mozna w ogole nie nadwyrezac budzetu...wyciac w krzakach rożdżke albo wypiłowac sobie wahadełko... No a tak zupelnie serio, to porownanie tych cen rzeczywiscie daje duza roznice...za to porownanie mozliwosci obu urzadzen jest juz niemozliwe...dzida przeciwko karabinowi... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zewu Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 @Gumofilc, gdybym kupował echo, posłuchałbym Twojej rady i zainwestował w sprawdzony, przyzwoitej jakości sprzęt. Są jednak jakieś powody, że ludzie kupują echa po 100 parę złotych i nie chodzi tu chyba o żyłkę do hazardu, bezkrytyczne przyjmowanie opisów marketingowych czy naiwne podejście do otaczającej rzeczywistości. pzdrzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Rozumiem, jednak mimo wszystko uwazam, ze z tego, co napisalem kazdy wyluska co trzeba i podejmie bardziej swiadomie wybor. Ja po prostu tego nie moge polecic, ile by nie kosztowalo...tak samo, jak nie polecilbym samochodu bez biegu wstecznego... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Wszystko cacy!! Podoba mi siępatent z wahadełkiem. ALE Jak często wykorzystuje się inne możliwości echa niż określenie głębokości,ukształtowania dna? Czy to nie wystarczy? Nie używałem nigdy echosondy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Proponuje odpalic wyszukiwarke, bylo na ten temat sporo. Zorientowac sie mozna rozwniez na stronach producentow Garmin.com i Lowrance. Bez jakichkolwiek doswiadczen, na tym etapie nie znajdziemy wspolnego jezyka, obawiam sie...Wszystko jest sprawa podejscia...jednemu wystarczy cegla i sznurek, innym za malo ekranu wielkoci laptopa z kolorowym wyswietlaczem... Zgoda, jest w sondach duzo funkcji, ktore wykorzystuje sie glownie podczas poczatkowej zabawy. Jednak...zadaniem sondy to w miare wierne odwzorowanie tego, czego nie widac.Majac dobre urzadzenie szybciej czlowiek sie uczy interpretowac obrazy z sondy.Potem dochodzi do tego, ze wystarcza mu urzadzenie prostsze.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Również ludzie kupują wynalazkowe silniki z kosiarek i tym podobne patenty. Moim zdaniem w Polsce wciaż nie ma zrozumienia dla prostego faktu - ludzi biednych nie stać na kupowanie shitu.Myślę że jeśli kogoś stać na łódkę to i będzie go stać żeby zamiast 150pln zapłacić 120$ czyli coś ok 260plnów? Myslę że nie ma aż tak drastycznej, zaporowej i nie do przejścia różnicy. So far używałem 3 echa - starego garmina, starego lowrance (oba klasy ponad wymyślunkiem z alledrogo) i teraz właśnie fishmarka poleconego na forum. Między starymi a fishmarkiem różnica to jest właśnie dzida a karabin. Albo radio na korbkę a plazmowy tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Anguiler Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Oczywistym jest, że wyższa cena echa niesie lepszą jakość działania, wykonania i wyższe walory użytkowe. Dokładać do kolejnych modeli można w nieskończoność. Ja nadal uważam, że lepiej mieć echo naprawdę najtańsze niż nie mieć żadnego, bo różnica między lepszym a gorszym jest porównywalna z różnicą w pływaniu z echem jak bez niego. I tutaj widzę uzasadnienie dla takiego urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Do podgrzania atmosfery pokaże co można zrobic przy pomocy echosondy z wyższej półki.To co widzicie to pewna górka na ZZ ,kazdy punkt odpowiada odpowiedniemu namiarowi gps.W sobotę pod wieczór wyjałem z jednej półki 2 sandacze.Niestety zapomniałem aparatu,coraz więcej klamotów do zabierania.Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Powiedz - co za echo?? ostatnio coś widziałem na jakiś reklamach o 3d, ale niezbyt wiem jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Jest do tego potrzebna sonda z gps i możliwością nagrywania/karty SD/ następnie z pomocą programu obróbka w domu .Jest to najprostszy sposób ale można też inaczej.Każde następne pływanie to coraz większa baza danych.Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 A jakieś konkretne propozycje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jans Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Najtaniej to Twoje echo X 2. Np.http://www.marinedeal.com/product_p/c25208.htmJansPs.Ja od niedawna używamhttp://www.marinedeal.com/product_p/c25210.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yacaré Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Witam! Fajne zabawki... @Anguiler: Traktuje to podobnie jak Ty - lepsze cos takiego, niz nic Do kazdego przedmiotu mozna dolozyc jeszcze troche i otrzymac jakas wartosc dodatnia... do kijka, do mlynka, do gps-a, do echa, do aparatu, do lodzi, do silnika, do... Rozumujac tak, i zakladajac nieograniczony budget, wybieralibysmy sie na ryby uzbrojeni jak na podboj Marsa Dla mnie osobiscie jak do tej pory w zupelnosci wystarczy zwykly Eagle Cuda... choc ceny bardziej wypasionych uzadzen owszem sa kuszace... Najlepiej nie popadac w skrajnosci... i wykozystac mozliwosci posiadanego sprzetu Dla freakow techniki polecam: http://www.youtube.com/watch?v=gOy5ml2GhiQ&feature=relat ed Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Dzięki za link Yacare, o coś takiego własnie mi chodziło... te są trochę od czapy drogie - 1700$ to start, ale znalazłęm inną serię z tymi bajerami już za 850$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
harp
Czy ktoś tego używał? Na allegro jest sporo ofert sonarów za sto-parę złotych. http://allegro.pl/item381248897_profesjonalna_echosonda_czuj nik_glebokosci_.html
Warto? (plusy minusy)
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi