Skocz do zawartości
  • 0

Tanie echosondy

harp

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po pierwsze lepiej mieć najtańsze echo, niż nie mieć żadnego.

Ja mam z Allegro See to Sea za 118 zł. I moim zdaniem bezapelacyjnie warto. Jutro porobię jakieś fotki, jak pokazuje ten mały ekranik.

Na razie użyłem raz i byłem zachwycony. Pokazuje dobrze głębokość, ukształtowanie, rozróżnia twarde i miękkie dno. Pływałem po miejscach, gdzie kiedyś łowiłem z kolegą, który ma echo 10 razy droższe, więc wiem, że dobrze pokazuje. Na starym korycie Narwi nawet namierzyłem małą górkę o powierzchni może 2 metrów.

Fakt, że trochę musiałem pokombinować z ustawieniami, jak czułość i zoom. Ale moim zdaniem oczekiwany efekt osiągnąłem.

• 0

Im bardziej rozproszony z tych kwadracików obraz lini dna, tym bardziej miękkie dno. Funkcja Fisch ID pokazuje jakieś tam ryby, ale ja nigdy jej nie używam, koncentrując się na obrazie dna i głębokości.

Suma przy dnie nie dopatrzyłem się :(

To proste urządzenie, dające bardzo podstawowe informacje. Pływam z nim po ZZ, pływałem bez niego. Różnica jest kolosalna. Bez echa czułem się jak ślepy na takiej wodzie, a teraz po prostu wiem co chcę robić. Nie można po echu za stówkę z hakiem oczekiwać tego, co po takim za tysia. Ale swoje założenia spełnia.

• 0

A nie lepiej kupic Eagla Fish mark, ktore teraz kosztuje $189.99 gdzieniegdzie?

Gumo

Też bym uderzał w Eagla, bo na tym ww to.. widać chyba jak ktoś ma MOC. Ale wtedy to mu chyba echo nie potrzebne.

Na Ebayu można ustrzelić fishmarka 320 za bardzo rozsadne pieniądze - ok 100$? Niby 2x tyle co za wynalazek ale jakość nieporównywalna.

• 0

Ta cena to jak pojdziesz po najmnijszej lionii oporu...zostaly podane inne, tansze zrodla...

Jezeli juz jedziemy w te strone to mozna w ogole nie nadwyrezac budzetu...wyciac w krzakach rożdżke albo wypiłowac sobie wahadełko... :D

No a tak zupelnie serio, to porownanie tych cen rzeczywiscie daje duza roznice...za to porownanie mozliwosci obu urzadzen jest juz niemozliwe...dzida przeciwko karabinowi...

Gumo

• 0

@Gumofilc, gdybym kupował echo, posłuchałbym Twojej rady i zainwestował w sprawdzony, przyzwoitej jakości sprzęt.

Są jednak jakieś powody, że ludzie kupują echa po 100 parę złotych i nie chodzi tu chyba o żyłkę do hazardu, bezkrytyczne przyjmowanie opisów marketingowych czy naiwne podejście do otaczającej rzeczywistości.

pzdr

zewu

• 0

Proponuje odpalic wyszukiwarke, bylo na ten temat sporo.

Zorientowac sie mozna rozwniez na stronach producentow Garmin.com i Lowrance.

Bez jakichkolwiek doswiadczen, na tym etapie nie znajdziemy wspolnego jezyka, obawiam sie...

Wszystko jest sprawa podejscia...jednemu wystarczy cegla i sznurek, innym za malo ekranu wielkoci laptopa z kolorowym wyswietlaczem...

Zgoda, jest w sondach duzo funkcji, ktore wykorzystuje sie glownie podczas poczatkowej zabawy. Jednak...zadaniem sondy to w miare wierne odwzorowanie tego, czego nie widac.

Majac dobre urzadzenie szybciej czlowiek sie uczy interpretowac obrazy z sondy.

Potem dochodzi do tego, ze wystarcza mu urzadzenie prostsze..

Gumo

• 0

Również ludzie kupują wynalazkowe silniki z kosiarek i tym podobne patenty. Moim zdaniem w Polsce wciaż nie ma zrozumienia dla prostego faktu - ludzi biednych nie stać na kupowanie shitu.Myślę że jeśli kogoś stać na łódkę to i będzie go stać żeby zamiast 150pln zapłacić 120$ czyli coś ok 260plnów? Myslę że nie ma aż tak drastycznej, zaporowej i nie do przejścia różnicy. So far używałem 3 echa - starego garmina, starego lowrance (oba klasy ponad wymyślunkiem z alledrogo) i teraz właśnie fishmarka poleconego na forum. Między starymi a fishmarkiem różnica to jest właśnie dzida a karabin. Albo radio na korbkę a plazmowy tv.

• 0

Oczywistym jest, że wyższa cena echa niesie lepszą jakość działania, wykonania i wyższe walory użytkowe. Dokładać do kolejnych modeli można w nieskończoność. Ja nadal uważam, że lepiej mieć echo naprawdę najtańsze niż nie mieć żadnego, bo różnica między lepszym a gorszym jest porównywalna z różnicą w pływaniu z echem jak bez niego. I tutaj widzę uzasadnienie dla takiego urządzenia :D

• 0

Do podgrzania atmosfery pokaże co można zrobic przy pomocy echosondy z wyższej półki.To co widzicie to pewna górka na ZZ ,kazdy punkt odpowiada odpowiedniemu namiarowi gps.W sobotę pod wieczór wyjałem z jednej półki 2 sandacze.Niestety zapomniałem aparatu,coraz więcej klamotów do zabierania.

Jans

http://images29.fotosik.pl/235/54ec568391077519m.jpg

• 0

Witam!

Fajne zabawki...

@Anguiler: Traktuje to podobnie jak Ty - lepsze cos takiego, niz nic

Do kazdego przedmiotu mozna dolozyc jeszcze troche i otrzymac jakas wartosc dodatnia... do kijka, do mlynka, do gps-a, do echa, do aparatu, do lodzi, do silnika, do... Rozumujac tak, i zakladajac nieograniczony budget, wybieralibysmy sie na ryby uzbrojeni jak na podboj Marsa

Dla mnie osobiscie jak do tej pory w zupelnosci wystarczy zwykly Eagle Cuda... choc ceny bardziej wypasionych uzadzen owszem sa kuszace... Najlepiej nie popadac w skrajnosci... i wykozystac mozliwosci posiadanego sprzetu B)

Dla freakow techniki polecam:

http://www.youtube.com/watch?v=gOy5ml2GhiQ&feature=relat ed

:mellow:

Pozdrawiam --Yacar?--